Recenze Kodak ASTRO ZOOM AZ527

Jak pracujeme?: Jsme profíci, nevěříme marketingovým slibům a nezávisle recenzujeme a srovnáváme produkty. Když nakoupíte skrze naše odkazy, můžeme získat malou odměnu, která ale nezvyšuje cenu vašeho nákupu.

V měsíci dubnu jsme měli možnost si v redakci otestovat ultrazoom AZ527 od Kodaku. Recenzi píšeme z pohledu nadšených fotografů amatérů, pro které je Kodak AZ527 rozhodně dobrou volbou. Jak se nám s fotoaparátem pracovalo a jaké záběry jsme s ním pořídili? Co pro nás bylo překvapením a co naopak zklamáním? To se dozvíte v naší recenzi.

Parametry

Rozlišení fotografie20 Mpix
Optický zoom52
Digitální čip1/2,3
Světelnost objektivu2,8-5,6
Napájeníakumulátor
HD videoano
Hledáčekne
Optický stabilizátor obrazuano
Mikrofonano
Podpora paměťových karetSDHC
KonektivitaHDMI, micro USB, Wi-Fi
Formát fotografieJPEG
Formát videaMOV
Hmotnost558 g

Obsah balení

Ultrazoom obdržíte v menší krabici. Nečekejte žádné bohaté příslušenství. Krabice ukrývala fotoaparát, nabíječku, pásek na ruku, návod a několik dalších tiskovin. Nic dalšího k focení vlastně není potřeba.

Seznámení

Co se návodu týče, tak pro nás bylo zklamáním, že není v českém jazyce. Tento nedostatek však hravě vyrovnal fakt, že samotné nastavení fotoaparátu umožňuje nastavit jako ovládací jazyk češtinu. Jeho používání je víceméně stejné jako u ostatních digitálních foťáků. Výběrové kolečko disponuje jak plně automatickými režimy, tak režimy částečně automatickými a zcela manuálním režimem. Podobné fotoaparáty pro amatéry nabízí na kolečku ještě některé režimy scény, které však u AZ527  najdete pod označením SCN (zde si můžete vybírat z možností focení v noci, zvířat, pohybu, dětí, panoramatických záběrů a dalších). 20,6 MPx BSI CMOS snímač s rozměrem ½, 3“ s ohniskem 24 mm postačí na focení veškerých fotografií bez nutnosti zoomování. Při záběru s plným 1248 mm ohniskem dokáže zaznamenat i detaily vzdálených objektů. Pro záznam pohybu jsme vyfotili našeho redakčního psa v akci. Pro portrét jsme vybrali spící miminko Následující fotografie reprezentují zvětšení zoomem. První fotografie je pořízená bez zoomu, následující se zazoomováním zhruba na polovinu a další s využitím maximálního zoomování. Za pomoci několikanásobného přiblížení jsme poměrně kvalitně vyfotili kosa sedacího na stromě ve vzdálenosti do 10 metrů. Při focení na makro jsme využili jarní květy ovocných stromů i kvetoucí rozrazil rezekvítek. Fotografie kvetoucích stromů s a bez režimu makro. Rozrazil rezekvítek (první fotografie je focená jako celek, druhá při zoomování a použití režimu makro). Režim focení mazlíčků (potulná kočka).

Používání

Pro focení jsme nejčastěji využívali automatický režim a jen v případě, kdy jsme chtěli fotit na makro jsme využili jiný režim. Lépe se s ním totiž ostřilo. Ovládací kolečko umožňuje u fotoaparátu aktivovat Wi-Fi a spárovat tak foťák s vaším chytrým zařízením. Aplikaci Pixpro Remote Viewer jsme stáhli z GooglePlay. Její instalace i použití bylo snadné. Někteří uživatelé o aplikaci píšou, že jim kvůli ní nefungoval fotoaparát na jejich telefonu, což nám se u Samsunug Galaxy J7 (2016) nestalo. Aplikaci jsme však jako výrazně přínosnou na focení neshledali. Výhodou však je možnost okamžitého sdílení pořízených záběrů. K fotoaparátu neobdržíte klasickou nabíječku na baterie. Baterii sice můžete vyjmout, ale nabíjí se pomocí USB kabelu buď ze zásuvky, nebo z počítače. Možnost tohoto dobíjení má své výhody i nevýhody. Díky univerzálnímu USB kabelu můžete baterii nabíjet třeba nabíjecím kabelem pro váš smartphone. V případě, že však chcete mít v zásobě dvě baterie, je potřeba si další baterii i nabíječku koupit zvlášť. Fotoaparát má na těle výrazný grip, za který se dobře drží, takže je obraz při focení stabilní i v momentě, kdy fotíte jednou rukou (můžete mít i lehce zazoomováno). Optická stabilizace obrazu je kvalitní, šum je však na fotografiích patrný v případě, že fotíte s maximálním zoomem. Hmotnost přístroje není tak velká jako u velkých zrcadlovek, ale ani tak nízká jako u kompaktů. Jeho hmotnost se pohybuje kolem 550 g, což v ruce pocítíte. V batohu však s přenášením nebudete mít problém. Ani z hlediska rozměrů se nejedná o obra. Jeho rozměry jsou zhruba 121,3 x 85,8 x 97,5 mm. Fotoaparát disponuje konektivitou micro USB, HDMI a Wi-Fi.

Fotografie a videa

Za denního světla s fotoaparátem pořídíte skvělé fotografie. Fotky jsou natolik kvalitní, že se je nemusíte bát nechat vyvolat ani ve velkém formátu (např. A4). Je ovšem pravda, že v automatickém režimu má fotoaparát tendenci přesvětlovat záběry, takže fotografie mohou vypadat vybledle. Ve srovnání se špičkovými mobilními telefony, jsou fotografie docela podobné. Co vám však žádný telefon nenabídne je optický zoom. Díky 52x zvětšení můžete zaznamenat i stovky metrů vzdálené objekty tak, jako byste stáli kousek od nich. A právě tímto parametrem se fotoaparát od mobilních fotoaparátů výrazně odlišuje. Samozřejmě čím horší je počasí nebo čím více zoomujete, tím méně kvalitní fotografie je, ale to je obecná vlastnost fotoaparátů nižší střední třídy. První fotografie je pořízená testovaným fotoaparátem, druhá telefonem Samsung Galaxy J7 (2016). Záznam videa a zvuku je kvalitní. Čistý zvuk podporují stereomikrofony. Pořízená videa si díky vestavěnému reproduktoru můžete přehrát rovnou v přístroji. K fotoaparátu nelze připojit externí mikrofon, takže pro natáčení, například krátkých filmů, není zařízení vhodné. Obraz videa se nám při natáčení celků zdál vyrovnaný, jen při natáčení některých detailů měl tendenci lehce přepalovat. Fotoaparát fotografie ukládá ve formátu JPEG, ale RAW bohužel nepodporuje. To je trochu škoda, protože i amatérům může být tento formát při následné editaci užitečný. Videa se ukládají ve formátu MOV, který přehrajete jak ve VLC Playeru, tak Windows Media Playeru. Pokud přemýšlíte nad pořízením nového fotoaparátu, přečtěte si náš článek Jak vybrat digitální kompakt nebo Jak vybrat digitální zrcadlovku.

Videorecenze

Zjistit cenu
Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

9 Total Score
Kodak ASTRO ZOOM AZ527

Fotoaparát je rozhodně dobrou volbou pro amatérské vyznavače fotografování. Výsledné snímky jsou i při focení na automatický režim kvalitní a také video zaznamenáte v dostatečné kvalitě. Pro focení momentek, rodiny a zážitků z dovolených je fotoaparát naprosto dostačující. Jediné, co nás mrzí je fakt, že fotoaparát nepodporuje SDXC karty, takže můžete pracovat pouze s SDHC kartou o maximální kapacitě 32 GB a také to, že fotografie neukládá ve formátu RAW.

PLUSY
  • jednoduché ovládání
  • zoom
  • kvalitní fotografie i video
  • stereromikrofony
  • reproduktor
  • optická stabilizace obrazu
  • manuální i automatické režimy
MÍNUSY
  • nepodporuje SDXC karty
  • neukládá ve formátu RAW
Přidejte váš dotaz nebo recenzi

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

      Covybrat.cz
      Logo