Thajsko: Pár bílých volů rozhodl o kvalitě sklizně

Obřad královské orby neboli Den první orby je starobylý rituál, který se koná v mnoha asijských zemích u příležitosti začátku vegetačního období rýže. V Thajsku již tradičně proběhl v královském parku Sanam Luang v Bangkoku.

Zdroj: Profimedia.cz

Ceremoniál má v historii již 700letou tradici a byl krátce přerušen pouze v devatenáctém století.
 
Přesné datum určují bráhmanští kněží, ale pravidlem je, že se každoročně koná začátkem května. Během něj dva posvátní býci vyorají královským pluhem první brázdu a poté sám král zaseje požehnaná zrnka rýže.
 
Letos byl již přítomen nový král Thajska Ráma X. společně s královnou Suthidou, se kterou se oženil nedávno pouhý den před svou korunovací.

Zvířata doprovázeli kněží a vládní úředníci.Zdroj: REUTERS/Athit Perawongmetha
 
Pár bílých volů pojmenovaných „Perm“ a „Poon“, jejichž jména společně tvoří thajské slovo „znásobit“, devětkrát táhli pluh obřadním polem. Po celou dobu byli doprovázeni kněžím a vládními úředníky.
 
Po orbě jim bylo již tradičně nabízeno sedm misek s různými druhy potravin, jako je rýže, zelené fazole, kukuřice, čerstvá tráva.  

„Letos si zvířata zvolila rýži, která zapila vodou, což předpovídá bohatou úrodu zrní, ovoce, masa, ale i potřebné vláhy,“ řekl Meesak Pakdeekong, oficiální úředník ministerstva zemědělství, který interpretoval výklad astrologů.
 
Thajsko je druhým největším vývozcem rýže na světě a na zemědělství jako způsobu obživy závisí polovina thajské populace. Proto se nelze divit, že obřad sledovaly zvenčí stovky Thajců, kteří na konci rituálu prorazily zábrany, aby s radostí poskakovaly po zrncích rýže rozsypaných během akce.