Doba robotí: O vaší výpovědi v Amazonu rozhodne počítač

Automatizace a robotizace. Dvě velká témata, která hýbou pracovním životem. Zastánci vývoje umělé inteligence věří, že je příležitostí pro novou ekonomiku a nová pracovní místa. Oponenti si naopak myslí, že kvůli robotům přijdou lidé o své místo. A jejich obavy se už možná v některých firmách naplňují...

Ilustrační snímek

Problematika robotizace se probírá denně. Je krokem kupředu nebo naopak? Lidé pracující například ve výrobě se leckde strachují o svou práci. Důkazem může být případ z amerického Amazonu.

To, že v distribučních centrech zmíněné firmy mají zaměstnanci nelehké podmínky a přísný režim, v rámci kterého musí plnit vysoké kvóty, a to ještě rychle a bezchybně, se z dostupných zpráv ví už delší dobu. Nyní se ale ve světě Amazonu objevila novinka, která může být znepokojující a alarmující i pro ostatní společnosti.

Z prohlášení Amazonu vyplývá, že o výpovědi pracovníků rozhoduje počítač, nikoliv nadřízený. Robot měří osobní výkonnosti zaměstnanců, kteří jsou tak celou pracovní dobu pod drobnohledem. Automat vyhodnotí dle určitých algoritmů, jak moc pracovník pochybil, za což mu hrozí přinejmenším důtka, a přinejhorším „vyhazov“.

A právě tu nejhorší variantu zažila i nespravedlivě vyhozená Barbara Duvallová, která se s firmou Amazon soudí. Ta se ale hájí tím, že ji nevyhodil člověk, ale počítač, jehož automaticky generované rozhodnutí nemůže manažer nijak ovlivnit. Smí zasáhnout pouze v případě, že byla výpověď neoprávněná.

Asi tři sta zaměstnanců dostalo tímto způsobem výpověď (mezi srpnem 2017 a zářím 2018) v našem distribučním centru v Baltimoru,“ uvedl zástupce Amazonu.

Pracovníci - roboti

Ekonomika Amazonu je založena na neustálém růstu. Každý rok musí firma zvýšit tržní podíl, jinak ji klesají akcie i očekávání investorů. Z toho důvodu je na pracovníky vyvíjen obrovský tlak, zahrnující tempo a efektivitu. Už v minulosti si zaměstnanci stěžovali, že jsou jako roboti“. I to ale firma ví.

Nejuniverzálnější stroj, jaký máme, je člověk. Proto musíme lidskou práci využívat zodpovědně,“ sdělil viceprezident Amazonu pro Evropu před čtyřmi lety.

-bp-

Zdroj: Theverge.com - Americký technologický zpravodaj.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Theverge.com