Plánujete kácení stromů? Na co byste určitě neměli zapomenout?

10. 05. 2019
Diskuze (0)
Sdílet

Kácení stromů mnohdy patří mezi první práce, do kterých se pustíte po koupi pozemku. Jenže ne všechny stromy lze jednoduše ze zahrady odstranit, v některých případech budete potřebovat povolení ke kácení od úřadu.

Stejně tak si odstranění stromu pečlivě rozmyslete z kompozičních důvodů, vzrostlé dřeviny se totiž nedočkáte během několika málo let a vzrostlý strom zahradě dává měřítko, stín i další výhody, díky kterým se vám bude na zahradě mnohem lépe žít.

Stromy do zahrady jednoznačně patří, dodávají jí proměnlivost, některé zajímavě kvetou, zbarvují své listy v podzimních měsících, jiné zase plodí. Všeobecně zahradě dodávají zcela nový rozměr, záleží ovšem na druhu a velikosti stromu. V horkém létě vzrostlou dřevinu oceníme i z toho důvodu, že upravuje mikroklima zahrady, a to nejen kvůli tomu, že vytváří pohyblivý stín, takže působí jako zelený slunečník, pod kterým se jistě rádi schováte. Při výsadbě ale děláme celou řadu chyb, díky kterým se náš strom může stát noční můrou okolí.

Likvidaci pařezů přenechte těžké technice, ušetří vám mnoho času i práce. foto Lucie Peukertová

Likvidaci pařezů přenechte těžké technice, ušetří vám mnoho času i práce. foto Lucie Peukertová

Dřeviny v ohrožení, aneb kde se může stát chyba?

Jistě to také znáte, pořídíte si pozemek a zjistíte, že si sousedé v minulých letech poblíž hrany pozemku vysadili stromy, které za několik let dosáhnou úctyhodných rozměrů. Tento problém je poměrně ožehavý a je nutno podotknout, že právě on často bývá za sousedskými spory. Stromy nejsou totiž jen krásné a užitečné, bohužel mohou stínit i tam, kde to zrovna neoceníte, vadit vám mohou třeba i jejich kořeny, které samozřejmě nezůstanou pouze na sousedově zahradě, ale rostou si do širokého okolí a zřejmě největším problémem bývají alergeny, které bývají naprosto zaručeně jablkem sváru. Co tedy dělat, abyste byli ohleduplní ke svému okolí a nemuseli zbytečně kácet?

V žádném případě v přímé blízkosti sousedova pozemku nevysazujte vzrůstné druhy stromů. Širokokorunné druhy nebývají žádní „drobečkové“, koruna může dosahovat v průměru i 15 a více metrů, s výškou to bývá podobné. Pokud si přeci jen nějaký strom chcete vysadit a víte, že by to mohlo obyvatelům okolních domů vadit, zajděte za nimi a proberte to s nimi. Většinou se lze domluvit na určitém kompromisu, třeba si nevysadíte alergen v podobě břízy, který svými drobnými listy jistě na podzim okolí moc nepotěší, ale třeba to „uhrajete“ na výsadbu některých kultivarů javorů, které neřadíme mezi silné alergeny a jejich velké listy opadávají najednou a navíc se dají snadno uklidit.

Poznámka autorky:

širokokorunné stromy se skvěle hodí hlavně do velkých zahrad, optimálně je ale sázejte do vnitřní plochy pozemku, kde nebudou vadit vašemu okolí. V menší městské zahradě raději vybírejte ze stromů malokorunných, k tomuto účelu se skvěle hodí hlavně druhy, které přirozeně rostou jako keře a díky roubování na kmínek jiného druhu se tak zajistí kompaktní vzrůst, který nepřidělá vrásky na čele ani vašemu okolí.

Poměrně nepříjemné problémy vás čekají při kácení vzrostlých stromů s proschlou korunou, které je třeba kácet odshora pomocí stromolezce. foto Lucie Peukertová

Poměrně nepříjemné problémy vás čekají při kácení vzrostlých stromů s proschlou korunou, které je třeba kácet odshora pomocí stromolezce. foto Lucie Peukertová

Jak je to s legislativou…

Stromy jsou stejně jako ostatní skupiny rostlin chráněny před poškozením a pokud jsou z pohledu zákona nějakým způsobem specifické a hodnotné, nebude jejich kácení pouze ve vaší kompetenci. Na své zahradě si můžete skácet všechny ovocné dřeviny. Ty většinou patří mezi relativně krátkověké druhy a všeobecně je na českých zahradách najdete nejčastěji. V tomto případě vás tedy nemusí nic tížit. Horší je to ale s neovocnými dřevinami, zde budete muset přeměřit jejich obvod v tak zvané prsní výšce, která se nachází 130 cm nad zemí. Jakmile v tomto místě strom dosáhne průměru většího než 80 cm, musíte na kácení žádat povolení.

Na venkově se budete muset vydat na místní obecní úřad, ve městech pak povolení řeší odbor životního prostředí. Poměrně specifická situace nastává, pokud daná dřevina ohrožuje provoz nebo zdraví či život osob. Pak můžete kácet i v případě, že je obvod větší než 80 cm, bez povolení, jen je třeba myslet na ohlášení kácení na příslušném úřadu, a to do patnácti dnů po odstranění dřeviny. Pokud na své zahradě potřebujete odstranit keřové porosty, i zde je třeba brát některé aspekty v úvahu. Bez povolení se obejdete pouze v případě, že se jedná o kácení souvislých keřových porostů o ploše menší než 40 m2.

Před kácením si ověřte, zda u kmene nenajdete třeba kovovoý plotový sloupek, mohl by značně ztížit kácení. foto Lucie Peukertová

Před kácením si ověřte, zda u kmene nenajdete třeba kovovoý plotový sloupek, mohl by značně ztížit kácení. foto Lucie Peukertová

Kdy kácíme?

Dřeviny kácíme nejlépe v době vegetačního klidu, což je od října do března, ale pokud se strom nachází ve špatném stavu a ohrožuje okolí, pak lze kácet prakticky kdykoli. Je ale potřeba určit, v jakém stavu strom je a zda ho lze kácet normálním způsobem nebo s pomocí stromolezce. Kácení ve ztížených podmínkách, tedy tehdy, když máte ztížený přístup, dřevina je suchá nebo ohrožuje okolí, určitě svěřte do rukou specialistovi, tedy nejlépe zkušenému arboristovi.

Raději si vyřiďte povolení

Jistě si mnozí zahrádkáři řeknou, že kácení prostě risknou a jednoduše obejdou úřady. Tento postup není v žádném případě dobré riskovat, jakmile úřad zjistí toto pochybení, bude vás čekat nemalá pokuta.

Text a foto: Lucie Peukertová

Kategorie: Rady a Tipy
Tagy: kácení stromů ovocné stromy stromy
Sdílejte článek

Diskuze