Exprimátor Onderka se vrací na brněnskou scénu, pohlídá odpadovou firmu

  8:58
Poslanec, druhý muž ČSSD a bývalý brněnský primátor Roman Onderka znovu najde ve městě placenou funkci. Nastoupí totiž na místo stranického kolegy Vlastimila Žďárského jako šéf dozorčí rady společnosti pro svoz a zpracování odpadu SAKO.

Bývalý brněnský primátor, nyní poslanec a místopředseda ČSSD Roman Onderka. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Změnu už schválili brněnští radní, kteří fungují jako valná hromada této stoprocentně městské firmy.

Roman Onderka je člověk, který byl od roku 2002 zastupitelem města a osm let primátorem. Myslím, že je to adekvátní náhrada za zkušeného doktora Žďárského,“ uvedl náměstek primátorky a zároveň šéf brněnské ČSSD Oliver Pospíšil.

Onderka už v podzimních komunálních volbách nekandidoval ani do zastupitelstva, nabídku od Pospíšila však přijal.

„Naši zastupitelé jsou v koalici a věci s nimi konzultuji, takže vazbu na Brno mám. Navíc dozorčí rada zasedá čtyřikrát do roka, takže mě to časově nezatíží,“ řekl Onderka, jenž jako primátor zasedal v představenstvu veletrhů a ještě před tím jako zastupitel v dopravním podniku a teplárnách.

Vlivný sociální demokrat Žďárský na svoji funkci nečekaně rezignoval ke konci dubna, stejně jako na post předsedy představenstva Brněnských vodáren a kanalizací. Důvody neuvedl a dodnes nejsou oficiálně známé.

Kdo ho nahradí v čele představenstva vodáren, není zatím jisté. „Máme víc kandidátů,“ podotkl Pospíšil. Potvrdil však, že jedním z nich je šéf představenstva Veletrhů Brno a městský zastupitel za ČSSD Jiří Oliva.

O kandidátovi rozhodne úterní městské zastupitelstvo a s konečnou platností červnová valná hromada společnosti, v níž má Brno těsnou většinu. Za obě funkce pobíral Žďárský 38 tisíc korun měsíčně, v dozorčí radě SAKO 13 tisíc a ve vodárnách 25 tisíc korun.