Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš tvrdě odmítá, že by hledal nového šéfa žalobců. Je to lež, řekl

  10:20aktualizováno  13:27
Pavel Zeman v ohrožení není, tvrdí premiér Andrej Babiš i ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která by výměnu nejvyššího státního zástupce musela navrhnout. Úřad vlády si přesto podle zdrojů redakce MF DNES vyžádal životopisy výrazných jmen českého právního světa.
Kdo nahradí nejvyššího státního zástupce? Zleva soudce Roman Kafka, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a advokát Stanislav Mečl.

Kdo nahradí nejvyššího státního zástupce? Zleva soudce Roman Kafka, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a advokát Stanislav Mečl. | foto: koláž iDNES.cz

Premiér Andrej Babiš to popírá, tvrdí, že si Úřad vlády žádné životopisy nevyžádal. Redakce MF DNES však informaci získala z důvěryhodných zdrojů. A v kuloárech padají už i dvě konkrétní jména: Pavla Zemana by mohli vystřídat soudce Roman Kafka, nebo advokát Stanislav Mečl. „Zásadně odmítám tvrzení v článku dnešní MF DNES, že bychom žádali životopisy možných nástupců nejvyššího státního zástupce. Nežádali. Je to lež,“ vzkázal premiér Babiš. 

10.května 2019 v 10:57, příspěvek archivován: 10.května 2019 v 13:15

Zásadně odmítám tvrzení v článku dnešní @mfdnes, že bychom žádali životopisy možných nástupců nejvyššího státního zástupce. Nežádali. Je to lež. @lukasvalasek @OndrejLeinert, nedodrželi jste ani základní novinářskou zásadu, ověřit si váš nezávislý důvěryhodný “zdroj”.

Scénář, který v justici nyní vyvolává nervozitu, počítá s tím, že by Zemana vláda neodvolala, což by nejspíš vyvolalo protesty ČSSD a koaliční krizi. Zato by Zeman, který je dnes vnímaný jako garant nezávislosti soustavy státního zastupitelství na politických vlivech, odešel dobrovolně na nějaký atraktivní post. A místo něho nastoupil nový muž.

Podle zdrojů MF DNES je favoritem Kafka, který v tuto chvíli dělá kroměřížského okresního soudce. Za sebou má ovšem podstatně zářivější kariéru státního zástupce. Mimo jiné dozoroval mediálně sledovanou kauzu metanol nebo případ tragické střelby v Uherském Brodě.

Za jeho výkon v kauze metanol se mu dostalo nejen kladného ztvárnění ve stejnojmenném filmu, ale také pochval z nejvyšších míst. Proti jeho nástupu na post nejvyššího státního zástupce by se tak v případě, že by Zeman odešel dobrovolně, těžko dalo protestovat.


V minulosti se ovšem spekulovalo o tom, že Kafkovo působení na olomouckém vrchním státním zastupitelství provázely neshody s jeho šéfem Ivo Ištvanem. A právě to by mohlo nahrávat prezidentu Miloši Zemanovi, který má na Ištvana spadeno. V rozhovoru pro MF DNES ho před časem kritizoval za zásah na antimonopolním úřadu.

Jeho šéf Petr Rafaj, kterého policie podezřívá z manipulace miliardového tendru na mýto, má naopak silnou podporu Hradu. Zeman ho odmítl odvolat. Vazby na Zemanovy sponzory má dle dřívějšího zjištění i politik ANO Jiří Švachula, který je policisty stíhaný a Rafajovi dělal poradce.

Samotný Kafka však neshody s Ištvanem vždy veřejně popíral. A nijak se mu nechce ani rozvíjet úvahy, že by teď mohl nahradit nejvyššího státního zástupce Zemana.

Zatím žádné nabídky

„Žádnou nabídku jsem v tomto smyslu nedostal. A není mi ani známo, že by nyní končil pan nejvyšší státní zástupce,“ tvrdí Kafka. „Prošel jsem si všemi stupni státního zastupitelství, nyní jsem soudcem a státní službu považuji v tomto smyslu za poslání a vykonávám ji tam, kde je třeba,“ dodává.

Roman Kafka je žalobce v metanolové kauze, pro hlavní míchače otrávené směsi...
Končící státní zástupce Stanislav Mečl

Roman Kafka (vlevo), či Stanislav Mečl? Dva možní adepti na post nejvyššího státního zástupce.

Opatrný je také druhý možný kandidát, bývalý náměstek nejvyššího státního zástupce Stanislav Mečl.

„Nabídku na post nejvyššího státního zástupce jsem nedostal a s nikým tedy ani nejednal. V současné době se věnuji rozvoji mé nedávno založené advokátní kanceláře a rád bych v tom pokračoval,“ řekl MF DNES. Nervozita v justici přesto dále panuje. Po nenadálém odchodu ministra spravedlnosti Jana Kněžínka, který konec zdůvodnil pouze tím, že nechce být vystaven dalším mediálním spekulacím o svém odvolání, ji přiživila sama jeho nástupkyně Marie Benešová.

Jak překopat systém žalobců

Sotva ji prezident Zeman jmenoval do úřadu, začala plánovat, že by funkční období nejvyššího státního zástupce mohlo být omezeno na sedm let nebo že by ze soustavy čtyř stupňů státních zastupitelství – okresních, krajských, vrchních a nejvyššího – mohlo vrchní zmizet. To by ovšem vyžadovalo, aby Sněmovnou prošel nový zákon o státním zastupitelství. A to bude mít Benešová problém do konce svého funkčního období stihnout.

Premiér Babiš Benešové v reakci na její výroky veřejně vyčinil, ať se nejdřív v úřadu rozkouká a sto dní si dá mediální distanc. Jindy hovorná Benešová se tohoto doporučení minimálně včera držela.

„Nic takového není na stole a považuji to za spekulaci,“ reagovala jen na dotaz, zda by Zemana mohl nahradit někdo z dvojice Kafka nebo Mečl. Samotný Zeman pak nereagoval.

„Já nevím, proč se o tom mluví, je to samozřejmě nesmysl, žádné změny státních zástupců se nedějí,“ odmítal Babiš při jmenování Benešové spekulace o výměnách státních zástupců. Stejně tak ovšem označoval za lži i konec Kněžínka. A to ještě čtrnáct dnů předtím, než ho MF DNES sama Benešová potvrdila s tím, že je mezi kandidáty na jeho nástupkyni.

Výměna nejvyššího státního zástupce? Vůbec to neřeším, tvrdí Babiš

Obavy navíc podněcuje to, že jak právě Babiš, tak i prezident Zeman mají o co hrát.

Babiš čelí obvinění v kauze Čapí hnízdo, a jak vše dopadne poté, co policie dokončila vyšetřování, je záležitostí právě státního zastupitelství, které se i kvůli výrokům Benešové ocitlo pod tlakem.

Hradu pak nejde jen o Rafaje, který dosud obviněn nebyl. Pražské vrchní státní zastupitelství například dokončuje vyšetřování stamilionové korupce v Lánech, ve které je stíhaný šéf tamní lesní správy Miloš Balák, jehož dosadil a odmítá odvolat hradní kancléř Vratislav Mynář.

11. července 2013

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...