Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nové odpaly raket KLDR Trumpa rozhodně nepotěšily: „Bereme to velice vážně“

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. května 2019
10:15

Severní Korea během několika posledních dní uskutečnila dva testovací odpaly raket krátkého doletu, informovala o tom jihokorejská armáda. Na testy reagoval také americký prezident Donald Trump, ten se nechal slyšet, že situace rozhodně „nikoho nepotěšila“. Dodal také, že se domnívá, že KLDR není připravená se po únorovém nezdaru v Hanoji vrátit k vyjednávacímu stolu a jednat o kompletní denuklearizaci Korejského poloostrova, uvedl deník The Guardian.

„Situaci sledujeme, bereme to velice vážně,“ řekl Trump tisku, doplnil, že diplomatické vztahy mezi KLDR a USA pokračují. „Nemyslím si, že jsou připraveni vyjednávat,“ přestože se mluvilo, že se Trump v nejbližší době znovu sejde se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, prezidentův tým připustil, že bude náročné Severokorejce znovu dostat k jednacímu stolu.

Kim se vrátil k testování raket

Jihokorejský sbor náčelníků štábů oznámil, že KLDR včera kolem 16:30 místního času (09:30 SELČ) odpálila dvě rakety krátkého doletu, pravděpodobně od města Kusong. To se nachází asi 40 kilometrů od raketové základny Sinori, kde KLDR uskutečnila v květnu 2017 svou první úspěšnou zkoušku balistické rakety středního doletu Hwasong-12, uvedla agentura AP. Vypálené střely dosáhly výšky asi 50 kilometrů a nakonec dopadly do moře. Jihokorejské a americké úřady se snaží získat o raketách další podrobnosti.

Trump po neúspěšném únorovém summitu tvrdil, že se mu Kim zavázal, že neobnoví testovací odpaly. Od konce roku 2017 KLDR žádné rakety netestovala, nicméně jen tento týden vystřelila dvě střely krátkého doletu. Na testy podle všeho dohlížel sám Kim. Podle Jižní Koreje bylo odpálení raket pravděpodobně protestem Pchjongjangu proti Trumpovu odmítnutí zmírnit ekonomické sankce proti KLDR.

Někteří analytici se obávají, že testovací odpaly znamenají, že Kim se odklání od diplomatického řešení napětí mezi USA a KLDR. Podle expertů, kteří zkoumali satelitní snímky, Severokorejci testovali střely poháněné pevným palivem vyrobené po vzoru ruských raket Iskander.

Loď KLDR skončila v americké vazbě, porušovala sankce

Rozhovory mezi KLDR a USA zkomplikuje zřejmě i fakt, že Američané zadrželi severokorejskou nákladní loď. K tomuto kroku se uchýlili kvůli podezření, že Severokorejci porušují přísné sankce, které na jejich zemi uvalila OSN, a pašují z Ruska uhlí. Tu samou loď už v loňském roce zastavily indonéské úřady. Přišlo jim podezřelé, že Severokorejci plují mimo námořní trasy a navíc mají vypnutý vysílač. Indonésané na palubě objevili uhlí.

„Je to poprvé, kdy jsme oficiálně zadrželi severokorejské plavidlo porušující mezinárodní sankce,“ vysvětlil tisku americký právník Geoffrey Berman. Uvedl, že mimo uhlí byla loď užívána také k dovozu těžké techniky. „Naše akce narušila cyklus obcházení stanovených opatření, jsme připraveni nasadit všechny legální prostředky k tomu, abychom zajistili dodržování sankcí,“ prohlásil Berman.

Zobrazit celou diskusi