Hlavní obsah

Britský trapas před MS. Košice v Kazachstánu? Outsider zbrojí na šampionát a chce na mapu

Košice

Nic se od nich nečeká, nikoho nijak zvlášť nezajímají. Přitom už týden operují pod Tatrami a spřádají plán na hokejové povstání. Alespoň v malých rozměrech. Skromné cíle má britská reprezentace, která se poprvé od roku 1994 ukáže v elitní skupině MS. Zachrání se? Pokud ano, bude to senzace. Účinkování v košické základní skupině začíná v sobotu odpoledne proti Německu.

Foto: Sport.cz

Liam Kirk v dresu Peterborough v OHL.

Článek

Na východ Slovenska se slétají zářivé hvězdy. I z NHL. Z nedalekých Michalovců dorazili britští hokejisté, kteří podle všech teorií mají být výkonnostně chudými příbuznými na velkolepé přehlídce. Nic na tom nemění ani to, že z dob hokejově prehistorických mají na kontě i titul mistrů světa.

„Chci pomoci umístit Británii na mapu světového hokeje," nastiňuje postavení i plány hokeje na ostrovech Liam Kirk, devatenáctiletý útočník, který je brán jako největší eso výběru pro nadcházející MS.

Foto: Sport.cz

Liam Kirk

Kdyby Britové před pár dny nehráli přípravu s domácími hokejisty v Popradě, kde podlehli 1:6, nikdo by si jich ani nevšiml. Tedy až na domorodce ve východoslovenských Michalovcích, kde Britové absolvovali přípravný kemp.

Vyjeli odtud za přípravou do Popradu, v samotných Michalovcích navštívili místní školu, prověřili znalosti angličtiny u místních žáků, byli přijati starostou, dopřáli si výlet k jezeru Zemplínská Šírava, které asi mají v paměti i čeští účastníci nejen odborářských rekreačních pobytů.

O tematické poznávání východního Slovenska jsou hvězdy z jiných týmů zřejmě připraveny.

Ani pro britská média chlapíci z ostrovů nejsou žádným velkým soustem. Stačí pohled do programu britských stanic, které sice MS vysílají, ale je jim to jedno asi tak jako se Angličané před časem příliš nezabývali tím, jestli Chelsea hraje fotbalovou Evropskou ligu se Spartou či Slavií.

Tentokrát na sebe upozornili tím, že zápasy, které chystají do vysílání, se mají odehrávat - světe div se - v Kazachstánu. Košice sice jsou na východě, ale tolik zase ne.

Ve výběru převažují hráči z Elite Ice Hockey League, nejvyšší britské soutěže. Legionáři jsou jen útočníci Joseph Lewis z druholigového německého Kaufbeurenu a Kirk působící v zámořské juniorské OHL.

Právě devatenáctiletý talentovaný útočník z Peterborough, jehož loni draftovala Arizona, budí z týmu nejvíce pozornosti. Je jedním z 21 hráčů, kteří se loni podíleli na postupu mezi elitu.

V týmu je i pět rodáků z Kanady

Coyotes si ho vybrali v sedmém kole draftu na 189. místě a rodák z anglického Malby se stal draftovaným prvním hráčem, který vyrůstal a hrál v Británii. Loni zamířil z celku Sheffield Steelers do Peterboroughu, kde si v 63 zápasech připsal 47 bodů za 26 branek a 21 asistencí. V pěti duelech play off přidal jednu asistenci.

V týmu je i pět rodáků z Kanady a jeden z USA. Brankář Jackson Whistle z Sheffieldu pochází z Kelowny a po působení v juniorské WHL ve Vancouveru Giants a Kelowna Rockets zamířil v roce 2016 do severoirského Belfastu.

Tim Billingsley je rodákem z Ottawy, v roce 2008 ho draftoval v sedmém kole na 189. pozici Phoenix, ale nejvýše hrál ECHL za Brampton. Do Nottinghamu odešel před dvěma roky. Dallas Ehrhardt pochází z Calgary a po angažmá v ECHL v Evansville, Missouri a Rapid City zamířil v roce 2016 přes francouzský Dijon do současného působiště Manchesteru Storm.

Útočník Brett Perlini z Nottinghamu je rodákem ze Sault Ste. Marie. V roce 2010 jej draftoval v sedmém kole na 192. pozici Anaheim. Kromě dvou duelů za Lake Erie v AHL ale nastupoval jen v ECHL za Bakersfield, Greenville, Toledo, Indy, Fort Wayne, Rapid City a Wichitu. Předloni odešel do Nottinghamu. Ben Lake je z Calgary a do Coventry se vydal před dvěma roky z Alasky.

Evan Mosey, rodák z amerického Downers Grove, z Minnesota State University odešel v roce 2013 do nizozemského Herentalsu a pak do Nottinghamu. V sezoně 2016/17 se vrátil do zámoří a hrál za Rockford v AHL a za Indy v ECHL, pak se opět vrátil do Británie.

V zámořských nižších soutěžích se objevili i další hráči. Obránce David Philipps z Sheffield kupříkladu nastupoval v AHL za Rockford, Chicago Wolves a Lake Erie i v ECHL za Toledo.

Tým vede Peter Russel, čtyřiačtyřicetiletý bývalý brankář.

Foto: Sport.cz

Peter Russell

Reklama

Související témata: