Slupky z cibule: Proč je vyhazovat, když jsou tak prospěšné?

Ostatní 10. května 2019 | 10:47 — Monika Moorová
Cibule je zdravá, ale co slupky? Mají také nějaké účinky? Možná budete překvapeni, ale mají. Slupky, které ve většině domácností končí v koši, můžete dokonce využít mnoha způsoby. Pojďme si některé přiblížit.
Dalších 5 fotografií v galerii
Léčivé účinky cibule jsou známy mnoho let / Shutterstock

Léčivé účinky slupek z cibule jsou sice známy již mnoho let, ale zná je jen málokdo, což je velká škoda. Slupky totiž obsahují množství vitamínů a minerálů, které mají příznivé účinky na náš organismus. Jak je tedy využít?

Odvar z cibulových slupek

Kdo by neznal jednoduchý trik na zdobení velikonočních vajíček. Slupky z cibule působí jako přírodní barvivo, které se dokonce používá i při batikování či zdobení oděvů. Nicméně, to není ani zdaleka všechno. 

Například odvar z cibulových slupek je skvělým přírodním lékem na posílení imunity. Stejně si poradí i při akutním zánětu průdušek či při nepříjemném kašli. Stačí si z odvaru připravit obklady, které se přikládají na problémové oblasti, zejména hrudník, po dobu 30 minut alespoň 3krát denně.

Zánět močových cest

Nejstarší trik našich babiček uvádí brusinky jako nejlepší přírodní lék při problémech s močovými cestami. Nicméně, my známe další. Pokud vás často trápí záněty močových cest nebo pociťujete problémy s ledvinami, udělejte si domácí lék. Zalijte slupky z 1 cibule dvěma šálky vody a nechte vařit 45 minut. Následně konzumujte 1 lžíci 3krát denně.

Cibulové napařování

Blíží období, které pořádně prověří náš imunitní systém. Časté střídání počasí, chladná rána a teplá odpoledne a náš imunitní systém začne skřípat. Pokud vás skolí chřipka nebo nachlazení, zkuste cibulové napařování. Stačí, když přidáte do vody cibulové slupky, přivedete do mírného varu a začnete inhalovat výpary po dobu alespoň 5 minut. Opakovat můžete podle potřeby. Nejlepší je přehodit si přes hlavu ručník, aby pára neunikala. Nosní sliznice se úžasně uvolní a vám se začne lépe dýchat. Navíc tak zkrátíte dobu léčby nachlazení. Víte, jak správně používat jednotlivé barevné druhy? Čtěte více

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu