Pláže a zábava, promenády a sluneční paprsky aneb Miami

Miami (Florida - USA)
Miami (Florida - USA)

Na Floridě se určitě líbí každému, nejen hokejovým hvězdám současnosti, ale i tisícům turistů, kteří si koupí letenky a zamíří za sluncem a odpočinkem. Město na jihu floridského poloostrova má asi půl milionu obyvatel, v aglomeraci ale můžeme mluvit i o pěti milionech. Oblast jako první Evropané navštívili samozřejmě Španělé, ale historie města se píše teprve od roku 1825. Dnes tu žije početná kubánská komunita, horké a vlhké léto střídá suchá, ale pořád velmi teplá zima, protože obratník raka je vlastně hodně blízko. Co zajímavého tu můžeme obdivovat, kde si užít parádní dovolenou se vším všudy?

Noční panoráma Miami se vám prostě musí líbit

Partnerství s Miami má uzavřený i Český Krumlov nebo Madrid, americké město se ale od svých evropských přátel hodně odlišuje. Není tak spjaté s historií, ale přímo dýchá moderním pojetím infrastruktury. Městská hromadná doprava je velmi plynulá, všude kolem je spoustu vodních ploch a zeleně, takže i přes všechny mrakodrapy a betonové stavby se budete cítit příjemně. Pomezí Atlantiku a Karibiku si pro své hosty umí připravit to nejlepší. V zimě teplota neklesne pod dvacítku a vyhlášený magazín potvrzuje, že jde o nejčistší město Ameriky, pak se není co divit velkému turistickému zájmu. Nic nebrání tomu, abyste se do něj také zapojili a okusili Miami naživo. Lety z Prahy jsou tu doslova každou chvilku a letenky můžete pořídit i za překvapivě příznivé ceny.

Dvacet kilometrů riviéry, pláže, hotely a restaurace, noční kluby nebo mrakodrapy. Miami Beach zná alespoň podle jména každý, za posledních několik generací prošla tato část Floridy obrovskou proměnou a dnes je skutečně výstavní skříní Ameriky. Výletními loděmi se to tu opravdu jen hemží, zdejší přístav je důležitý také pro státní ekonomiku a jeho rozměry vám možná na první pohled skutečně vezmou dech.

Více než polovina Miami mluví prakticky jen španělsky

A že tu dnes uslyšíte hlavně španělštinu? Jistě, to není jen kvůli Little Havana, tedy Havaně v malém, jak se říká jedné z místních čtvrtí – nakonec tu „pravou“ Havanu dělí vzdušnou čarou jen o něco málo více než sto kilometrů. Šest z deseti obyvatel v Miami má jako mateřskou řeč právě tento jazyk, angličtina se používá spíš méně. Káva nebo doutník, muzeum věnované historii Kuby a mnoho dalšího z kultury této malé země, která si v minulém století prošla velkými proměnami.

Nabídka akčních letenek vás možná přesvědčí o tom, že do Ameriky můžete cestovat i poměrně ekonomicky a je pravda, že svět za Atlantikem by měl alespoň jednou za život spatřit každý. Letenky nemusíte kupovat přímo do Miami, ale můžete se cestou zastavit v Bostonu, New Yorku nebo Atlantě. Podobný výlet vám totiž hodně rozšíří obzory!

V Miami si můžete užít i nefalšovanou romantiku, kterou představuje Benátské jezero – dokonale čistá voda láká ke koupání, takže si nenechte ujít menší osvěžení, co přijde vhod hlavně v parných letních dnech.

Pokud patříte mezi milovníky podmořské světa…

Je voda vaším druhým domovem, zajímáte se o televizní dokumenty ukazující podmořskou atmosféru hodně zblízka? Potom se podívejte do Miami Seaquarium, kde si užijete delfíny nebo kosatky, ale projdete si vše takzvaně suchou nohou. Metrozoo zase ukáže zvířata žijící na souši a připomene tradici evropský zoologických zahrad. Pro ty, kteří milují přírodu ve všech podobách, jde o dvě důležité zastávky při cestách po Floridě.

Letenky do Miami jsou k mání po celý rok. Atmosféru Ocean Drive nedaleko centra města nebo prohlídku Biltmore Hotel, sídla někdejšího mafiánského bosse Al Caponeho, si užijete v létě i v zimě, protože tady vlastně ani zimu v našem pojetí neznají. Prosluněné ulice jsou totiž v lednu i červenci, takže pokud zde strávíte třeba zimní dovolenou, můžete si užít teploty, jako už jen málokde na světě.

Booking.com