AKTUÁLNĚ: Proč je potřeba zrušit kojenecké ústavy (tzv. „kojeňáky“)? V novém videu to vysvětlujeme společně s dalšími odborníky

Zveřejněno Tisková zpráva

Případ pro ombudsmanku: Problémy ve škole

V neděli 12. 5. vysílá ČT2 další díl pořadu Případ pro ombudsmanku, tentokrát zaměřený na problémy ve škole či se školou.

Na Vyšší odborné škole v Olomouci došlo ke kyberšikaně, když jeden ze studentů na sociální síti vyhrožoval spolužačkám. Ředitel školy ho vyloučil ze studia, ale student se obrátil na Českou školní inspekci, která spolu s ministerstvem přiměla školu zmírnit studentovi trest. Důvodem k mírnějšímu postihu měl být fakt, že se šikana neodehrávala při výuce, ani v prostoru školy. Ředitel školy s tím nesouhlasil a obrátil se na ombudsmanku. I když student ze školy nakonec sám odešel, ředitel chtěl vědět, jak se šikana posuzuje a jaké má, jako ředitel školy, možnosti šikanu řešit.

Dali jsme mu zapravdu, protože i když k šikaně došlo na sociální síti, mělo toto jednání souvislost se školou a negativně se projevilo právě ve škole.

Druhý případ se týká školních jídelen a situací, kdy žák nebo student nemůže jíst z důvodu svého onemocnění stejné jídlo jako jeho spolužáci, ale potřebuje speciální stravu. Obědvat musí, a jak tedy zařídit, aby mohl jíst s ostatními ve školní jídelně, ale takové dietní jídlo, jaké potřebuje? V našem případě jde o celiakii, tj. nesnášenlivost lepku – onemocnění, kterým v České republice trpí statisíce lidí a jejich počty rostou.

Tento díl můžete sledovat na ČT2 v neděli 12. 5. od 11:10 h, opakování je na programu ve středu 15. 5. v 17:00 h.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/12305577320-pripad-pro-ombudsmanku/318291310170001-problemy-ve-skole/

 

Přehled dílů:

7. 4.

Hluk

14.4

Diskriminace z důvodu věku

28.4

Důchody

5.5

Týrání zvířat

12.5

Problémy ve škole

19.5

Policejní zásahy

26.5

Šikana na pracovišti

2.6

Nekalé praktiky v reklamě

9.6

Diskriminace lidí se zdravotním postižením

16.6

LDN, domovy pro seniory

23.6

Rodičovství

30.6

Černé stavby

Ve spolupráci s Kanceláří veřejného ochránce práv pořad vyrobila Česká televize.

Česká televize na obdobných pořadech spolupracuje s ombudsmanem už od roku 2005. Nejprve šlo o šest cyklů pořadu Případ pro ombudsmana, později čtyři cykly pořadu Ochránce. Dohromady takhle vzniklo a bylo odvysíláno 165 dílů představujících případy a činnost ombudsmana.

Vytisknout

Zpět na aktuality