Bojíte se výšek? Na rozhlednu ve Svinné můžete bez obav

11. květen 2019

Je to nejnižší rozhledna v našem kraji, možná v celém Česku. I když slovo rozhledna není to pravé. Jde totiž o podhlednu.  

Svinná je malá osada, část města Česká Třebová. Nachází se blízko Němčic a leží v malebném údolí. Z okolních kopců je ale pěkný výhled, který inspiroval místního obyvatele Františka Umu. A tak u hřbitova nad osadou postavil podhlednu.

Snežka za kopcem

„Orlické hory jsou tady za lesem, Sněžka je za kopcem a Králický Sněžník, ten taky nevidíme,“ směje se František Uma, který má rozhodně smysl pro recesi. Podhledna ale pěkný výhled samozřejmě nabízí. Uvidíte Žďárské vrchy, Železné hory, Litomyšlsko, Vysokomýtsko a za pěkného počasí i siluetu Kunětické hory.

Podhlednu najdete v bezprostřední blízkosti místního hřbitova, na rozcestí žluté a zelené turistické trasy, které vedou do České Třebové, na Kozlov nebo do Litomyšle. Podhlednu František Uma vykopal v zemi a stěny obložil kameny. Dolů vede jen šest schodů. U hlavního výhledu je umístěná panoramatická fotografie. Šipky označují jednotlivé vrcholy známých kopců a hor, které máte na dohled, ale i ty, jež zastiňují vrcholky stromů nebo blízký horizont.

Rozhledna pro akrofobiky

„V poslední době vzniklo strašně moc rozhleden, a tak jsem postavil podhlednu. Přišli jsme na to ale jenom tak, z hecu, při zimním táboření v Beskydách,“ vysvětluje František Uma. „Mám dva kamarády, jeden je chromý na kolena a druhý se bojí výšek. Tak jsem si řekl, že postavím rozhlednu, která bude vyhovovat i akrofobikům, tedy lidem, kteří se bojí výšek.“

O raritu ve Svinné mají turisté zájem, jak o tom svědčí i zápisy v návštěvní knize. Podle Františka Umy ji navštíví ročně stovky lidí. „Podhlednu jsem postavil bez dotací Evropské Unie,“ říká s úsměvem stavitel.„Podpořila nás ale českotřebovská radnice, která zaplatila výrobu tří informačních tabulí."

Stavitel podhledny František Uma

První informační tabule, která přibližuje historii Svinné, stojí dole ve vesnici, druhou najdete u místní kapličky. Na třetí, která stojí u podhledny, si můžete přečíst recesistický text. Vypráví o tom, že právě tudy prošel praotec Čech se svou družinou.

Stejně jako text o praotci Čehcovi je úsměvný i návštěvní řád svinnovské podhledny: Provozní doba podhledny je od pondělí 00,01 do neděle do 24,00 hod. Sanitární den bude prováděn mezi jednotlivými návštěvami podhledny. Občerstvení otevřeno 24 hodin denně. Na výběr je pouze pitná voda z vodovodního kohoutku za hřbitovní zdí. Za nepříznivého počasí v případě deště je možné použít děravé gumáky a v případě sněhu lopatu atd.  

autor: BRA
Spustit audio

Související