Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Pískoviště v Písku nabízí sochy, dračí lodě i historii fotbalu

Sochy z písku, závody dračích lodí, výstavu Góóóóól v galerii Sladovna, Pohádkový les i hudbu nabízí ode dneška třídenní festival Pískoviště v Písku. Tématem jsou hrdinové tohoto města. Akce cílí hlavně na rodiny s dětmi.

Pískové sochy na náplavce u Kamenného mostu vytvořili Josef Faltus, Marian Maršálek a Jaroslav Fuka, zpracovali osudové písecké devítky. Zaznamenali zničení dominikánského kláštera v roce 1419, zřízení stálého poštovního úřadu v roce 1779, zahájení pravidelné dopravy Praha-Písek dostavníkem v roce 1829, založení podniku Jitex Písek v roce 1949 i události roku 1989.

Hlavním motivem Pískoviště jsou perly, symbolizují písecké hrdiny. „O perly budou návštěvníci i zakopávat. Vyvrcholení programu bude v sobotu u řeky, kde se lidé dozví, co perla na Otavě u Kamenného mostu skrývá. Odhalí to audiovizuální show," uvedla organizátorka Petra Mojžíšová.

Výstavu Góóól, která přiblíží historii fotbalu, zahájí fotbalisté Pavel Kuka a Horst Siegl. Expozice vychází z knihy Ondřeje Horáka Hrdinové. Jejím tématem je, že k hrdinství nestačí jen sportovní výkon, ale jsou k němu potřeba výjimečné vlastnosti.

Pro mě samotnou fotbal nikdy moc neznamenal, ale inspirovala mě knížka Ondřeje Horáka. Ten představuje fotbal jako kulturní fenomén, který někdy formuje a odráží české dějiny. Je to hlavně mužský rituál, který je spojuje dohromady, cvičí je v boji, v umění fair-play. Z hlediska pedagogického jde o významné médium,“ řekla kurátorka Tereza Dobiášová.

Góóól zaplnil přes 400 metrů čtverečních největšího sálu Sladovny. Expozice je interaktivní. Lidé zkusí, jak dokážou se spoluhráči udržet balanc, zda mají přesnou střelu, čeká je i simulátor venkovního počasí. Výstava potrvá do 29. září.

Autoři | Foto piskoviste.info

Štítky zábava, výtvarné, zajímavosti, Písek, fotbal, dračí lodě, Kamenný most, JITEX Písek a.s., socha, Pavel Kuka, Horst Siegl, Ondřej Horák, Otava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pískoviště v Písku nabízí sochy, dračí lodě i historii fotbalu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.