Dalším aerolinkám zhoršila ropa a levné letenky výsledky, IAG zůstal v plusu

Boeing 747-400 v lakovně v Dublinu. Foto: Chris Bellew / British AirwaysBoeing 747-400 v lakovně v Dublinu. Foto: Chris Bellew / British Airways

Série oznamování horších hospodářských výsledků leteckých společností pokračuje. Po výrazném propadu hospodaření leteckých skupin Lufthansa Group a Air France –

Série oznamování horších hospodářských výsledků leteckých společností pokračuje. Po výrazném propadu hospodaření leteckých skupin Lufthansa Group a Air France – KLM dnes oznámila zhoršení svých ekonomických ukazatelů i skupina International Airlines Group (IAG).

Vlastník čtyř evropských aerolinek ale na rozdíl od jiných udržel za první tři měsíce letošního roku hospodaření v kladných číslech. Firma oznámila za první čtvrtletí zisk 135 milionů eur, což je sice meziroční pokles o 60 %, v porovnání s jinými aerolinky v Evropě ale relativně úspěch. Vlastník aerolinek British Airways, Iberia, Vueling či Aer Lingus ale současně varoval před dalším možným poklesem zisku.

Zůstali jsme v zisku ve čtvrtletí, které bylo výrazně ovlivněno cenou leteckého paliva, nepříznivým vývojem směnných kurzů i přebytku nabídky nad poptávkou na celém trhu,“ řekl šéf skupiny Willie Walsh, který současně oznámil, že prodává část svého podílu ve skupině kvůli finančnímu vyrovnání se svoji exmanželkou. Podle čtvrtletní zprávy stouply náklady na palivo meziročně o 11 %. Akcie firmy na výsledky reagovaly růstem.

IAG za první čtvrtletí navýšila tržby o 5,9 % na 5,32 miliardy eur, především díky nárůstu kapacity u Iberie a Aer Lingus, firma současně rozšířila byznys své nízkonákladové značky Level. Podle Walshe zatím není na výsledcích vidět dopad Brexitu, jiné aerolinky naopak propad profitu vysvětlily i Brexitem.

Tagy IAG International Airlines Group
8 komentářů