Hlavní obsah

Britský festival otevře nové kino v Praze a připomene atmosféru Trainspottingu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový festival Film is great nabídne britské novinky, oslaví 100 let britské ambasády v Praze a současně otevře i nové pražské kino Edison.

Foto: Film Europe

Britský film Beats

Článek

Přehlídka britského filmu se koná od 10. do 16. června a nabízí 6 premiérových titulů a dalších 10 starších filmů. Filmové projekce doplní nabídka další desítky snímků dostupných online na VOD platformě.

Zahajovací film Beats se vrací do devadesátých let. Režisér Brian Welsh je podle organizátorů následovníkem Dannyho Boyla a jeho legendárního Trainspottingu. Beats se odehrává v malém skotském městě, připomíná tehdejší elektronickou scénu i radosti a strasti dospívání.

Britsko-německý Brankář je o legendárním fotbalistovi Manchester City Bertu Trautmannovi a dokument Spitfire uvede příběh legendárního letounu, který změnil dějiny. Festival uvede i adaptaci klasického románu Bouřlivé výšiny (Na větrné hůrce) Emily Brontëové, kterou v roce 2011 natočila Andrea Arnold. Dále budou uvedeny třeba filmy Pride, Macbeth, Já, Daniel Blake, High Life, Mikdys nebyl nebo Zabití posvátného jelena.

Foto: Film Europe

Colin Farrell ve filmu Zabití posvátného jelena

„Přehlídka britského filmu otevře nové kino Edison. Prostor v centru Prahy bude místem pro kvalitní film a diskuse o něm, bude místem pro ranní kávu i večerní drink. Kromě projekcí se tu budou konat i doprovodné programy, přednášky či semináře. Edison Filmhub se nachází ve stylové funkcionalistické budově, kde je k dispozici špičková projekční technika, pohodlná křesla i designová kavárna. Jde o kino v prostoru, který kinem nikdy nebyl, a také úplně první kino, které se otevírá jako tradiční kino a zároveň VOD platforma, tedy virtuální videopůjčovna,” uvedla Hedvika Petrželková ze společnosti Film Europe.

„Na adrese Jeruzalémská 2, jen pár kroků od zastávky Jindřišská nebo od Hlavního nádraží, zahájí provoz 1. června. Název Edison je vzácnou náhodou. Jde o skutečné jméno transformační stanice postavené špičkovým českým architektem F. A. Librou v letech 1926 – 1930 na zakázku pro pražské Elektrické podniky.  Zároveň je to jméno vynálezce, který dal světu nejen žárovku umožňující fungování kina, ale i Kinetoskop, který byl svého druhu prvním VOD zařízením.”

„Festival je jednou z mnoha akcí, na nichž se partnersky podílíme, a ukazuje rozmanitost britsko-českých vztahů v minulosti i současnosti. Oslavou toho, co jsme už společně dokázali, dáváme najevo naše odhodlání rozvíjet i spolupráci budoucí. Během festivalového týdne promítneme na různých místech Prahy 16 filmů. Některé z nich jsou britské produkce, některé mají britské režiséry a herce, některé vyprávějí britské příběhy. Všechny ale ukazují pestrost a sílu britského filmu a témata, která jsou s ním spojená – od adaptací Shakespeara či Brontëové až ke skotské hudební rave scéně 90. let,” dodal britský velvyslanec Nick Archer.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám