Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S1R má v DxOMark kulatých 100 bodů

10.5.2019, Milan Šurkala, aktualita
Dalším full frame CSC fotoaparátem, který prošel tradičním testem serveru DxOMark, je Panasonic Lumix S1R se 47,3MPx snímačem. Ten dokázal dosáhnout na magickou hranici 100 bodů stejně jako Sony A7R III.
Server DxOMark opět spustil testy snímačů a dalším z fotoaparátů, který se mu dostal do hledáčku, je nový Panasonic Lumix S1R. Ten nabídne velmi vysoké 47,3MPx rozlišení, což je zhruba na úrovni Sony A7R III (42 MPx) a Nikon Z7 (46 MPx). A podle výsledků testů se Panasonic za svůj senzor rozhodně nemusí stydět. Dostáhl totiž na magickou hranici 100 bodů stejně jako výše zmíněné Sony a o jeden bod tak oba překonávají Nikon Z7 s 99 body.
 
Panasonic Lumix S1R DxOMark
 
Oba dva totiž výrazně vedou v kategorii Sports (Low-Light ISO), kde má Panasonic hodnotu 3525 a Sony 3523, zatímco Nikon jen 2668. Když se ale podíváte na podrobnější srovnání, vypadá to, že Panasonic a Sony mají před Nikonem skoro celou dobu mírný náskok, ale od ISO 25600 začíná vyhrávat Sony, a to docela výrazně, zatímco Panasonic se propadá na úroveň Nikonu.
 
Naopak v dynamickém rozsahu vyhrává Sony (14,7 EV) s Nikonem (14,6 EV), zatímco Panasonic trochu zaostává s 14,1 EV. Faktem je, že porobnější měření ukazují, že Nikon je ve skutečnosti někde na půli cesty mezi Sony a Panasonicem. Lumix S1R pak zvítězil v barevné citlivosti (kategorie Portrait), kde dosáhl na 26,4 bitu, zatímco Nikon měl 26,3 bitu a Sony pak 26,0. Podrobnější měření nicméně opět ukázala, že na většině citlivostí měl Panasonic zhruba půl bitu náskok. Vypadá to tedy, že u Lumixu S1R lze dosáhnout skutečně vysoké kvality obrazu a nový snímač se dost povedl. Na druhou stranu trošku zamrzí, že nepřekonal 1,5 roku starou A7R III.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.