Olomoucké Moravské divadlo dnes uvede poslední hudební premiéru stávající sezony. Mozartovu komickou operu Cosi fan tutte

10. květen 2019

Publikum olomouckého Moravského divadla dnes čeká poslední hudební premiéra stávající sezony. Soubor opery a operety pro něj nastudoval komickou operu Wolfganga Amadea Mozarta Cosi fan tutte. Toto dílo plné známých hitů letos slaví 230 let od svého vzniku. Diváci operu uslyší v originále, tedy v italštině.

„Mozarta zbožňuji a je to pro mě vždy velká výzva,“ svěřuje se režisérka představení Andrea Hlinková. Publikum 19. a 20. století námět považovalo za vulgární a nemorální a opera téměř zmizela z jevišť. Teď patří Cosi fan tutte mezi nejhranější opery.

Komedie Cosi fan tutte pojednává o sázce, jejímž cílem je ověřit věrnost dívek. V Olomouci to bude tentokrát v originální italské verzi. Tím kdo ji vyprovokuje je Don Alfonzo, které si zazpíval Jiří Přibyl. Výhodu vidí v tom, že diváci Moravského divadla znají operu z českého překladu, jejímž autorem je Jaromír Nohavica. „Může to být divákům srozumitelnější, nemusí číst titulky,“ přibližuje zpěvák Jiří Přibyl.

Autorem hudebního nastudování je šéf opery Miloslav Oswald. A ještě jedna zajímavost. Režisérka Andrea Hlinková nechala umístit na scénu obří pudřenku. Jako symbol ženskosti nebo marnivosti. „Dominantu celé scény tvoří krásná rokoková pudřenka, která se během představení několikrát otevírá a mění se podle scén,“ popisuje režisérka.

Dnešní premiéra Cosi fan tutte v Moravském divadle začíná v 19. hodin.

autor: bam
Spustit audio