Tuto chybu už neuděláme. Ministerstvo si sype popel na hlavu kvůli Nikulinovi

10.05.2019 20:15

Po zjištění Ústavního soudu, že se bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) při vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do Spojených států dopustil porušení zákona, se Ministerstvo spravedlnosti rozhodlo konat a učinilo závěr, že již příště nebudou moci ministři spravedlnosti rozhodovat o vydání stíhaných cizinců do třetího státu, dokud nebude definitivně ukončeno azylové řízení včetně jeho soudního přezkoumání. „Zpřesnění judikatury Ústavního soudu bude Ministerstvo spravedlnosti samozřejmě respektovat,“ prohlašuje nyní ministerstvo.

Tuto chybu už neuděláme. Ministerstvo si sype popel na hlavu kvůli Nikulinovi
Foto: Reprofoto youtube.com
Popisek: Jevgenij Nikulin.

Anketa

Jaký máte vztah k německému národu?

12%
69%
hlasovalo: 14835 lidí
Vydáním Nikulina do Spojených států se dopustil porušení zákona, protože nepočkal na vyřešení jeho kasační stížnosti ohledně neudělení azylu. S tímto zjištěním přišel v dubnu Ústavní soud a Pelikánovo rozhodnutí zrušil, a to i přesto, že Nikulin azyl nakonec nezískal. Na aktuální situaci ruského hackera, který v zámoří čeká na soud kvůli krádežím dat z internetových účtů, krok ústavních soudců nic nezměnil.

Podle názoru Ústavního soudu ministři musí s rozhodnutím o povolení extradice počkat až do vyřešení azylu i v případech, kdy vydání k trestnímu stíhání žádá stát odlišný od země původu dané osoby. „Toto zpřesnění judikatury Ústavního soudu bude Ministerstvo spravedlnosti samozřejmě respektovat,“ uvedlo nyní ministerstvo.

Ministerstvo spravedlnosti souhlasí s konstatováním Ústavního soudu, že procesní postup při vydávání do cizího státu je neobvykle složitý a časově neúměrně dlouhý. Současný stav je totiž takový, že pokud cizinec využije všech právních možností, tak se jeho věcí zabývají dva soudy posuzující přípustnost jeho vydání, Ministerstvo vnitra, dva soudy ve správním soudnictví, ministr spravedlnosti a taktéž i Ústavní soud.

„Podnět Ústavního soudu ke zjednodušení celého procesu tak lze uvítat, bude však znamenat změnu platné právní úpravy, na jejíž nové podobě bude potřeba úzce spolupracovat s Ministerstvem vnitra, do jehož gesce spadá problematika řízení o mezinárodní ochraně,“ dodává k dané problematice Ministerstvo spravedlnosti.

Jevgenije Nikulina zadržela česká policie již v říjnu 2016 v Praze, a to na základě amerického zatykače, který ho spojuje s devíti skutky z let 2012 až 2013. Údajně se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. USA požádaly o Nikulinovo vydání nótou českému ministerstvu zahraničí 16. listopadu 2016. Ministerstvo spravedlnosti však následně obdrželo extradiční žádost Ruska vydanou také 16. listopadu a podloženou zatykačem kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun. Zatykač vydal moskevský soud 10. listopadu 2016.

Kolize obou žádostí vyvolala politické pnutí na mezinárodní i domácí scéně. Pelikán nakonec povolil vydání ruského hackera do USA v březnu 2018. Prezident Miloš Zeman však byl podle médií opačného názoru a žádal opakovaně Pelikána, aby byl Nikulin vydán do Ruska.

Nikulinův advokát uvedl, že dubnový nález Ústavního soudu otevírá jeho klientovi cestu k možnému odškodnění od ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…