Tajný projekt BIS: 20 let cvičí armádní a policejní řidiče. U zrodu stál bývalý závodník

Dosud tajný program

Tajný projekt BIS: 20 let cvičí armádní a policejní řidiče. U zrodu stál bývalý závodníkNOVÉ
Projekt RIDER Bezpečnostní informační služby Foto:

Foto: BIS

1
Domov
Echo24
Sdílet:

Bezpečnostní informační služba (BIS) cvičí 20 let v tajném projektu Riders vojenské a policejní řidiče. Speciálním výcvikem za tu dobu prošlo téměř 9000 lidí. BIS informace o projektu zveřejnila na svém webu a připojila i video z výcviku. 

Smlouvu s ministerstvem obrany BIS podepsala v květnu 1999 na základě iniciativy tehdejšího ředitele BIS Jiřího Růžka. „Dohoda dala právní ukotvení specializovaným výcvikům řidičů armády a dalších specializovaných bezpečnostních složek,“ uvedla kontrarozvědka. „Dnes, když se ohlédneme těch 20 let zpátky, tak vidíme, že za každé zranění při výcviku, za každé rozbité auto jsme díky projektu Riders získali stovky zachráněných životů v zahraničních misích,“ poznamenal současný ředitel BIS Michal Koudelka.

Speciální výcvik řidičů začal podle kontrarozvědky již v první polovině 90. let, kdy do nových institucí nastupovali lidé sice s nadšením, ale bez zkušeností. „V té době se ukázalo, že řídit auto umí sice skoro každý, ale o nadstandardních dovednostech, taktice jízdy a strategii přepravy takzvaného chráněného zájmu (osoby, cennosti, písemnosti, nosiče a podobně) neměl nikdo ani ponětí,“ uvedla tajná služba.

Systematicky připravovat řidiče dostal za úkol bývalý automobilový závodník Jaroslav V., kterého vyškolila v roce 1993 ochranná služba prezidenta republiky. „Oni nám dali první výcvik, ukázali strategii jízdy s chráněnou osobou, jak se řadit v koloně, jak být připraven na nečekaný útok,“ uvedl Jaroslav. S kolegou Jiřím M. připravil první manuály, program výcviku i samotný projekt Riders. Do něj se postupně podle BIS zapojily elitní armádní útvary včetně například 601. skupiny speciálních sil generála Moravce nebo 4. brigády rychlého nasazení. Později se o výcvik začaly zajímat i další bezpečnostní složky včetně Útvaru rychlého nasazení (URNA) a dalších speciálních policejních útvarů.

Čtěte také: Zeman ani napotřetí nejmenoval šéfa BIS generálem. Povýšil Bočka a Procházku

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články