Komerční články

Byty k pronájmu v Brně mizí závratnou rychlostí a najít zde dostupné bydlení se zdaleka každému nepovede. Víte, jak zvýšit vaše šance na úspěch?

Autor angelo


Byty k pronájmu v Brně mizí z nabídek realitních kanceláří skutečně závratným tempem. Je-li inzerovaná cena alespoň trochu přijatelná, zpravidla se během jednoho či dvou dnů najde hned několik vážných zájemců. Řekneme si dnes, jaké jsou hlavní příčiny tohoto stavu, a pokusíme se vám trochu napovědět, abyste byli při hledání právě vašeho pronájmu úspěšní a netrvalo vám to déle, než je nezbytně nutné.

Bytů k pronájmu je dlouhodobý nedostatek

Nájemních bytů se nedostává již několik let a to zejména ve velkých městech, která i vzhledem ke své atraktivitě nezvládají uspokojovat neustále rostoucí poptávku. Enormní zájem lidí o život v Praze, Brně, Olomouci a některých dalších městech se ruku v ruce s poddimenzovanou výstavbou postaral o to, že jsou ceny bydlení nebývale vysoko. Je přitom celkem jedno, zda tu hovoříme o bydlení vlastnickém nebo nájemním, jelikož se jedná o spojené nádoby. Drahé byty společně s přísnějšími pravidly u hypotečních úvěrů znemožňují čím dál širším vrstvám populace dosáhnout na vlastní střechu nad hlavou. Výsledkem je zvýšená poptávka po pronájmech a logicky pak rostou také ceny v tomto sektoru realitního trhu.

A jak je na tom právě Brno, potažmo jih Moravy v porovnání s dalšími kraji naší republiky? Podívejte se do tabulky, v níž jsou uvedeny průměrné hodnoty činží za byt nejobvyklejších parametrů (2+1 o podlahové ploše cca 65m2).

Průměrná činže za byt (65m2) v jednotlivých krajích

KRAJNÁJEMNÉ
Praha19 400 Kč
Jihomoravský14 400 Kč
Středočeský12 450 Kč
Královéhradecký11 900 Kč
Olomoucký11 350 Kč
Plzeňský10 850 Kč

1 800 připomínek ke stavebnímu zákonu

O tom, že vzhledem k vysoké poptávce vzniká zcela nedostatečný počet novostaveb, se hovoří již několikátým rokem. Za hlavní příčinu této situace je většinou developerů a rovněž některými odborníky označována přebujelá byrokracie. A nutno přiznat, že délka stavebního řízení patří v České republice opravdu k nejdelším na světě a na pomalé realizaci bytových projektů má bezpochyby svůj podíl. V současnosti proto také vzniká novela stavebního zákona, která by měla přispět k rychlejšímu budování a alespoň částečně napomoci s řešením bytové krize. Tato novela se však nerodí nijak hladce. Ministerstvo pro místní rozvoj k ní již obdrželo na 1 800 připomínek a to většinou značně kritických. V jaké podobě bude zákon nakonec přijat a jak velký bude jeho efekt, na to si tedy budeme muset ještě nejspíš počkat.

3 tipy, které vám hledání usnadní

Ale zpět do Brna. Přestože je zde hledání vhodného pronájmu poslední dobou čím dál obtížnější, existují způsoby, jak zvýšit vaše šance na úspěch. Není to nic mimořádně objevného a bez solidního příjmu se tak jako tak neobejdete, ale přesto vám následující tipy mohou být k užitku.

1) Vyhněte se městskému centru a dalším lokalitám, které mají v oblibě vysokoškoláci! Právě v Brně vám to může ušetřit klidně i víc než tisícovku měsíčně a navíc je tu slušná šance, že naleznete byt o něco rychleji, pokud se porozhlédnete jinde. K lokalitám vyhledávaným ve zvýšené míře studenty patří hlavně Brno-střed (obzvláště Veveří), Královo Pole nebo třeba Bohunice.

2) Pečlivě vybírejte i podle velikosti bytu!

Má to na výši činže pochopitelně zásadní vliv. Chcete-li nájem tzv. „utáhnout“, musíte se vzhledem k cenám smířit s menší podlahovou plochou. Nemůžete chtít rozlehlý apartmán, když máte jen na garsonku. Nejmenší rozdíly v činžích jsou v Brně většinou mezi dvou a třípokojovými byty, takže stojí za to uvážit, jestli se přece jen nevyplatí dát měsíčně třeba o 15 % víc a získat tak další místnost.

3) Udělejte dobrý dojem!

Jakmile se vám podaří narazit na byt, který by vám skutečně vyhovoval, musíte udělat vše pro to, aby si jeho majitel vybral právě vás. Nejde jen o solidní vystupování, to by mělo být samozřejmostí, ale je dobré nabídnout krom nezbytné kauce ještě nějakou další záruku. Nejlepší je požádat třeba bývalého „bytného“ nebo vašeho současného zaměstnavatele o nějaké reference, ze kterých bude zřejmé, že je na vás spoleh a že jste solventní. Není to dnes už nijak neobvyklé.

V nájmu u nás žije 19 % obyvatel

Česko patří vedle Irska k těm evropským zemím, ve kterých nemovitosti k bydlení zdražily od roku 2010 zdaleka nejvíc a to zhruba o 32 %. Přesto je u nás obliba vlastnického bydlení stále dosti vysoká. Zatímco v nájmu žije přibližně 19 % tuzemské populace, vlastní nemovitost má k tomuto účelu k dispozici 8 z 10 Čechů. Za bydlení dají dnes domácnosti průměrně 5 706 Kč měsíčně, nicméně se tato částka výrazně liší právě v závislosti na tom, zda lidé žijí tzv. „ve svém“ nebo zda jsou nuceni platit činži.

Podíl nájemního bydlení v Evropských zemích

POŘADÍZEMĚLIDÉ ŽIJÍCÍ V NÁJMU
1.Švýcarsko57,5%
2.Německo48,6 %
3.Rakousko45 %
21.Česká republika19 %
32.Slovensko9,9 %
33.Chorvatsko9,5 %
34.Rumunsko3,2 %

Snadné to není, ale čekat na zázraky nemá smysl

Složitá situace na trhu s bydlením dělá vrásky na čele čím dál většímu množství lidí, bohužel. Částečné zlepšení sice může přinést již zmiňovaná novelizace stavebního zákona, ale do jaké míry a v jakém časovém horizontu, na to dnes není nikdo schopen jednoznačně odpovědět. Očekávat nějaký razantní propad činží však s největší pravděpodobností nelze. Praha, Brno, Plzeň, Olomouc a některá další větší města v republice si totiž spolu se svojí atraktivitou nejspíše podrží i vysokou hladinu nájemného.

Pokud vás zatím nic netlačí a na hledání pronájmu máte ještě čas, můžete samozřejmě zkusit vyčkat, ale pravděpodobnost, že se právě v Brně v dohledné době změní podmínky nájemního bydlení nějak výrazně k lepšímu, se prakticky rovná nule. Proto máte-li nyní šanci nastěhovat se do cenově přijatelného bytu, neváhejte! Levně už bohužel bylo. Nebo jste jiného názoru? A jak vysokou částku jste na činži měsíčně zhruba schopni vydat?

O autorovi

angelo

Zanechte komentář