reklama

BLOG Fandi mámám: Když je máma hrdinka!

Kdyby se dávala soška Oscar za nejlepší výkon v kategorii hrdina, víte, kdo by ji měl dostat? Moje máma.

Foto: Canva.com
Fandi mámám: Blog pro mámy (nejen) samoživitelky

Fandi mámám: Blog pro mámy (nejen) samoživitelky

V roce 2016 rozjely dvě moderátorky a hlavně mámy Žaneta Slámová a Petra Květová Pšeničná dobročinný projekt FANDI MÁMÁM. Jejich cílem bylo pomoci maminkám samoživitelkám a jejich dětem v jejich aktuální tíživé situaci, a to zajištěním materiální pomoci. Chtěly také změnit vnímání postavení samoživitelek ve společnosti tak, aby se na
ně lidé nedívali skrz prsty, ale aby je společnost spíš oceňovala za to, že zvládají péči o své děti samy. Od té doby pomáhají každé tři měsíce dalším maminkám samoživitelkám, a to již nejen materiálně, ale i poradensky.
A protože se všechny mámy, ať jsou samoživitelky, nebo ne, při péči o děti potýkají se stejnými radostmi i starostmi a rády své pocity a zkušenosti sdílejí, čímž si mohou vzájemně pomáhat a motivovat se, rozhodly se Žaneta s Petrou založit blog Fandi mámám. Do něj budou o životě maminek (nejen) samoživitelek psát ony i ostatní mámy, které se na projektu Fandi mámám podílejí. Vítejte na blogu, kde si mámy vzájemně fandí a inspirují se!

Pokud zalistujete encyklopedií, dočtete se, že hrdina je někdo, kdo "má obvykle nadlidské schopnosti nebo idealizované charakterové vlastnosti, které mu umožňují chovat se neobyčejně a konat významné skutky, díky kterým se stane slavným."

Při podrobném prozkoumání vlastností a činů své mámy jsem došla k jednoznačnému závěru: moje máma je hrdinka, protože… 

… nezalekne se bolesti: porodila dvě dcery (a pokud už jste někdy rodily, víte, o čem mluvím 😊).

… boří mýty: už před více než třiceti lety šla proti zažitým stereotypům - v době, kdy pracující matka mnohdy budila pohoršení, odhodlala se nastoupit na plný úvazek do práce, přestože měla doma malé miminko (mě). Podporu našla u svého muže (mého táty) a u své tchyně. I tak to chtělo pěknou dávku odvahy.

… má superschopnosti: je skvělou a milující babičkou - levou zadní si dokáže poradit s bandou vnoučat a ve chvílích, kdy já už se hroutím, zvládne ještě navařit, upéct koláč, uklidit a vést s malými neposedy polštářovou bitku.

… dělá hrdinské činy: už dvakrát zachránila lidský život a se skromností sobě vlastní o tom nemluví - teprve před pár měsíci mi vyprávěla, že jako náctiletá poskytla první pomoc svému spolužákovi a v dospělosti zachránila život tříletému chlapečkovi (dala mu dýchání z úst do úst a udržela ho naživu do příjezdu záchranky). Nevím, zda bych dokázala tak pohotově zareagovat, a to jsem kdysi získala první místo v okresní soutěži Mladý zdravotník. 😊   

… koná dobro: nikdy ji nepřestanu obdivovat za to, jak se obětavě a s láskou starala o svoji nemocnou tchyni (moji babičku) v jejích posledních týdnech života.

… a mohla bych pokračovat a rozepisovat se o dalších vlastnostech a schopnostech, které by potvrzovaly mou teorii o mámě-hrdince.  Jediné, co neodpovídá charakteristice z odborné literatury, je, že moje máma není slavná. Pro okolí.

Pro mě osobně však VIP osobností rozhodně je! 

PS: Krásný Den matek, mami…

Ve Fandi mámám považujeme za hrdinky také všechny samoživitelky, protože bojují za své děti. Jejich příběhy najdete na webu www.fandimamam.cz 

Auto: Petra Květová Pšeničná

Je spoluzakladatelkou charitativního spolku Fandi mámám, který pomáhá samoživitelkám. Několik let pracovala jako televizní moderátorka, působila také jako redaktorka v tištěných médiích. Je vdaná, má dva syny - Matěje a Jakuba. S ročním Jakubem je nyní na rodičovské dovolené. Ráda vaří a ještě raději ochutnává dobré a kvalitní jídlo, což ji, pokud to čas a děti dovolí, láká k návštěvě vyhlášených restaurací a kaváren. Miluje sladké a hraní společenských her.

"Jsem rád, že se toho Iveta nedožila." Seriál o Bartošové to od blízkých schytal | Video: Michaela Lišková
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama