Vila Tugendhat a co o ní ještě nevíte

Tugendhat

Na svou dobu šlo opravdu o moderní stavbu. A mnohými zvláštnostmi udivuje i dnes. O to více překvapí, jak kontroverzní ve své době byla a jaké zacházení musela během desetiletí své existence strpět. Dnes je otevřená veřejnosti, takže se za ní můžete do Brna vypravit i vy.

Strohá, neútulná, ošklivá – i tak vilu Tugendhat v roce 1930, kdy byla otevřena, označovali nejrůznější bulvární plátky i místní obyvatelé. A přitom šlo o jedinečné dílo pokrokového německého architekta Ludwiga Miese van der Rohe, vyvedené ve funkcionalistickém stylu.

Vila Tugendhat a neomezené zdroje

Pozemek o rozloze 2000 m2 a prakticky neomezené finanční zdroje – to jsou klíčové faktory, které formovaly podobu a vzhled dnešní vily Tugendhat. Architekt opravdu pracuje zcela bez finančního limitu! Rozpočet se nakonec zastaví na tehdy závratných 5 milionech korun (ano, bavíme se o roce 1930).

Vila Tugendhat

Zajímavosti a zvláštnosti vily Tugendhat

Byly použity mnohdy zcela nové stavební technologie a unikátní materiály. Ocelová konstrukce nosných zdí byla ve vile Tugendhat použita jako u úplně prvního rodinného domu vůbec! Prosklené stěny se pak daly zasunout do podlahy, aby nepřekážely. Jsou-li zasunuty, přežijí i bombardovávaní, což se prokázalo, když během války na zahradu vily skutečně spadla bomba. Jediná zasunutá skleněná tabule opravdu přežila. Dnes ji však obdivovat nemůžete. Během rekonstrukce byla dělníky schválně rozbita, protože měla jiný odstín, než nově dovezené sklo.

A co dalšího tu lze obdivovat? Světelné příčky z matného skla, onyxovou stěnu, obklady z travertinu, figurální sochy nebo četné zrcadlové plochy. Der Rohe vybíral i nábytek a další maličkosti tak, aby jeho dílo bylo opravdu dokonalé. Dnes, po četných rekonstrukcích, lze vilu Tugendhat obdivovat ve stejném stavu, v jaké byla po kolaudaci v roce 1930. Návštěvu rozhodně doporučujeme, určitě nebudete zklamáni.

Opravdu ráda cestuji - většinou s kompasem v ruce, ale občas i prstem po mapě. A o všechny zajímavosti, které na cestách potkám, se s vámi ráda podělím.