Hrrr na hvězdy z NHL. Pro Brity to bude životní zážitek, tuší Gutwald

Foto: iihf.com

11. května 2019, 8:56

Adam Bagar

V historickém pořadí medailistů na MS jsou dokonce před Slováky, Švýcary či Němci, přesto jsou Britové po senzačním návratu mezi elitu jasným outsiderem košické skupiny A. Překvapí?

Britům se podařilo nakouknout mezi hokejovou smetánku po neskutečných 25 letech, ačkoliv ještě před dvěma lety hráli MS třetí nejvyšší kategorie. „Loni vstřelili postupový gól 16 sekund před koncem, euforie tím byla ještě víc umocněná. Je to velký úspěch britského hokeje,“ hlásí exkladenský obránce Michal Gutwald, jenž má za sebou dvě sezony na Britských ostrovech.

„Přeju jim, aby ukázali zarputilost a týmový duch, který je na MS dostal. A aby si to užili, zaslouží si to.“

Úspěch světových šampiónů z roku 1936 samozřejmě vzbudil v zemi mediální ohlas. „Nicméně hokej zdaleka nedosahuje popularity sportů jako jsou fotbal nebo rugby, ale zájem o něj je. V tabulkách návštěvnosti evropských lig jsou Britové osmí, lidé si tam cestu na nejvyšší soutěž najdou. A když k tomu přidáte jejich sportovní nadšení, máte skvělou kulisu,“ prozrazuje.

Ti nejvěrnější jistě podpoří svůj tým přímo v Košicích, kde bude letošní nováček čelit i Kanadě či USA. „Hráči se určitě těšili na to, že si zahrají proti superhvězdám z NHL. Bohužel McDavid, Crosby a nakonec ani Tavares nenastoupí, ale i tak mají oba zámořské výběry na soupisce řadu hvězd. Myslím, že to pro Brity bude velká čest. A taky životní zážitek,“ má jasno Gutwald.

Foto: iihf.com

Každý bod by byl asi pro výběr trenéra Peta Russella dobrý, snem je určitě udržení se v elitní skupině MS. „Zápasy s Dánskem a Francií pro ně budou naprosto klíčové, jistě zkusí potrápit i Němce nebo Slováky. Druhá skupina by pro ně zřejmě byla hratelnější. Přeju jim, aby ukázali zarputilost a týmový duch, který je na MS dostal. A aby si to užili, zaslouží si to,“ dodává.

První test čeká Brity už dnes od 16:15 s Německem. „Budou stavět na výkonech brankáře Bena Bowse, v Cardiffu měl výbornou sezonu. V obraně potom vyčnívá Ben O’Connor, který by měl pomoci zejména v přesilových hrách. A v útoku bude zajímavé sledovat výkony prvního draftovaného Brita do NHL Liama Kirka, pro něj turnaj bude velká zkušenost,“ uzavírá Gutwald.

Foto: iihf.com

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz