InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SOUTĚŽ. Jihočeská kuchařka na cestách. Svachovka vás zaručeně okouzlí

V prvním díle nové sezony našeho gastroseriálu Jihočeská kuchařka na cestách vás vezmu na kouzelné místo kousek od Českého Krumlova - na Svachovku. Přesněji do Svachovy Lhotky, což je část obce Mirkovice. Nachází se od ní zhruba dva kilometry severozápadně a podle oficiálních statistik zde v roce 2011 žilo jen 12 obyvatel. Svachovka se tak stala oázou odpočinku. Aktivního odpočinku. Golf, pivovar, destilérka, čokoládovna, lázně, restaurace a hotel. To je nástin toho, co vám ve Svachově Lhotce můžou nabídnout.

 

Mně osobně až oči přecházely, když mě majitel Václav Cvach společně se šefkuchařem Lukášem Andrlíkem provedl celým resortem. Svachovka toho totiž nabízí opravdu mnoho. Od rozlehlého golfového hřiště přes pivo z vlastního pivovaru Glokner, kde vaří standardně tři druhy piva plus sezonně i speciály. Ve zdejší destilérce máte jedinečnou možnost vidět výrobu a ochutnat z ovocných pálenek a likérů prvotřídní kvality přímo u destilační kolony. Připravují zde také speciality jako je gin, brandy, rum, kalvádos a whisky, kterou plní a nechávají zrát tři roky v sudech dovezených z Německa a Ameriky.

Při degustaci jsem ochutnala ostružinový likér, který neobsahoval nic jiného než ovoce. Ostružiny se rok nechaly macerovat v lihu, poté se přidala tinktura z bylinek a koření, nakonec se celý likér dosladil fruktózou. Tudíž neobsahuje žádné stabilizátory a éčka. Jak říká majitel Václav Cvach – je to stoprocentní přírodní léčivo.

Nesmím opomenout čokoládovnu! Byl to zážitek podívat se do míst, kde vznikají jedny z nejlahodnějších ručně vyráběných čokoládových pralinek široko daleko. Denně jich tu dokáží vyrobit přes 2 000 kusů. Proces výroby je náročný a musejí se dodržovat určitá pravidla. Například přesné zahřívání a pozdější rychlé zchlazení čokolády, aby byla lesklá a křupavá. Neodolala jsem. Nejvíce mě oslovila pralinka s příchutí panna cotty, což je původem italský dezert ze smetany. Originalita střídala klasické chutě jako byla pistácie, kapučíno nebo karamel.

Poté přišla na řadu prohlídka lázní. Koupele, masáže, zábaly, bazén, infrasauna, pivní lázně... To je jen zlomek z procedur, které zde nabízejí. Hodně vyhledávaná je také privátní vířivka s výhledem do okolní přírody nebo pivní koupele s možností natočit si pivo přímo z pípy u vany.

Svachovka mě okouzlila. Nejen tím, jak vypadá, ale také svou atmosférou, milou obsluhou v celém resortu a neúnavným majitelem, který se nebojí přidat ruku k dílu a teď zrovna vlastnoručně staví solnou jeskyni.

Na závěr se přesuneme k jídlu. Na jídelníčku najdete sezonní českou klasiku, obohacenou například o klobásky a uzené z vlastní udírny. Suroviny zde berou od místních farmářů a snaží se dbát na lokálnost potravin.

Nezbývá mi než všem Svachovku jako tip na výlet doporučit. Krásný komplex, kde zapomenete na své problémy a můžete si užít skvělý den se svými nejbližšími, rodinou nebo i kolegy. Jsou tu zařízení i na školení, firemní večírky nebo svatby. Ovšem poznámka pro potenciální nevěsty - rezervace pro svatby jsou plné na rok a půl dopředu.

vaše jihočeská kuchařka Karolína

A oč soutěžíme?

Tentokrát o prohlídku pivovaru Glokner, destilérky a čokoládovny na Svachovce včetně odborného výkladu a ochutnávek a jako bonus 1 000 korunový kredit do místní restaurace. Jdete do toho? Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a mít štěstí při losování. Losujeme jednoho výherce.
Které jihočeské okresní město je Svachovce nejblíž?

a) Prachatice

b) Písek

c) Český Krumlov

Odpovídejte do půlnoci v neděli 19. května na e-mail soutez@jihocesketydeniky.cz. Nezapomeňte uvést své jméno, adresu a také kontaktní telefon. Jméno výherce prozradíme ve středu 22. května.

 

 

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Ina1972 

    Reagovat

     

    Dobrý den, zajímalo by mě, kde se najdou výherci soutěží

    Vloženo 22.5.2019 20:47:06

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace