InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na zlatý fond pro čtyři vyvolené se v Táboře snesla tvrdá kritika

TÁBOR - Kolem rozdělení 360 tisíc korun na čtyři vybrané akce, které podle radnice zvyšují v Táboře cestovní ruch, byla na posledním táborském zastupitelstvu hustá atmosféra. Radní navrhli dát na letošek 100 000 korun organizátorům knižního festivalu Tabook, 100 000 korun na sérii koncertů vážné hudby Klasici v Táboře a po 80 000 na pivní slavnosti a na Táborský festival vína, jídla a kultury. A toto rozdělení si také koalice prosadila i v zastupitelstvu.

 

Hana Randová (Tábor sobě) připomněla, že opozice už dříve navrhovala tento fond finančně posílit pro případ, že by se přihlásili i další uchazeči. A to se skutečně stalo. Žádost o podporu z tohoto grantového programu podalo i Muzeum čokolády na akci Čokoládování tentokrát na ulici a požádal i hudební festival Mighty Sounds, který do Tábora každoročně přivádí tisíce lidí. Jenže vedoucí odboru kultury Martina Suchá ocitovala, že podpora z tohoto grantu byla vypsána pro projekty festivalového charakteru, zaměřené výhradně na literární a nakladatelské činnosti, gastronomické zážitky spojené s přehlídkou piva či vína a koncerty klasické hudby. Do zadání se tedy nevešla ani čokoláda, ani jiná hudba než klasická.

"Vy se tu otevřeně přiznáváte, že jste zadání udělali na míru pro organizace, které s vámi souzní," vmetla vedení města Randová a druhý kritik František Dědič z ODS poznamenal: "To překračuje všechny meze a nevím, kam až budete schopni zajít. I kdyby snad někdo přišel s návrhem na akci o zdravém životním stylu, tak s vašimi pravidly ho převálcuje pivo a víno." Dodal, že tyto hrátky jsou i v rozporu s koaličním programem.

Vedení města při vytváření tohoto nového grantu uvádělo, že jde hlavně o to ukotvit jistotu podpory zmíněným pořadatelům na čtyři roky dopředu. Měli by tedy stejné peníze dostat čtyřikrát po sobě. Jenže dotační podmínky ušité takto na míru asi přece jen mohou být za hranou řádného nakládání s veřejnými prostředky, protože nyní na zastupitelstvu starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020) ubezpečoval, že pro příští rok se pravidla předělají. To, že Muzeum čokolády a festival Mighty sounds letos nedostanou z grantu nic, schválila koalice přesně svými 14 hlasy. Pro poskytnutí uvedených částek čtyřem zmíněným akcím zvedlo ruku 24 zastupitelů. Dali tak najevo, že nemají nic proti těmto čtyřem akcím, ale podle jejich názoru neměl být grant vypsán jen pro ně.

 

Diskuse k článku - 7 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • jiri k 

    Reagovat

     

    Vidím to jako skandál překračující všechny meze, lepší než "karlovarská losovačka". V Táboře byly kulturní dotace cinklý vždy, za Horejskové a Fišera, ale co je to teď to už je silná káva, to už je veřejné vyvádění peněz do soukromých kapes, práce pro policii. Ještě že v zadání nebylo uvedeno rovnou jméno obdarovaného.

    Vloženo 11.5.2019 16:59:03

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Když máte zaručené informace, že kulturní akce byly cinklý vždycky, proč jste nepodal trestní oznámení? Šířit nepodložené pomluvy je lepší? Které město nepodporuje kulturní, sportovní a jiné aktivity svých občanů? O přidělení nebo nepřidělení příspěvku z fondů rozhodují k tomu určené komise, v nichž jsou zástupci všech politických stran a nikdo vám nebrání se práce v komisi zúčastnit.

      Vloženo 12.5.2019 07:47:57

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Není to tak dlouho, co Dědič chtěl sundat ex místostarostku kvůli nepodpoře Pivních slavností a teď dělá z opaku aféru. Bylo starostou řečeno, že dotační titul změní podmínky na příští rok. Zas opozice upletla z exkrementu bič.

    Vloženo 11.5.2019 16:18:36

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Jak je to dlouho, co Dědič vyváděl, že město finančně nepodpořilo Pivní slavnosti? Také si myslím, že jde o komerční akci, která by si měla na sebe vydělat.

    Vloženo 11.5.2019 14:31:10

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    To jsou ty táborské pseudokulturní akce podporované současnou radniční koalicí úzkému okruhu jejich kámošů a známých z veřejných prostředků. Viz pivní slavnosti a slavnosti vína. Ač pivo miluji, nevím, proč se pivní slavnosti zařadily mezi "golden four" táborské kultury.
    Pivní slavnosti dnes pořádá pomalu každá vesnice. A co je na nich tedy tak významně kulturního ví snad jenom Pavlík a spol. za podpory soudruha Šedivého.

    Vloženo 11.5.2019 13:30:25

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Podpora soukromé komerční akce z veřejných peněz, to se to podniká.

    Vloženo 11.5.2019 12:25:16

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace