Hlavní obsah

Jak Čína spřádá sítě. Proč Praha 8 podepsala memorandum s pekingskou částí Fengtai?

Čínská Fengtai v Praze 8.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Memorandum s Čínou, o kterém ani starosta nevěděl. Praha 8 před třemi lety chtěla spolupracovat s pekingskou částí Fengtai. V dokumentu, který má Seznam k dispozici, se píše o rozvíjení dlouhodobého přátelského vztahu mezi samosprávami. Jenže za tři roky se nic nestalo. Praha 8 teď probere, jak se memoranda zbavit.

Článek

Když někdejší místostarosta městské části Matěj Fichtner (ANO, dnes řadový zastupitel) odletěl před třemi lety do Číny podepsat memorandum o spolupráci, čelil pak na dalším jednání zastupitelstva řadě otázek: Kolik cesta stála? Proč zrovna čínská Fengtai? V čem se v oblasti „budování nezkorumpovatelného stranického dohledu a inspekce disciplíny, vedení práce ligy komunistické mládeže a mladých pionýrů” chceme inspirovat? Kolik bude stát vámi zvažované česko-čínské centrum v Praze?

Dnes na dotazy, k čemu partnerství je a jak Praze 8 pomohlo, nereaguje. „Já si myslím, že to vlastně žádné přínosy nemělo. Delegace Prahy 8 byla v Číně a čínská delegace byla tady, ale faktické přínosy pro Prahu 8 to nemá žádné,” má jasno starosta Ondřej Gros (ODS). Přiznává, že formálně uzavřenou spolupráci mu připomněl až dotaz Televize Seznam.

Teď přemýšli, jak se memoranda zbavit. „Já se rozhodně nebráním to zrušit,” dodává. Pravděpodobně se tak na programu příštího jednání rady objeví nový bod. A koaliční TOP 09 je nepřekvapivě pro.

Sinoložka: Čína hledá partnery, proto platí politikům výlety

Čína v posledních letech vynakládá obrovské sumy na to, aby do země zvala politiky, úředníky i policisty. Tam s nimi uzavírá nejrůznější dohody o spolupráci. Ty často vypadají i nevinně.

Co má Čína z toho, že uzavírá memorandum s dalekou a malou městskou částí? Odpovídá sinoložka Lomová.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

„Je to součást snahy komplexním způsobem si zmapovat prostředí, navázat si kontakty, které mohou být nějakým způsobem využitelné pro prosazování vlastních zájmů,” vysvětluje sinoložka Olga Lomová z Filizofické fakulty Univerzity Karlovy. „Je to koneckonců vidět i z toho, že čínská vláda to velmi silně dotuje,” dodává Lomová s tím, že je to na úkor řešení vnitřních problémů Číny, kde si paradoxně musí i malé děti hradit školní pomůcky.

„Ti ochotní partneři jsou velmi často zcela nepoučení. Mají příjemnou zkušenost z dobře zorganizovaného a čínskou stranou zaplaceného výletu v Číně, kde se jim ukazuje jen to nejlepší, co se jim dá ukázat a realitu nemají vůbec šanci poznat,” uzavírá Olga Lomová.

Reklama

Související témata:

Doporučované