Vyšší věk si vyžaduje úpravu jídelníčku

Zdravá výživa, zdroj: pixabay.com

Většina seniorů nad sedmdesát let se potýká s problémy podvýživy a špatného stravování. Potíže ale mívají i mladší ročníky. Přitom nedostatek živin ohrožuje naše zdraví, vitalitu a psychickou i fyzickou kondici. Proč u seniorů dochází k podvýživě, a jak na zdravé stravování v seniorském věku?

Reklama

Proč u seniorů dochází k podvýživě?

Za problémy spojené s podvýživou seniorů stojí fyziologické procesy organismu. U starších lidí se přestává ukládat tuk a zároveň dochází k úbytku svalové hmoty. Situaci komplikuje nechutenství, nedostatečný příjem tekutin a špatné stravování, které postrádá dostatek bílkovin, vlákniny a minerálů. Pestrému stravování nepřispívají ani problémy s chrupem, kvůli kterým musí senioři mnoho potravin vyřadit z jídelníčku. Víte, že správným stravováním si lze udržet pevné zdraví?

Jak na zdravé stravování?

S vyšším věkem je nutná úprava životosprávy a stravovacích návyků. Často od našich blízkých slýcháme: „Spokojím se s houskou a bílou kávou.“ Jenže to je málo. Zdravé stravování v seniorském věku vyžaduje pestrý jídelníček bohatý na živiny.

Jídelníček by měl obsahovat potraviny bohaté na bílkoviny, mezi které patří mléčné výrobky, sýry a kvalitní maso. Bílkoviny jsou totiž hlavní stavební jednotkou, zabraňují svalovému úbytku a podílí se na hojení ran. Důležité je udržovat dostatečný příjem minerálů a vitamínů B, D a E. Zapomínat nesmíme, ani na správný pitný režim. Dobře uděláte, když vyřadíte sladké limonády, které nahradíte čajem, vodou či ředěnými ovocnými šťávami. Vhodné je omezit nepřiměřené slazení a solení, neboť sůl zvyšuje krevní tlak.

Zdravá výživa nemusí být drahá

Podle průzkumu agentury NMS Market Research, který si můžete přečíst zde, se téměř polovina seniorů domnívá, že zdravé stravování je finančně náročné. Není to však pravda. Pokud zrovna nenakupujete ovoce, zeleninu či maso v BIO kvalitě, pak zdravá výživa není drahá. A věřte, že i běžné ovoce a zelenina disponuje velkým množstvím vitamínů.

Problém však může nastat s tím, jak potraviny zpracovat. Případně, jak si je připravit, aby nezevšedněly. S tím vám pomůže praktický internetový portál Zdravá zóna, na kterém se dozvíte, jak si připravit zdravé jídlo i to, jaké látky obsahují nejrůznější druhy ovoce a zeleniny. Zároveň se naučíte, jak zpracovávat exotické i méně tradiční potraviny a celkově, jak přistupovat k zdravé životosprávě.

Reklama