Vylovili z oceánu "rozložitelnou" igelitku. I po letech v moři unese plný nákup

Katastrofální množství plastů v oceánech vede k masovému vymírání mořského života. Vědci dlouho varují před používání plastů, a především před umělohmotnými jednorázovými nákupními taškami. Biologové z Plymouthu přitom dokázali, že řešením není ani jejich náhrada tzv. biologicky odbouratelnými variantami. Ne každá biologicky odbouratelná taška se totiž biologicky odbourá v mořské vodě.

Vědci z Plymouthu vylovili v oceánu bio igelitku, která se vznášela ve vodě tři roky. Když ji naplnili nákupem, dokázali ho odnést z obchodu domů, aniž se tato jakkoli poškodila či se jí utrhla ucha.

Univerzální taška neexistuje

Autoři z University of Plymouth chtějí poukázat na to, že tzv. ekologické varianty plastových obalů nejsou vždy úplně ekologické, jak se o nich často uvádí. Protože k jejich rozkladu jsou zapotřebí specifické podmínky.

„Největším překvapením tohoto výzkumu bylo, že žádná taška se kompletně nerozloží ve všech přírodních podmínkách,“ tvrdí doktorka Imogen Napper.

Jinými slovy, některé tašky se sice rozpadnou v kompostu (činností půdních mikroorganismů), jiné naopak zůstanou v půdě celé mnoho let, zato je rychle likviduje slaná mořská voda. Ta ale zase nepůsobí na ty tašky, které se rozpadají v kompostu.

Není rozložitelnost jako rozložitelnost

„Všechny tzv. rozložitelné tašky se nejrychleji rozpadnou na menší kousky už za devět měsíců, když jsou vystaveny pouze působení vzduchu. Jinak řečeno u vás doma v zásuvce,“ tvrdí Napper.

„Musíme jasněji stanovit mezinárodní standardy s ohledem na to, co myslíme tím, když o něčem tvrdím, že je to biologicky rozložitelné. Myslíme tím, že se rozloží biologicky ve speciálním zařízení s teplotou padesát až šedesát stupňů, s přesně stanoveným pH, vlhkostí a koncentrací kyslíku? Nebo myslíme, že se rozloží v moři, řece či půdě?“ vysvětluje profesor Richard Thompson z Mezinárodní jednotky pro výzkum moří.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat