Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hamáček: Babiš se mstí operátorům, ANO „ukradlo“ čepici a nám téma

Autor: simao - 
11. května 2019
17:27

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se obsáhle rozpovídal o aktuální situaci ve vládní koalici. V rozhovoru pro Právo připomněl, že se jeho koaliční partner Andrej Babiš (ANO) schází kvůli rodičovskému příspěvku s matkami, které žádají vyšší a spravedlivé „rodičáky“. Babiš by jim však měl říci, kde na to vezme, když odmítá návrh ČSSD na sektorovou daň uvalenou na banky, míní Hamáček, podle kterého však premiér sám přišel s návrhem jakési daně. Šéf ČSSD vedle toho promluvil i o protestech proti nové ministryni Marii Benešové (za ANO).

Volby do Evropského parlamentu se blíží a tenhle rozhovor zastihl Jana Hamáčka (ČSSD) poměrně nabroušeného. Do svého koaličního partnera Andreje Babiše (ANO) totiž poměrně zostra šije. A projevují se tak některé neshody vládní koalice z poslední doby.

Hamáček např. o tématu dvojí kvality potravin, které v Bruselu dlouhodobě řeší mj. poslankyně ČSSD Olga Sehnalová, uvedl: „My otevřeme nějaké téma a pak ho hnutí ANO vydává za svoje. S jistou nadsázkou můžeme říci, že hnutí ANO ukradlo Trumpovi čepici, ODS heslo (Silné Česko) a nám téma kvality potravin. Je na voličích, aby zhodnotili, kdo pro ně pracuje a kdo pouze kopíruje jiné.“

S Babišem se ČSSD dostala do střetu kvůli návrhu bankovní daně, prostřednictvím které chce sociální demokracie zajistit peníze na zvýšený rodičovský příspěvek - od 1. ledna 2020 by měl ideálně platit pro všechny rodiče s dětmi do čtyř let, zatímco ANO prosazuje jinou, skromnější variantu. Příspěvek jen pro nově narozené děti po tomto datu. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) tento týden uvedla, že je již načase najít kompromis, který pomůže co nejvíce rodinám.

Video  „Reportéři“ Hamáček a Poc: V dobrém rozmaru řešili májku, svátek práce i čarodějnice  - Andrea Ulagová / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Bankovní daň však premiérovi nevoní. „Pan premiér to nejprve odmítl, prohlásil, že banky přenesou tuto zátěž na klienty. S tím my nesouhlasíme,“ řekl nyní Právu Hamáček, podle kterého by novinka přinesla 14 miliard korun do rozpočtu. „Pan premiér řekl, že je to nesmysl, a vzápětí představil vlastní verzi bankovní daně. To si musíme ve vládě vyjasnit. Bankovní daň není žádný experiment, funguje v řadě států EU,“ upozorňuje Hamáček.

A to i na Babišovu variantu odvodů bank do fondu národního rozvoje ve výši 10 až 20 procent z dividend. „Jednoduchá matematika říká, že by to znamenalo pro banky větší zátěž, než jakou navrhujeme my. Asi 16 miliard korun,“ tvrdí Hamáček a spor o bankovní daň tak neutichá. „Jestli se pan premiér schází s maminkami a tvrdí, že je na jejich straně, tak by jim také měl říct, kde pro ně peníze vezme, pokud nebude souhlasit s naší bankovní daní,“ doplňuje Hamáček v rozhovoru pro Právo.

Sektorová daň, která by zasáhla operátory, je naopak podle Hamáčka Babišova msta. Riziko, že by operátoři přenesli daňovou zátěž na klienty, tu vnímá jako daleko vyšší. „To není páka, ale pomsta. Tak to vnímám. Pan premiér s operátory jednal, oni mu nevyhověli, tak se snaží zavést nějakou formu nátlaku. Ale to fungovat nebude,“ míní Hamáček.

Terčem zloby se v poslední době přitom stala nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), v minulosti právě členka ČSSD. Hamáček s ní z odborného hlediska nemá problém. „Je profesionálka, byla ministryní i nejvyšší státní zástupkyní. Odborně tu funkci zvládá,“ zastal se Hamáček Benešové, která je dle něj zásadová a bojuje za právo.

O účasti poslance ČSSD Petra Dolínka na pondělním protestu právě za odvolání Benešové prý věděl. Dolínkovi účast zakázat nemohl, prezentoval alespoň názor ČSSD, „že stojíme o nezávislou justici a nepřipustíme žádné personální změny“.

Escaperoom ( 14. května 2019 14:07 )

ČR je jako organismus co se chce uzdravit po nemoci. Tím lékem je Babiš a Zeman . Ovšem bujna nenažrana rakovina jsou slunickari, kavarensky ječící hnus zaplacený po ulicích a nenažrany neúspěšný politici, podnikatele zloději a komediantsky hnus!
Pane Babiš a Zemane... NEDEJDE SE A VYDRŽTE! Většina ČR lidu stojí za vama!
Politický odpad ODS TOP KDU kvičí jako když krysy vykopáva Babiš ze zlatých koryt,at žije Babiš­,Zeman­,Bene­šová,­Mynář­,Ovčá­ček!!

hejhej ( 13. května 2019 13:32 )

vont:
Dnešní politici se chovají jako trhovkyně. Nic konkrétního pro lidi, ale všechno pro svoje koryta. Hádají se jako děti na písku o formičku bábovičky.
A takoví troubové jsou bohužel v PS a vládě. Především demožumpa a Piráti a na ně přisátí socani.

MAMKA2316 ( 12. května 2019 20:50 )

Hamáček jde proti pracujícímu lidu a zastava se nadnárodních společností ????

MAMKA2316 ( 12. května 2019 20:47 )

VY BYSTE JSE SE HODIL KTĚM SOCANŮM TO BY BYLA DOBRÁ ČTVEŘICE !!VY HAMÁČEK,MALAČOVÁ A VALACHOVÁ BY JSTE PATŘILI MEZI NEJNESCHOPNĚJŠÍ ELITU ???

MAMKA2316 ( 12. května 2019 20:42 )

HAMAČEK ??TO JE TEN CO BYL ZAMĚSTNÁN V BAKALOVĚ NEZIZKOVCE ŽE ???? TO JE STEJNÁ NULA JAK MALAČOVÁ NE ???ZNÁM ZPOUSTU ŽÁKU S OSMÉ TŘÍDY KTEŘÍ MAJI LEPŠÍ NÁZORY JAK TI DVA A VALCHOVÁ !!!!TITO LIDÉ BY SE JINDE JAK V POLITICE ASI NEUŽIVILI ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa