Jak vybrat soundbar

Jak pracujeme?: Jsme profíci, nevěříme marketingovým slibům a nezávisle recenzujeme a srovnáváme produkty. Když nakoupíte skrze naše odkazy, můžeme získat malou odměnu, která ale nezvyšuje cenu vašeho nákupu.

Jste skutečnými filmovými fajnšmekry a chcete si sledování svého oblíbeného filmu užít v pohodlí domova podobně jako v kině? Vybavili jste se televizí s Full HD nebo 4K rozlišením, ale přáli byste si také dosáhnout lepší kvality zvuku? Pokud ano, pak je nejlepším řešením investovat do samostatné zvukové soupravy. Jednoduchým a elegantním řešením je v takovém případě tzv. soundbar.

Test soundbarů 2024

NázevKde koupitZvuk - hudbaZvuk - filmyVýbavaFunkceHodnocení
celkem
1.Samsung HW-Q990BZjistit cenu83 %96 %79 %74 %
86 %
Recenze
2.Yamaha YSP-2700 Zjistit cenu86 %92 %78 %76 %
85 %
3.Samsung HW-Q930BZjistit cenu81 %92 %78 %70 %
83 %
Recenze
4.Panasonic SC-HTB900Zjistit cenu82 %88 %77 %82 %
83 %
Recenze
5.Sonos ArcZjistit cenu81 %91 %64 %74 %
81 %
Recenze
6.LG S80QYZjistit cenu82 %86 %77 %70 %
81 %
Recenze
7.Bose Smart Soundbar 900Zjistit cenu83 %87 %64 %74 %
80 %
Recenze
8.Samsung HW-Q800BZjistit cenu80 %86 %75 %69 %
80 %
Recenze
9.Sonos Beam Gen 2Zjistit cenu77 %88 %72 %69 %
79 %
Recenze
10.Samsung HW-Q700B Zjistit cenu79 %84 %72 %69 %
78 %
Recenze
11.Sony HT-G700Zjistit cenu74 %83 %69 %66 %
75 %
Recenze
12.Samsung HW-Q600BZjistit cenu77 %84 %61 %67 %
75 %
Recenze
13.LG S65QZjistit cenu73 %80 %72 %66 %
74 %
Recenze
14.Sonos RayZjistit cenu76 %85 %59 %58 %
74 %
Recenze
15.Bose Smart Soundbar 300Zjistit cenu77 %82 %66 %53 %
74 %
Recenze
16.Samsung HW-Q60BZjistit cenu68 %79 %68 %63 %
72 %
17.Sony HT-X8500Zjistit cenu64 %79 %56 %64 %
68 %
18.Panasonic SC-HTB510Zjistit cenu58 %71 %64 %49 %
62 %
19.Creative Stage 2.1Zjistit cenu52 %61 %35 %44 %
52 %
Recenze
NázevBluetoothNoční režimDolby AtmosMultiroom
1.Samsung HW-Q990BAnoAnoAnoAno
2.Yamaha YSP-2700 AnoNeNeAno
3.Samsung HW-Q930BAnoAnoAnoAno
4.Panasonic SC-HTB900anoanoanoano
5.Sonos Arcneanoanoano
6.LG S80QYAno (ver. 5.0)AnoAnoNe
7.Bose Smart Soundbar 900anoneanoano
8.Samsung HW-Q800BAnoAnoAnoNe
9.Sonos Beam Gen 2neanoanoano
10.Samsung HW-Q700B anoanoanone
11.Sony HT-G700anoanoanone
12.Samsung HW-Q600BAnoAnoAnoNe
13.LG S65QAnoAnoNeNe
14.Sonos Rayneanoneano
15.Bose Smart Soundbar 300anonenene
16.Samsung HW-Q60BAnoAnoAnoNe
17.Sony HT-X8500anoanoanone
18.Panasonic SC-HTB510anoanoneano
19.Creative Stage 2.1anonenene

      

Nejlepší soundbar do 5 000 Kč

Dokud bude k dostání okolo této ceny, tak můžu jen doporučit Samsung HW-Q600B. Jedná se o soundbar střední třídy, který nabízí několik zajímavých funkcí a solidní zvuk. Má výrazný zvukový výkon s dobrou kvalitou basů díky bezdrátovému subwooferu. A cenovkou patří skoro mezi ty levnější soundbary.

Nejlepší soundbar do 10 000 Kč

O tisíc až dva pod tímto limitem je Sonos Ray, ten rozhodně stojí za bližší prozkoumání. Jde kompaktní a stylový soundbar, který nabízí vynikající kvalitu zvuku a snadnou integraci do Sonos multiroom systému.

Naopak, pokud vám nevadí si tisícovku nebo dvě připlatit, tak se podívejte na JBL Bar 5.1 Surround. Ten nabízí silný a působivý zvuk s podporou, poměrně realistický prostorový zvuk. Díky integrovanému subwooferu vytváří hluboké a bohaté basy pro napínavé zážitky z filmů a hudby.  Za aktuálních 12 000 Kč je to super kup!

Nejlepší soundbar do 20 000 Kč

Těžká volba. Okolo dvaceti tisíc jsou už k dostání opravdu skvělé kousky. Za sebe musím doporučit Samsung HW-Q990B, který nabízí skutečně hodně muziky za rozumný peníz. Poskytuje prvotřídní zvukový zážitek díky reálné schopnosti reprodukovat Dolby Atmos a DTS:X, které vytvářejí vydařený prostorový zvuk. Má 11.1.4 kanálový systém, který tvoří i bezdrátový subwoof a zadní reproduktory. Produkuje vyvážený zvuk pro filmy, hudbu i hry.

A velmi podobně je na tom i Sonos Arc. Rovněž doručí působivý zvukový zážitek s podporou Dolby Atmos, což umožňuje realistický prostorový zvuk s jasnými výškami a hloubkami. S jeho 11 vestavěnými reproduktory, Arc vytváří hutný zvuk s plynulým přechodem mezi kanály. Navíc, Trueplay tuning technologie do jisté míry skutečně automaticky optimalizuje zvuk na základě akustiky vaší místnosti,

Nutno uznat, že oba dva jsou lehce nad limit, ale tu tisícovku až dvě bych si rozhodně připlatil

Co je to soundbar?

Soundbar (i sound bar) neboli zvuková lišta je zařízení, které dokáže produkovat poměrně kvalitní a prokreslený prostorový zvuk z jedné ozvučnice. Ozvučnice je vlastně „skříňka“, ve které jsou jednotlivé reproduktory (ano soundbar obvykle obsahuje sadu malých reproduktorů) umístěny. Obvykle mívá protáhlý vodorovný tvar. Díky tomu se umisťuje zejména pod televizor, nad něj nebo na stěnu. Vypadá jako příjemný doplněk každé domácnosti. Existují jak jednodílné modely, tak i modely s externím subwooferem, což je samostatná zvuková jednotka reprodukující basové tóny. Ta může být i bezdrátová, nemusíte si tedy lámat hlavu s propojením s centrálním reproduktorem a stačí ji pouze připojit k elektrické síti. Můžete také sáhnout po rozměrnější ploché variantě soundbarů – tzv. soundbase nebo soundplate. Tyto modely jsou určeny přímo pod televizor, není tedy možné je zavěsit na zeď. Často také postrádají externí subwoofer, basové tóny proto nedosahují takové kvality.zdroj

Zjednodušeně řečeno je soundbar jednou z alternativ ke klasickému domácímu kinu. Příjemně překvapí i cenou, která je výrazně nižší než u rozsáhlých reprosoustav. Ačkoliv se jedná o akusticky velmi dobře promyšlenou sadu reproduktorů, nedokáže nabídnout stejně dokonalou iluzi prostorového zvuku jako soustavy 5.1 (či větší) reproduktorů, které jsou rozmístěny po místnosti. Prostorový efekt je u většiny modelů znatelný a pro značnou část uživatelů dostatečný. Získáte ho přijatelnou cenu, bez nutnosti tahat kabeláž po místnosti a ještě v líbivém designovém hávu. Zvlášť u moderních plochých televizorů, které v naprosté většině případů samy o sobě nijak úžasný zvuk nenabízejí.

Soundbar, nebo domácí kino?

Přemýšlíte nad pořízením kvalitní audiotechniky, ale nevíte, co vám mohou tyto technologie nabídnout? Pak právě pro vás jsme připravili následující srovnání základních výhod a nevýhod domácích kin a soundbarů:

Domácí kina – výhody a nevýhody

  • vysoká kvalita prostorového zvuku
  • vyšší cena, obtížná instalace i manipulace, hyzdí kabeláží
  • náročnější na prostor, vhodné spíše do velkých pokojů

Soundbary – výhody a nevýhody

  • snadná instalace a manipulace
  • nenáročné na prostor
  • nehyzdí kabeláží, ideální do malých či středních pokojů
  • nízká kvalita prostorového zvuku
  • nevhodné do velkých pokojů

Pokud tedy patříte mezi ty, kteří:

  • nemají dostatek prostoru v bytě,
  • nechtějí investovat do drahých zvukových souprav,
  • upřednostňují snadnou instalaci,
  • potrpí si na elegantní vzhled
  • a spokojí se i s nižší kvalitou ozvučení,

pak je pro vás soundbar vynikající alternativou. I obyčejné levné soundbary vám totiž poskytnou neporovnatelně bohatší zvukový prožitek než interní reproduktory televizorů. Proč to tak je, vysvětluje aperionaudio. Mezi nejnovějšími modely dokonce najdete i soundbary s Dolby Atmos. Tato technologie slibuje zajistit perfektní iluzi prostorového zvuku. Snaží se tedy o to, co je u domácích kin zajištěno samostatnými reproduktory: vyvolat ve vás pocit, že jste součástí děje. Díky ní slyšíte, odkud přichází zvuk a jakou má intenzitu (například blížící se kroky za vašimi zády).

V žádném případě však od soundbarů neočekávejte kvalitu zvuku srovnatelnou s drahými domácími kiny či Hi-Fi systémy. Vždy je třeba mít na paměti, že i velmi kvalitní soundbary jsou tvořeny pouze jednou podélnou lištou (případně subwooferem – o tom zda je pro soundbar nutný i subwoofer má moc povedený článek thehometheaterdiy.com), iluze prostorového zvuku je tak z velké míry dosaženo odrazem od okolních stěn, což nikdy nemůže zcela konkurovat ozvučení velkých zvukových souprav, ale může se jim kvalitou velmi přiblížit.

Instalace soundbaru

Mezi nesporné klady soundbarů patří snadná instalace. Jak zapojit soundbar je velmi jednoduché a potřebujete k tomu přibližně patnáct minut času a přiložený návod.

Co se týče umístění soundbaru, můžete jej jednoduše postavit pod či nad televizor. Pokud navíc zvolíte soundbar vzhledově i velikostně podobný televizoru, získáte vizuálně velmi atraktivní součást bytu.

Při nákupu je vždy dobré brát v potaz také rozměry vašeho televizoru a vzdálenost mezi podstavcem, na němž televizor stojí a dolním okrajem obrazovky. To je důležité proto, aby soundbar zbytečně nikde nepřečníval, či dokonce nezakrýval část obrazovky. Z tohoto důvodu výrobci nabízejí nejen soundbary s reproduktory směřujícími dopředu, ale i s reproduktory směřujícími nahoru.

Pokud máte v bytě málo místa, můžete využít také držáku na soundbar a instalovat jej třeba na stěnu. Na trhu existují dokonce univerzální držáky, které můžete použít pro jakýkoli typ soundbaru. V tomto případě je však dobré zvážit, zda a jak zakryjete napájecí šňůru a kabel, kterým je soundbar k televizoru připojen. Další inspirací při sepisování tohoto tématu mi byl i tento článek.

Co všechno soundbary umí?

Soundbar, podobně jako mnohé jiné moderní technologie, nemusí sloužit pouze ke zkvalitnění zvuku vašeho televizoru, ale nabízí také další zajímavé funkce, mezi které patří například:

Dřív šlo na trhu lze občas narazit i na soundbar s FM tunerem. Nemusíte tedy uvažovat o koupi samostatného rádia, ale můžete si pořídit rovnou soundbar s rádiem. Postupem času je doplnilo i DAB, což je vlastně digitální pozemní rozhlasové vysílání.zdroj V praxi však FM/DAB tunery moc dostupnou nejsou, a to zejména díky streamovacím službám. Prostě po klasickém rádiu je výrazně menší poptávka. Stejný osud postihl i soundbary s DVD přehrávačem

Jen o něco lépe jsou na tom soundbary s USB vstupem, který umožňuje poslech hudby z externího zdroje. Důvodem jsou opět streamovací služby a snadné propojení soundbaru s telefonem pomocí Bluetooth. Mezi tuto skupinu se řadí také tzv. mini soundbary. Jedná se o malá audio zařízení, která můžete připojit k vašemu chytrému telefonu, tabletu, notebooku či počítači, a užít si tak poslech své oblíbené hudby ve vyšší kvalitě téměř kdekoli.

Bluetooth

Kromě připojení soundbaru k televizoru pomocí kabelu se jedná asi o nejčastěji využívanou funkci. Pomocí Bluetooth propojíte se soundbarem svůj telefon, tablet, notebook atd… a zvuk co přehráváte na svém zařízení (film, spotify, youtube video …) hraje ze soundbaru.

Hlavní výhodou Bluetooth je snadnost jeho propojení. Stačí zapnout v telefonu, vybrat soundbar se kterým se chcete spojit a do pár sekund je hotovo. Na soundbaru vyberete jako zdroj zvuku Bluetooth a poté co na telefonu pustíte vaše oblíbené skladby, hrají skrze soundbar. Bluetooth v současné době již standardem u většiny zařízení.

Dosah závisí na konkrétní verzi Bluetooth, kterou používají, a na podmínkách prostředí, ve kterém jsou umístěny. Typicky, moderní soundbary používají Bluetooth 4.0 nebo vyšší (4.2, 5.0, 5.1 atd.), které nabízejí různý dosah a energetickou účinnost.

V ideálních podmínkách bez překážek a rušení může dosah Bluetooth 4.0 a 4.2 činit až 10 metrů (33 stop) – potvrzují to i oficiální stránky Bose. Bluetooth 5.0 a novější verze mohou teoreticky dosáhnout až 40 metrů (131 stop) v otevřeném prostoru. Avšak v praxi se dosah často zmenšuje kvůli překážkám, jako jsou stěny nebo nábytek, a rušení od jiných bezdrátových zařízení nebo elektroniky. 

Soundbar a Wi-Fi

Ve většině případů u soundbaru nepotřebujete Wi-Fi. Pro spojení s tv totiž využívají ARC (či eARC) HDMI nebo digitální optický výstup. Wi-Fi primárně slouží k propojení soundbaru s vaší domácí sítí a vy tím pádem můžete jednoduše přehrávat audio přes síť. Ve spolupráci s chytrými asistenty typu Google asistenta nebo Alexy od Amazonu může sloužit k ovládání soundaru (pokud to podporuje).zdroj

Jednoduše vyslovíte povel, chytrý asistent ho skrze Wi-Fi přepošle soundbaru a ten ho vykoná. Typicky může jít o něco ve stylu (zatím fungují pouze na angličtině) – „Ok Google, play Stranger Things soundtrack on Spotify„. A vy se už nemusíte o nic starat, požadované album se samo pustí.

Chromecast

Funguje principiálně velmi podobně jako Bluetooth – snadno propojíte vaše Android zařízení a soundbar. V čem je rozdíl? Zatímco snad všechny soundbary poslední doby podporují Bluetooth, zdaleka ne všechny podporují Chromecast (např. poslední roky Samsung).

Výhodou Chromecastu je nižší spotřeba baterie na vašem mobilu. Ale pokud z něj hudbu nepouštíte osm hodin denně, tak se nejedná o zásadní vlastnost – viz https://allaboutchromecast.com/. Když soundbar nepodporuje Chromecast a má Bluetooth, dokážete snadno pouštět hudbu z telefonu.

Apple AirPlay

Stejně jako je Chromecast pro Android zařízení, má podobnou technologii i Apple. Říkají jí Apple AirPlay. Platí pro ni úplně to stejné co pro Chromecast. Podrobnější info lze čerpat z článku na businessinsider.

Lepší modely soundbarů disponují také HDMI výstupy pro připojení k televizoru a HDMI vstupy, které umožňují připojit přímo k soundbaru další zařízení (DVB-T2 set-top box, DVD/blu-ray přehrávač, herní konzole). To se hodí především v případě, kdy televizor sám nemá dostatek vlastních HDMI vstupů.

Další zajímavou funkcí je noční režim (označovaný někdy také jako DRC). Ten vyrovnává rozdíly hlasitosti například akčních scén nebo některých dialogů. Ocení ho hlavně ti, kteří mají tenké stěny a méně tolerantní sousedy.

Mobilní aplikace

Mnoho soundbarů dokáže reprodukovat hudbu z mobilních zařízení přes Bluetooth. Řada z nich ale také nabízí zajímavé mobilní aplikace:

  • Music/Wireless Streaming,
  • Multiroom,
  • SongPal,
  • Home Theater Controller.

Music Streaming (často také označovaná jako Wireless streaming) je aplikace, která slouží jako základní hudební přehrávač. Vyžaduje pouze připojení soundbaru pomocí Bluetooth k vašemu chytrému telefonu nebo tabletu.

Multiroom je funkce, která umožňuje rozšířit zvukový systém na více místností nebo prostorů ve vašem domě. U soundbarů s podporou multiroom můžete poslouchat hudbu více místnostech (pochopitelně tam musí být zařízení s podporou Multiroom) současně nebo odděleně. Např. posloucháte oblíbené písničky na audio soustavě v obývacím pokoji a při přechodu na zahradu, jen přepnete na repro na zahradě a písnička plynule pokračuje na novém místě (či na obou současně).zdroj

Multiroom systémy obvykle fungují pomocí Wi-Fi a některé značky mají své vlastní multiroom systémy, které jsou navrženy tak, aby fungovaly pouze s produkty stejné značky. Příkladem může být Sonos, Yamaha MusicCast nebo Samsung Multiroom.

Alternativy k soundbaru k tv

Vedle soundbaru existují na trhu ještě další varianty audio souprav. Těmi základními jsou:

Pokud již vlastníte mini Hi-Fi systém nebo klasickou věž, stačí vám pouze vhodný kabel, kterým své zařízení připojíte k televizoru, a nemusíte tak utrácet za jiné řešení. Pokud patříte mezi náročnější posluchače, můžete jej doplnit zesilovačem nebo AV receiverem a samostatnými reproduktory.

Systém 2.1 se skládá ze dvou předních reproduktorů a subwooferu. Jedná se tedy o základní sestavu domácího kina. V podstatě se však jedná o stereo soupravu (chybí zadní reproduktory), nelze tedy od něj očekávat plnohodnotný prostorový zvuk.

Systémy 5.1 a 7.1 již patří mezi plnohodnotná domácí kina, která vám mohou nabídnout autentický prostorový zvuk. Základní sestava se skládá z pěti satelitních reproduktorů (tři přední a dva zadní) a subwooferu. Systém 7.1 je rozšířen o dva další reproduktory, oproti systému 5.1 však nenabízí výrazné zlepšení kvality prostorového zvuku. Navíc mnoho filmů obsahuje prostorovou stopu pouze ve formátu 5.1.

Na otázku zda je lepší soundbar nebo domácí kino není jednoznačná odpověď. Do zajímavé úvahy se pustil Ty Pendlebury.

Tipy na závěr

  1. Ne všechny (i dražší modely) soundbarů v testech uspěly. Vysoká cena se v tomto případě nemusí rovnat kvalitě!
  2. Dobře zvažte, pro jaký soundbar se rozhodnete. Udělejte si jasno v tom, co od přístroje očekáváte, jaké jsou vaše priority a požadavky. Potřebujete subwoofer? Chcete opravdu prostorový zvuk? Nebo „jen“ zlepšit audio kvalitu vašeho televizoru?
  3. Projděte maximum recenzí od zákazníků. Nicméně je berte s rezervou. Ti z nás, kteří mají na soundbar 5 000 Kč s takovým výrobkem budou nejspíše spokojeni a klidně mu dají čtyři nebo pět hvězdiček. Naopak ty s větším rozpočtem takový kousek naopak stěží zaujme.
  4. Nečekejte dokonalost. Žádný soundbar vám nenahradí složitější audio soupravu.

Historie filmového zvuku

Následující přehled a shrnutí je pouze stručným a letmým úvodem do této problematiky. Pokud vás toto téma více do hloubky, můžu doporučit zdroje uvedené na konci této sekce, ze kterých jsem při psaní tohoto shrnutí čerpal i já.

Věděli jste, že první vícekanálové zvukové formáty byly v padesátých letech 20. století použity v kinech? Od klasického dvoukanálového stereo signálu přešly na čtyři kanály. Fungovalo to tak, že byly tři kanály pro zvuk „ve předu“ a jeden zvukový kanál byl takzvaně efektový. Ten zněl právě zezadu a používal se pro dramatické a lekavé scény. V té době se zvuková stopa ukládala na magnetický pásek a ty byly docela drahé. Což byl hlavní důvod, proč se šedesátých a sedmdesátých letech vícekanálový zvuk ve filmech nerozvíjel tak, jak by se očekávalo.

V polovině sedmdesátých let se objevila první z mnoha „Dolby“ technologií. Jednalo se o Dolby Stereo. Šlo o dvě zvukové stopy, které nebyly zachyceny na magnetickém pásku, ale pomocí optické technologie. Brzo se však ukázalo, že dva zvukové kanály jsou pro ozvučení kinosálu málo. Cílem bylo mít čtyři zvukové stopy. Jednu centrální, která měla zajistit dobré porozumění dialogům. K tomu levý a pravý kanál a na závěr jeden surroundový, který měl zajistit prostorovost zvuku. Šlo o technologii Dolby Surround. Jednou z hlavních výhod této technologie byla zpětná kompatibilita. Zvukové stopy byly uloženy takovým způsobem, že je šlo přehrát i ve starších kinech, které měli jen mono nebo stereo reproduktory.

Dalším v řadě byl Dolby ProLogic. De facto šlo o druhou generaci Dolby Surround. Oproti němu přinesl zlepšení v podání prostorového zvuku. Počet kanálu i jejich rozdělení zůstalo zachováno.

Dolby surround 5.1

Poprvé se objevuje pět samostatných zvukových kanálů. Tři jsou přední (středový, levý a pravý) a k tomu dva surroundové (levý a pravý).

Dolby Digital

Vznikl na konci osmdesátých let pro přenášení 5.1 kanálového zvuku srkz klasický 35 mm film. Jako první ho na filmová plátna přinesl film Batman se vrací od Tima Burtona. Můžete se také setkat s názvem Dolby AC-3. Do dneška platí, že se jedná o nejrozšířenější formát zvuku. V konfiguraci 5.1 ho nabízí u většiny svých filmů i třeba obří video služba Netflix.

Digital Theatre Sound – DTS 5.1

Jedná se o alternativu k Dolby Digital. Stejně jako on dokáže přenášet šest kanálů. Na rozdíl od něj má ale větší datový tok 1509 kb/s v tzv. full rate a 754 kb/s v half rate. DTS zvuková stopa se nezaznamenávala na filmový pás jako u Dolby Digital, ale na samotný disk, a při přehrávání docházelo k synchronizaci s přehráním filmu. Většina moderních systémů domácího kina nebo receiverů ho podporuje. Ale DVD filmů v tomto formátu je výrazně méně u konkurenčního Dolby.

SDDS – Sony Dynamic Digital Sound

Jde o alternativu k DTS a Dolby Digital, která je od Sony. Nebyla zamýšlena pro domácí použití a mohli jste se s ní setkat jen v kinosálech. Oproti svým konkurentům se však nikdy pořádně neprosadil. Hlavní důvodem byla vysoká cena a také nižší spolehlivost.

Digital Surround EX

Je rozšířením formátu Dolby Digital. Zkratka EX znamená Extended. Dostává se na scénu v roce 2 000 a přidává u filmů třetí surroundový kanál. Jde tedy o tzv. 6.1 kanálový zvuk. Takže kromě levého a pravého je tu navíc i zadní. Díky tomu je možné lépe vyjádřit zvukovou kulisu. Formát je opět zpětně kompatibilní, což znamená, že je možné ho přehrát i v kinech, které nemají patřičné vybavení. Později přišla ještě verze 7.1, kdy došlo k dalšímu rozšíření surround kanálů na čtyři. Takže máme levý a pravý surround a levý zadní a pravý zadní surround.

DTS-ES

Rozšíření DTS, plný název je Digital Theatre Sound – Extended Surround. Objevuje se skoro ve stejný čas jako předchozí a přináší to stejné. Přidání zadního surroundového kanálu a 6.1 zvuk v podání DTS.

DTS HD Master Audio

Aktuálně nejvyšší úroveň zvuku v podání DTS. Teoreticky podporuje neomezený počet virtuálních zvukových kanálů, z kterých se pak vytváří zvuk podle nastavení a možností vaší domácí audio soustavy. U Blu-Ray disku umožňuje datový tok až 24,5 Mb/s a u HD DVD až 18 Mb/s. Abyste plně využili jeho možnosti, potřebujete ho přenášet HDMI kabelem verze 1.3 nebo vyšším. To by měl být dnes už jakkýkoliv volně prodejný kus. Je konkurencí pro Dolby True HD.

Dolby Digital Live

Nejde o samostatný formát, ale spíš o odlišné kódování a přenášení zvuku. Setkat se s ním můžete u počítačů nebo herních konzolí. Výhodou je, že se signál vede digitálně a skrze jeden kabel. Zvuk je veden ve formátu 5.1.

Dolby Digital Plus

Rozšíření předcházejícího, které podporuje více kanálů (teoreticky až 13.1) a vyšší datový tok (tedy ještě čistší zvuk).

Dolby TrueHD

Jde o bezztrátový audio kodek, vyvinutý pro použití v domácích podmínkách. Můžeme se s ním setkat u Blu-ray disků a k jeho přenesení budete potřebovat HDMI kabel. Jeho hlavní konkurencí je DTS-HD Master Audio, což je bezztrátový kodek od DTS. Dokáže přenášet až 16 samostatných zvukových kanálů. U Blu-ray disků se používá kanálů 8 (pro 7.1 soustavy). U Blu-ray se nejedná o základní kodek, ten je klasický Dolby Digital (2.0 nebo 5.1). Většina starších Blu-ray přehrávačů ho totiž nedokázala přehrát.

Dolby Atmos

Jde o poslední verzi technologie prostorového zvuku, která je s námi od roku 2012. Zásadní rozdíl je v tom, že nemá předem definované kanály, ale datový proud, který obsahuje tzv. objekty. To jak bude výsledný zvuk hrát, určuje až váš přehrávač, podle toho co dokáže. Atmos tedy může znít jinak u vás a jinak u někoho jiného i když bude ze stejného zdroje. Důvodem bude to, že se vaše audio soustavy liší. Pro jeho přenos vám bez problémů stačí HDMI 1.4 kabel nebo vyšší. Použití Dolby Atmos v domácích podmínkách je však velmi náročné, protože funguje v konfiguraci 11.1 nebo 11.2. Takže musíte mít v obýváku dvanáct či třináct reproduktorů. To znamená pečlivé a náročné plánování při vedení kabeláže a umístění reproduktorů. Proto se většina uživatelů spokojí se skromnějším řešením v podobě soundbaru či zesilovače a menšího počtu reproduktorů.

Soundbary s Dolby Atmos

Už dávno nejsou doménou jen velmi drahých modelů. Na druhou stranu je nutné počítat s tím, že „opravdový Atmos“ chce minimálně fyzické zadní reproduktory (pořád to bude mít daleko k tomu co slyšíte v kině, ale už je to velmi slušný prostorový zvuk). Jinak je to jen marketingové lákadlo na obalu, podobně jako značka HDR u levných televizorů.

Které soundbary mají podporu Dolby Atmos si můžete prohlédnout v následující tabulce. A jaký je nejlepší soundbar s Dolby Atmos? Za mě velmi povedené (a přitom v relativně dostupné ceně) jsou Sony HT-A7000, Samsung HW-Q990B či Sony HT-A9 (ale to není klasický soundbar a ani cena není lidová).

Samsung HW-Q990B
Yamaha YSP-2700
Samsung HW-Q930B
Panasonic SC-HTB900
Sonos Arc
LG S80QY
Bose Smart Soundbar 900
Samsung HW-Q800B
Sonos Beam Gen 2
Samsung HW-Q700B
Sony HT-G700
Samsung HW-Q600B
LG S65Q
Sonos Ray
Bose Smart Soundbar 300
Samsung HW-Q60B
Sony HT-X8500
Panasonic SC-HTB510
Creative Stage 2.1
Zjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenu
RecenzeRecenze-RecenzeRecenzeRecenzeRecenzeRecenzeRecenzeRecenzeRecenzeRecenzeRecenzeRecenzeRecenzeRecenze---Recenze
Dolby AtmosAnoNeAnoanoanoAnoanoAnoanoanoanoAnoNeneneAnoanonene
Hodnocení
celkem
86 %
85 %
83 %
83 %
81 %
81 %
80 %
80 %
79 %
78 %
75 %
75 %
74 %
74 %
74 %
72 %
68 %
62 %
52 %
 Zjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenuZjistit cenu

Rozdíl mezi Dolby TrueHD a Dolby Atmos

Jak jsme si řekli, Dolby TrueHD je bezztrátový audio kodek, který má na Blu-ray discích 8 zvukových kanálu. Oproti tomu Atmos obsahuje až 128 zvukových objektů, ze kterých se „složí“ výsledný zvuk dle nastavení vašeho systému nebo systému audia v kině. Atmos jde hodně zjednodušeně považovat za „rozšíření“ či nástupce TrueHD. Z toho plyne, že pokud váš přehrávač nepodporuje Atmos, tak ho dokáže přehrát jako Dolby TrueHD.zdroj

V současnosti mezi nejrozšířenější formáty patří Dolby Digital a DTS, obě v konfiguraci 5.1. U nich opět platí, že je de facto každý nový přehrávač či zesilovač umí zpracovat. Pokud chcete některý z pokročilých formátů, tj. Dolby Atmos, Dolby TrueHD nebo DTS HD Master Audio, tak je dobré si ověřit, zda ho dané zařízení podporuje.

Možné domácí prostorové konfigurace reproduktorů

1.0

Takzvané mono. Zastaralé a dávno překonané, v domácích podmínkách ho už skoro nemáte šanci najít.

2.0

Klasika v podobě levého a pravého zvukového kanálu. Stále se s ní lze setkat u valné většiny televizorů, kde jsou takto řešeny interní reproduktory.

2.1

Oproti předchozímu rozvržení je tu navíc subwoofer, který se stará o projekci basové části.

4.0

Dva přední reproduktory mají své zadní protějšky. Není příliš běžná.

4.1

To stejné jako v předchozím případě, navíc doplněné o subwoofer

5.0

Oproti 4.0 sestavě tu máme navíc centrální kanál. Výsledné složení jsou tedy tři přední reproduktory (levý, centr a pravý) a dva zadní (levý a pravý).

5.1

Stále nejrozšířenější systém domácího kina. Opět k předešlému typu přidává navíc subwoofer pro basy. V ideálním případě chcete jako posluchač mít centrální repro přímo před sebou. Zbylé dva přední by měli být pod úhlem 22-32 stupňů a ty zbylé zadní pod úhlem 90-100 stupňů.

6.1

Přidán zadní centrální kanál, který by měl být přímo za divákem.

7.1

Rozšíření 5.1 varianty, která ale v domácích podmínkách už tak úspěšná není. Navíc pro něj není ani tolik obsahu, protože stále neplatí, že by měl každý film uložen zvuk v tomto formátu. A často je i snazší rozmístit o dva reproduktory méně. Na druhou stranu takto získáte „více“ prostorový zvuk. Rozložení je v tomto případě 3x reproduktory vepředu a čtyři vzadu.

9.1

Oproti 7.1 tu jsou navíc dva přední reproduktory, které jsou umístěny výše.

Zdroje:

  • Surround Sound – Past, Present, and Future, Dolby Laboratories Inc., 1999.
  • The Evolution of Dolby Film Sound, Dolby Laboratories Inc. 2000.
  • Digital Audio Compression Standard (AC-3), Advanced Television Systems Committee, 1995.
  • www.dts.com
  • www.dolby.com
  • https://blog.scienceandmediamuseum.org.uk/brief-history-of-sound-in-film/

Často kladené otázky

Nejlepší soundbar – Který je vítěz testu?

Vítěz testu je Samsung HW-Q990B opravdu kvalitní soundbar s WiFi, HDMI, Bluetooth. Má skvělý zvuk a velmi dobrý prostorový zvuk. A za cenu lehce nad dvacet tisíc je to opravdu vydařená volba. Celý test soundbarů najdete ZDE a rovnou v tabulce můžete srovnat další testované soundbary podle parametrů.

Jaká je kvalita zvuku v porovnání soundbar vs. domácí kino?

Soundbary jsou skvělá volba, pokud potřebujete lepší zvuk než máte z televize, ale nepotřebujete vynikající prostorový zvuk. Ten mívají soundbary trochu horší – především proto, že set soundbaru bývá jen soundbar pod TV a subwoofer (někdy ani ten ne). A z jedné podlouhlé krabice jde udělat excelentní prostorový zvuk jen velmi těžko. Zároveň je soundbar dobrý, pokud doma potřebujete designovku, která nezabere moc místa.

K vyšším řadám soundbarů můžete někdy přikoupit a připojit pomocí Bluetooth bezdrátově další 2 zadní reproduktory. Tím získáte výrazně vyšší kvalitu prostorového zvuku, která může být srovnatelná s domácím kinem.

Jak propojit soundbar s TV, nebo herní konzolí

Připojení k soundbaru je nejčastěji možné pomocí HDMI (digitálně), nebo někdy (dnes už ne tak často) analogově. Díky HDMI ARC (a eARC) je propojení mezi TV a soundbarem jednoduché. Funkce ARC je ve specifikaci HDMI 1.4 (od května 2009), takže ho mohou podporovat i 10 let staré TV. U těch nových je to už standard. A u soundbarů jde o nejběžněji podporovaný typ připojení.

TV a soundbar spojíte HDMI kabelem přes HDMI ARC/eARC u TV (takový konektor bývá jen jeden a bývá viditelně označen) a HDMI OUT s ARC u soundbaru. Skoro hotovo. V televizi ještě zkontrolujte, že máte povolenu funkci CEC – která posílá signál pro zapnutí a vypnutí TV/soundbaru najednou.

Pokud potřebujete připojit ještě herní konzoli, nebo Blu-Ray přehrávač, tak jej připojíte do HDMI in v soundbaru. Ten pak přeposílá obraz dále do TV. Některé soundbary nemají HDMI in, takže vám nezbyde než externí zařízení zapojit do televizoru a nechat na TV, jak přepošle zvuk přes HDMI ARC do soundbaru. Obě řešení by měly s HMDI ARC fungovat.

Soundbar a podpora 4K

Podpora 4K u soundbaru znamená, že jeho HDMI port podporuje průchod videa v rozlišení 4K. Takže využít to můžete například za situace, že máte Blu-ray přehrávač (či podobné zařízení) připojeno přímo do soundbaru a ten je připojen do tv. Když bude video v rozlišení 4K, tak ho tv dokáže v 4K zobrazit i když „teče“ přes soundbar. Kdyby soundbar tuto funkcionalitu neměl, tak výsledný obraz byl jen fullHD.

Jaké soundbary do 5 000, 10 000 a 20 000 Kč?

  • do 5 000 Kč bychom volili – Samsung HW-Q600B
  • do 10 000 Kč bychom volili – Sonos Ray (lehce pod limit) nebo JBL Bar 5.1 Surround (lehce nad limit)
  • okolo 20 000 Kč bychom volili buď Samsung HW-Q990B, nebo výtečný Sonos Arc

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4.2/5 522 hodnocení

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

204 Comments
  1. Dobrý den.

    Mám novou televizi LG 55B33La. Přemýšlím o zakoupení sounbaru LG S80QR. Četl jsem Vaši recenzi na sounbar LG S80QY, potom jsem četl recenzi na sounbar LG SC9S. Na sounbar LG S80QR jsem nic nenašel. Můžete mi prosím „nějakou“ Vaši zkušenost napsat a případně doporučit jaký typ zakoupit. Cena je přibližnšě stejná. Převážně sleduji zprávy, sport, přírodu, filmy. Hry nehraji. Děkuji.

    • Dobrý den,

      když koukám na běžné ceny (nevím za kolik kupujete Vy), tak vidím:

      LG S80QY – cca 10 000
      LG SC9S – cca 14 000
      LG S80QR – cca 15 000

      Za mě je LG S80QY nejslabší, ale vážně těsně. Kdybych chtěl utratit co nejméně a stejně mít slušný zvuk, tak je jasnou volbou. Pokud se rozhodne utratit více, tak bych bral LG S80QR, za mě je lehce lepší než SC9S. Ale ten rozdíl je vážně relativně malý.

      • Dobrý den,

        přečetl jsem skoro celé vlákno a nejsem z toho moc moudrý. Je zajímavé, že LG soundbary zmiňuji jen já. LG sounbar chci z toho důvodu, že mám televizi LG. Více méně jsem se rozhodl pro soundbar LG SC9S. U sonbaru se zadními reproduktory mi překáží „dráty“ na jejich napájení/propojení. Je zde otázka, je ten zvukový zážitek o tolik lepší u sounbaru S80QR, že by stálo za to uvažovat o toleranci „drátů“ na zadní repra?

        • Covybrat.cz 24/04/2024 at 09:41

          Dobrý den,

          jak píšu mezi LG SC9S a LG S80QR je minimální rozdíl v kvalitě zvuku, takže pokud vám LG SC9S vyhovuje více, klidně ji kupte.

  2. Dobry den,

    muzete mi prosim poradit soundbar k tv do pokoje cca 20m?
    Rozhoduji se mezi bose smart 300 a sonos beam 2.
    Jde mi primarne o sledovani tv , youtube a malo filmy z netflifu.

    Dekuji

    • Dobrý den,

      Bose je solidní volba. Dostatečně hlasitý, dokáže zvukem vyplnit místnost o které mluvíte a má (na svoji cenu) solidní basy. Také se mi více líbí jeho aplikace. Na druhou stranu už je tu nějakou dobu. Nemá eARC, nemá HDMI vstup. Pokud vás nic z toho netrápí, tak Bose rozhodně nezklame. Sonos má o něco lepší zvuk, ale vynikne spíše v menších místnostech. Typicky 15 m2 ložnice je pro něj skvělá. To co máte vy není o tolik větší, takže myslím že v reálu nebude mezi nimi u uvedeného použití velký rozdíl. Zvažte zda vám něco ze zmiňované výbavy přijde pro vaše využití důležité, jinak bych se rozhodl podle ceny nebo osobních preferencí. V obou případech jde o velmi dobré soundbary – v dané cenové hladině.

  3. Dobrý den,
    chtěl bych poprosit o doporučení. Sháníme soundbar bez subwooferu (není místo) v cenové kategorii do 10 000kč. Využití jak na filmy, tak na hudbu. Ideálně, aby bylo jednoduché to propojit s telefonem.
    Děkuji mockrát

    • Dobrý den,

      propojení s telefonem přes Bluetooth pro Spotify nebo jinou stravovací službu už je naštěstí standardem, tam se bát nemusíte. Osobně bych se podíval na tuto trojici:

      Přesně do limitu je JBL Bar 300
      Jen lehce nad limit je Sonos Beam 2
      Bose Smart Soundbar 600 se občas v rámci slevy dostane taky až na úroveň 10 000 Kč, ale je potřeba si ho hlídat a sledovat cenu.

      Všechno jsou to povedené výrobky a těžko hledat jednoznačného vítěze. Pokud chcete za každou cenu dodržet cenu, tak bych volil JBL. Sonos/Bose jsou o fous lepší, ale také lehce dražší. Na to pozor, s takovým přístupem (připlatím si jen tisícovku a dostanu XX) se dá cena pěkně navýšit.

  4. Dobrý den,
    vzhledem k novým modelům soundbarů z poslední doby např. JBL 300, 500 atd.
    Jak by vypadalo aktuálně Vaše doporučení, jaký soundbar by jste si vybral v ceně do cca 10-15 tis. Kč
    TV se Sony s andriodem.
    Dekuji. Vebr

    • Dobrý den,

      je to lehce nad limit, ale za 16 000 Kč jde koupit velice dobrý Samsung HW-Q930C. Ostatní soundbary co mají výbavu a zvuk jako tohle stojí od 20 000 Kč více. Jelikož je to velmi blízko vašemu limitu, tak myslím že jde o parádní volbu.

      • Děkuji.
        Ještě bych upřesnil, že nemám možnost dát reproduktory po bocích resp. zezadu, což má Samsung HW-Q930C, tedy bych této vlastnosti nevyužil.
        Jak to vidíte nyní ?

        • Covybrat.cz 07/11/2023 at 09:29

          Dobrý den,

          rozumím. V takovém případě Bose Smart Soundbar 900, který jde nyní koupit na Mallu za necelých 16 000 Kč.

  5. Dobrý den,
    prosim o radu s výběrem nové TV.Nejprve ještě dotaz zda vybírat v řadě OLED nebo QLED?
    Model, který mě zaujal je Samsung QE50QN90B nebo LG OLED48C2, případně doporučte…Úhlopříčku volim menší, kvůli nedostatku místa.Prioritou je dobrý obraz, zvuk, multimédia, konektivita…
    Zároveň prosim o radu/pomoc s výběrem soundbaru k TV pro lepší ozvučení a využití i s jiným zdrojem než TV.Poslech bude využíván především pro film a hudbu.Můj tip je něco jako TCL TS8132 nebo Samsung HW-Q60B.Předem děkuji za odpovědi…S pozdravem M.

    • Dobrý den,

      pokud většinu času nesledujete tv za jasného světla během dne, tak je za mě lepší C2. Pokud jde o soundbar, zkuste se podívat na Samsung HW-Q600B, aktuálně je v pár e-shopech jen o pár set dražší než Q60B.

  6. Ano dts virtual X prostorový zvuk tak aby to tv hisense zvládnul technický protožeHDMI eARC můj tv asi nepodporuje moje představa je kolem5000kč

    • Dobrý den,

      díky za upřesnění. Jen dodám že v ceně okolo 5 000 Kč nemůžete očekávat excelentní prostorový zvuk, je to spíše základ nabídky. Nicméně zlepšení proti zvuku z televizoru to rozhodně bude. V rámci cenového limitu bych bral Samsung HW-B550. Kdyby to šlo, doporučil bych připlatit – např. za 8 000 Kč je teď v Alze SONY HT-G700, a to už je vážně povedený soudnbar (na svoji cenu).

  7. Dobrý den mám dotaz jaký vybrat soundbar pro televizi Hisense 50 E7 HQ, HDMI ARC , zvuk DTS VIRTUAL X op.sys.Vidaa U5.0 děkuji

    • Dobrý den,

      potřeboval bych vědět pro jaké účely soundbar chcete (prostorový zvuk, „jen“ zlepšení zvuku z tv nebo i hudba) a kolik za něj chcete utratit.

  8. Dobrý den,

    měl bych prosbičku, mám TV Q70A rádi koukáme (a lot) na filmy ale když pustím hudbu tak se neudržím a parket co mám v obýváku nestačí, mám dilema nad Q990B a JBL bar 1000 nemohu se rozhodnout jaký, mohl byste mi prosím poradit, je to takové sporné slyšel/četl jsem Q990B boží na filmy (ATMOS) JBL zas na hudbu samozřejmě JBL má taky atmos ale ne prý takový jako Q990B , nebo je nějaký kompromis za stejnou cenu?

    Předem moc dík

    • Dobrý den,

      za mě je právě skvělý kompromis Q990B. Máte pravdu, že na hudbu bude spíše sedět JBL, ale pro celkové využití bych bral Samsung. Q990B je vážně povedený.

  9. Dobrý den,
    ještě bych koupil i mamce nějaký soundbar. Myslím by zde stačil i levnější. Dejme tomu 4-6tis. Jaký byste doporučil zde? Co třeba nové Samsung HW-B450. Nebo lepší HW-Q60B?
    Nebo úplně jiné v této cenové kategorii.
    Děkuji

    • Dobrý den,

      co je primárně účelem? Aby mamka lépe slyšela (pak stačí v zásadě cokoliv, bral bych podle ceny, takže Samsung HW-B450 rozumná volba)? Nebo pro ni chcete i nějaký audiozážitek? Myslím, že u HW-Q60B by mamka v tom případě ocenila solidni zvýraznění dialogů, funkční noční režim a rozdíl proti B450 je prostě znát. Navíc oproti běžným tv reproduktorům je to neskutečný rozdíl. Škoda, že jejich cena zas vyskočila, za 5 000 Kč to byla parádní koupě. Zvažte sám co od toho mamka (nebo vy) očekává.

  10. Dobrý den,
    mám novou TV Samsung QE75QN85B, ale i přes vychválení zvuku v reklamě tomu stále „něco“ chybí a nerad bych zbytečně dokoupil věc, kterou tato televize vůbec neumí použít.
    A) je k tomu použitelná moje stará hifi věž Technics SC-EH600 DOLBY PRO LOGIC a dá se to vůbec propojit ? (před 25 lety to bylo slušné domácí kino, 1středový+2přední+2zadní repro).
    B) anebo všechno „vyhodit“ a koupit soundbar Samsung HW-Q800B a pro vylepšení časem dokoupit i zadní repráky, nebo rovnou HW-Q930B, který už je má? (a jak jste psal „pravý“ ATMOS začíná od 930)
    Obývák mám 5x6m a sedačka je až u zdi. Rád bych si užil pěkný film a kvalitní koncert taky rád. Děkuji předem za názor a radu.

    • Dobrý den,

      tu starou věž bohužel neznám, teoreticky by to asi propojit šlo, ale bude to analog -> digital pomocí převodníku. Co to udělá v praxi nevím, můžete vyzkoušet (koupit převodník a pokud to nebude fungovat dobře, během 14 dní dle zákona vrátit). Ad soundbary myslím, že je to dobrá volba. Samsung HW-Q800B je ideální volba z pohledy ceny a výkonu, 930B je luxusnější segment, ale oproti 990B pořád ještě relativně přívětivá cena.

  11. Dobrý den. Rád bych pořídil k nové TV soudbar jen kvuli designu. Teď tam mám mikrosystém pioneer, zvuk super. Koukáme netflix ale stejně tak posloucháme muziku. Nerad bych si pohoršil moc. Cenově bych se rád pohyboval do 10ti tis plus mínus.
    Děkuji za radu.

    • Dobrý den,
      zkuste se podívat na Samsung HW-Q800B nebo Yamaha YAS-209, okolo 10 000 Kč jedny z nejzajímavějších kousků. Kdyby nová tv byla Samsung, tak kvůli Q-Symphony bych preferoval Q800B. Pokud ne, tak Samsung o něco lepší „na filmy“, Yahama na hudbu.

  12. Dobrý den ,

    děkuji za skvělé recenze i následné komentáře .

    Můžete mi , prosím , doporučit soundbar k TV LG DTV 65SK9500PLA . Do 10.000kč a do 20.000kč .

    Děkuju , Radek

    • Dobrý den,

      lehce pod dvacet bych v tuto chvíli doporučil – Samsung HW-Q930B. Naopak pokud chcete být blíže 10 000, tak Samsung HW-Q800B. LG má za mě soundbary (při stejné ceně) o něco horší než Samsung. Pokud chcete vyloženě do 10 000, tak pořád se doprodává Yamaha-yas 207. Nástupce 209 je jen o málo lepší, ale bohužel citelně dražší.

  13. Dobrý den,
    jaký zvukový systém (soundbar) do cca 20.000 Kč byste mi prosím doporučil k televizi Sony KD-85XH9505? Vzhledem k dispozici obývacího pokoje nemá smyslu uvažovat o zadních reproduktorech – sedací souprava je umístěná přímo u zadní stěny pokoje naproti TV, není tak prostor pro efekt od zadních reproduktorů. Do úvahy tak připadá buď samotný soundbar nebo kombinace soundbar + subwoofer. Televizor je využívaný na TV vysílání a filmy (Netflix) v poměru cca 50:50, k tomu občas hudba přes Youtube. Lepší zvuk bychom ocenili zejména u filmů.

    • Dobrý den,

      škoda že nejdou ty zadní repro, aktuálně jde koupit Samsung HW-Q930B za cca 17 000 Kč, to je parádní cena. Lehce dražší ale pořád okolo limitu je Sonos Arc (i bez subu má slušné basy a je tam prostor pro budoucí dokoupení – ale cena je pak už velmi vysoká) či JBL Bar 9.1. Osobně bych v tomto případě váhal mezi Sonos a JBL, s preferencí k Sonosu.

      • Dobrý večer,

        děkuji za rychlou odpověď i během víkendu:)

        Cena za soundbar Sonos Arc je opravdu nad původní zmíněnou finanční hranicí. Nemám neomezený rozpočet, ale pokud by takovéto navýšení ceny vedlo ke zvýraznění a čistotě zvuku zejména dialogů u TV vysílání i u filmů, rád si připlatím. Zvuk televizoru nabízí různé režimy, přesto je pořád takový „plochý“ a nelze ho kompenzovat jen zvýšením hlasitosti. Kazí to dle mého názoru celkový dojem z tohoto velmi vynikajícího televizoru, byť i zvuk z jeho reproduktorů nelze považovat za špatný.

        Cena za komplet Sonos Arc se subwooferem Sonos Sub Gen 3 je už mimo moje možnosti i v budoucnu.

        Zvažuji tak aktuálně varianty:
        – Sonos Arc
        – Soundbar Sony HT-A3000
        – Soundbar Sony HT-A3000 a subwoofer Sony SA-SW3
        – Soundbar Sony HT-A5000

        Pokud nebude přínos subwooferu pro zlepšení zvuku opravdu markantní, upřednostním pouze soundbar, byť s vyšší pořizovací cenou.

        Co byste mi prosím vzhledem k mým specifickým požadavkům a podmínkám doporučil? Předem děkuji za odpověď.


        • Covybrat.cz 17/01/2023 at 20:03

          Dobrý den,

          A7000 zní skvěle, ale jak píšete tak to něco stojí. A5000 se mu nemůže rovnat, ale i on zní velmi dobře a přitom citelně dostupnější. Třeba se dostane k poslechu i ho, případně můžete sledovat cenu vyššího modelu. O pár tisíc dolů to rozhodně půjde, ale nějakou zásadní cenu bych spíše nečekal.

        • Dobrý den,

          dal jsem na vaši radu a zašel si poslechnout soundbary na vlastní uši. Prostorově to bylo jiné, než u nás v obývacím pokoji…, přesto, měli tam mj. Sony HT-A7000, který zněl fantasticky. Jen ta cena:(
          Nižší řadu 5000 neměli, nemám tak možnost přímého porovnání, což je škoda. Zkusím ještě někde poslechnout samotný HT-A5000.
          Na koupi nespěchám, možná se objeví za dobrou cenu ta 7000. Na basích nelpím, u filmů mám rád čisté dialogy.

        • Covybrat.cz 09/01/2023 at 20:51

          Dobrý den,

          nižší řadu od Sony bych vynechal, Sony HT-A5000 je jen o trochu dražší a přitom citelně lepší bral bych ho. Sub podle mého není životně nutný (pokud nemilujete basy víc než cokoliv jiného), kvalitnější soundbar je lepší než horší soundbar + sub. Navíc pořád platí, že jde v budoucnu dokoupit – vím, že je to spousta peněz, ale třeba si za rok nebo dva budete chtít udělat radost a např. cena bazarového kousku může být poloviční. Pokud si stále nejste jistý, doporučuji si zajít někam do většího elektra poslechnout rozdíl se sub vs bez sub.

  14. Dobrý deň, prosím Vás potreboval by som trocha napovedať a rozhodnúť ktorý soundbar uprednostniť a je lepšou voľbou. Chcem kúpiť buď Samsung HW-Q700B, alebo Samsung HW-S801B. Mám 2 TV jednu OLED C22 a tam by som chcel jeden z nich. Na druhej TV Samsung QE85R mám soundbar Q70R. Je nejaký veľký rozdiel medzi HW-Q700B a HW-S801B pri čom by som mal niektorý z nich uprednostniť? Cenovo si ich viem zaobstarať za približne rovnakú hodnotu, bude využitý na hranie na Playstatione 5 a aj pozeranie streamovacích služieb. Prídem o niečo extra pri zapojení do TV LG? Ďakujem za rady

    • Dobrý den,

      zjednodušeně řečeno Q700B má lehce lepší zvuk (a výbavu), S801B má exkluzivnější vzhled a zpracování. Při zapojení do LG televize přijdete jen o Q-Symphony, což není žádný zásadní benefit.

      • Z hľadiska Vašej voľby by ste ktorý soundbar uprednostnili? Videl som, že je menej funkcií v S801B a réžimov, ale čo sa týka využiteľnosti do budúcna, prišiel by som o veľa keby sa rozhodnem preň? Čo sa berie za lehce lepší zvuk? Alebo nešpekulovať a uprednostniť Q700B? Predsa len verzie S by mali byť výkonnostne nižsie ako Q.

        • Covybrat.cz 14/12/2022 at 05:59

          Dobry den,

          já osobně bych bral Q700B. Při ceně pod 10 000 Kč velmi podařený soundbar. Pokud jde o porovnaní zvuku, je to vždycky takové subjektivní. Ale pokud máte možnost zajděte si poslechnout oba soundbary. Ve větších obchodech typu datart je to možné. POchopitelně to není ideální, slyšíte okolní hluk. Ale i tak poznáte rozdíl mezi těmito dvěma soundbary.

  15. Dobrý deň,
    pochvala za pekne spracovaný test soundbarov a veľmi užitočná diskusia.
    Ja by som potreboval dokopnúť k rozhodnutiu :
    Yamaha YAS-207
    Samsung HW-Q60
    Samsung HW-Q600

    Mám Samsung TV t.j. mohol by som využiť Q-Symphony, ale neviem či to nieje len marketingový trik, a naozaj to prinesie niečo viac než Yamaha bez toho.
    Na živo som nepočul ani jeden .. Dík.

    • Dobrý den,

      Q-Symphony není jen prázdná marketingová fráze, rozhodně slyšíte u Samsung soundbaru rozdíl když ji může využít nebo ne. Na druhou stranu výsledný zvuk není 2x lepší, ani o polovinu lepší. Těžko to nějak kvantifikovat, je to prostě „o trochu lepší“. Hlavně pokud jde o zřetelnost dialogu nebo „prostorovost“. Ale zázraky od toho nečekejte.

      Jinak pokud se bavíme o 60B vs 600B, tak to máte cca 1 000 Kč navíc za další dva kanály (3.1 nebo 3.1.2), osobně bych si připlatil. Starší 600A hraje skoro stejně, ale má kapku horší výbavu a prodává se také za stejnou cenu jako 600B. Tam není co řešit a preferoval bych novější verzi.

      Yas-207 vs 600B. Asi vám to příliš neusnadním, ale ani s jendou neuděláte chybu. Se Samsung telkou a Q-symphony získává na atraktivnosti 600B. Pořád si myslím, že celkově má zvuk (zejména na hudbu) lepší Yas-207, ale není to rozdíl třídy. Samsung má lepší podporu a výbavu. Celkově je ten rozdíl poměrně malý, snad se mi alespoň trochu povedlo vás nasměrovat. Přeji šťastnou ruku při výběru.

      • Dobry den,
        Mam tv samsung 65QN91A a uvazuju o sounbaru bud Sonos arc + sonos one sl 2x nebo samsung Q990B.. co by jste poradil. Penize neresim, jde mi o kvalitu.. dekuju

        • Covybrat.cz 13/12/2022 at 06:58

          Dobrý den,

          volba mezi těmito dvěma je velmi častá u lidí s vyšším rozpočtem. I na zahraničních fórech se setkáte s hromadou diskuzí nad tímto tématem. A s různým výsledkem. Za mě bych z této dvojice preferoval Samsung. Přijde mi že hraje lehce lépe a přitom má lepší cenu. Navíc pro vás je tu i drobná synergie v podobě Q-Symphony s vaším současným televizorem.

  16. Dobrý deň, potreboval by som poradiť, kúpil som OLED65C22, ktorý nepodporuje DTS, väčšina LG soundbarov ale má DTS X alebo virtual… našiel som si soundbar LG QP5 v cenovej ponuke cca 300,-€ ten tu ale zmieňovaný nikde nemáte, vyzerá byť celkom vhodný, má Dolby Atmos aj Dolby Vision, práve to čo potrebujem na využitie pri pozeraní Netflixu, Disney, HBO Max a Apple TV a hlavne využitie konzoly Playstation 5. Zaujímalo by ma, či je to vhodný výber na využitie, alebo by som mal sa skôr zamerať na nejakú vyššiu radu od LG? Alebo skôr na Samsung Q600, Q700, prípadne Q800? Máte tu spomenutú len Q600 takže neviem či sú nejaké zásadné vylepšenia vo výšších radách. Alebo by ste mi vedeli odporučiť nejakú inú značku? Čo sa týka streamovacích služieb je tam prevažne podporované Dolby Atmos a Dolby Vision. Ak by ste mi vedeli vyriešiť môj problém, budem Vám vďačný. Na TV sa pozerajú filmy zo streamovacích služieb, aj športy cez magio a hráva sa PS 5. Je to pre syna do detskej izby.Ak by ste mi vedeli niečo na to napasovať, tak veľká vďaka. A ešte by som sa chcel opýtať na rozdiely medzi verziami Q600, Q700…… sú verzie A aj B, je lepšie uprednostniť verziu B? Je to rapídny rozdiel v tom v čom to chcem využiť aby som prihliadal ktorý vybrať? Ďakujem s pozdravom…

    • Dobrý den,

      k čemu prosím potřebujete DTS? Z využití co píšete, ho nikde nevyužijete, tam stačí klasické Dolby Digital. Osobně bych se tím při popisovaném využití při výběru nijak neomezoval.

      Já soundbarům od LG moc nefandím (a to tu značku mám moc rád za perfektní televizory nebo třeba lednice). Zrovna třeba Samsung za mě nabídne víc za stejnou cenu. Či stejně za menší cenu. Chápu, že to svádí mít televizor i soundbar od stejné značky, ale není to nutnost. Cokoliv od Samsung HW-Q600A/B výše (podle rozpočtu) vezmete, bude to velmi citelný posun proti tomu co dokáže televizor a bude to i lepší než co umí LG QP5.

      Verze „A“ a „B“ u Samsungu jsou modelové roky. A = 2021, B = 2022. Většinou jsou to spíše drobná a kosmetická zlepšení, než že by novější model byl zásadně lepší.

  17. Dobrý den Samueli,

    rád bych Vás požádal o názor jaký soudbar pořídit k TV LG 55 Oled kolem 10 tis na filmy i k poslechu hudby. Místnost je 5x4m v bytovém domě, takže asi bude muset mít noční režim:-) Původně jsem hledal přirozeně Sounbar od LG, ale četl jsem Váš názor, že LG nezní úplně dobře v této cenové relaci, takže se motám kolem Yamahy YAS-207, ale ta zase nemá Dolby Atmos. Mám Netflix který streamuje Atmos a já nevím zda nebudu ,,degradovat“ zvuk z Netflixu Yamahou která podporuje ,,jen“ DTS Virtual:X.. Ještě jsem se díval na JVC TH-E851B ale nedokáži to rozseknout.. Můžete mi prosím poradit, případně i jiný který by stál za zvážení? Jsem v pasti, prosím pomooc.. 🙂
    Děkuji, David

    • Dobrý den,

      pokud chcete využívat Atmosu, tak se bavíme o soundbarech o 20 000 Kč a více. Je to podobné jako s HDR u televizorů, nálepku s jejich podporou má skoro každá tv, ale reálně zobrazit ho dokáží jen ty „lepší“ z nich. S Dolby Atmos je to podobně. Soundbar za 10 000 Kč prostě na Atmos nemá. V tomto ohledu bych se tedy příliš Yas-207 nebál. Případně pokud si chcete polepšit (na plný Atmos to stále nebude), tak za 13 000 Kč jde koupit Samsung HW-Q800B. Za tu cenu je to aktuálně velmi slušná volba.

  18. Dobrý den ,
    Poprosil bych o radu. Nejsem náročný uživatel jen chci vylepšit zvuk z TV vybral jsem 2 produkty cenově se pohybují stejně proto prosím který zvolit jedna se o Samsung q600a nebo TCL TS9030 dekuji.

    • Dobrý den,

      osobně bych volil Samsung – má lepší zvuk. U TCL může být pro někoho zajímavý analogový audio vstup (jack), wi-fi, či zabudovaných chromecast /airplay (Samsung má „jen“ bluetooth) naopak Samsung podporuje zvuk ve formátu DTS (TCL jen klasické Dolby Digital). Na druhou stranu TCL je skoro o 1 500 Kč levnější, což za mě odpovídá i v rozdílu ve zvukovém výstupu. Takže záleží i na tom za kolik je můžete koupit, či jaký máte rozpočet.

  19. Dobrý den,
    uvažuji o nákupu soundbaru a rád bych se zeptal na názor odborníků. Nejsem žádný audiofil, jde mi zejména o sledování filmů, ale sem tam bych si pustil i hudbu. Chtěl bych se vejít do 20K, ale nemusím rozpočet vyčerpat za každou cenu a klidně ho i překročím, pokud poměr cena/výkon bude opravdu stát za to. Zvažuji Samsung Q900a, LG SP9, TCL TS9030 a Polk Magnifi max. Vycházím z toho, že bez zadních repro to nebude nikdy plnohodnotné a že je budu muset (kromě Polku) dokupovat. Ty připojitelné nabíjecí jako např. u JBL nechci, asi by mi vadilo to pořád instalovat na lištu a na zpátky na místo.
    1) je možné každý soundbar propojit se zadními repro a vytvořit tak reálné 5.1? Pokud ne každý, jak poznám který ano?
    2) musím se u toho držet značky nebo mohu např. k soundbaru LG připojit repro IKEA Symfonisk?
    3) některé z favoritů nemají noční režim, což bych s ohledem na děti uvítal..je možné to v nastavení nějak nahradit? Případně má ten režim reálný efekt v praxi?
    4) když přikoupím zadní repro, je pak z hlediska zvuku a prostorovosti reálný rozdíl když bych např. místo Q900a koupil Q600a nebo jiný levnější soundbar?Myslím tím jestli má smysl připlácet, když nedostatky v prostorovosti zvuku stejně odstraním těmi zadními repro.
    5) napadá vás v souvislosti s výše uvedeným nějaký další tip nebo info na co se zaměřit?
    Díky moc za reakci, Michal

    • Dobrý den,

      myslím že očekávání máte z popisu nastavené poměrně rozumně. To znamená, že pro opravdovou prostorovost jsou zadní repro vždy plusem. Určitě není možné ke každému soundbaru připojit zadní repro, ale ve vyšší cenové skupině kam koukáte by to neměl být problém. Symfonisk nemají bluetooth, připojují se skrze wi-fi, tudíž zde může být limitace. Primárně jsou dělané jako doplněk pro audio od Sonosu. Noční mód primárně tlumí basy, podobného efektu jde docílit i ručně, jen to znamená chvíli práce s nastavením. Q900a je za mě pořád lepší než Q600a, ale je fakt že zadní repro rozdíl sníží. Osobně mi v dané situaci přijde Polk Audio Magnifi Max SR jako ideální volba.

  20. ahoj cenovky se o dost zlepšili a proto váhám nad samsung který má dolby atmos ale upřímě dle čtení si mylslím že to nebude fungovat nebo spíš minimálně a váhám zda není lepší vzít levnější model HW600 protože tak velký rozdíl se mi tam nezdá a nebo váhám zda nevzít LG SP7 které nemá dolby atmos ale zas je 5.1 mohu požádat o radu děkuji televizor mám samsungUE a časem určite budu brát Q takže využiji Q-Symphony zda to bude mít smysl
    LG SP7 cca 7500kč
    SAMSUNG HW Q600A 7500kč
    SAMSUNG HW Q700A 10.500kč

    • Ahoj,

      pokud se bavíme o cenovkách okolo 10 000 Kč, tak se nebavíme o ničem co se blíží Atmosu. Tomu se blíží soundbary s dvojnásobnou cenou. Je to podobné jako HDR nálepka na televizi za 10 000 Kč. Jasně, podporuje ten standard, ale prostě ho nedokáže plně zobrazit. S ambicí na Q-Symphony bych bral SAMSUNG HW Q600A. Není o zdaleka o tolik horší než Q700A jak naznačuje cenovka. Jinak LG SP7 má o fous lepší prostorovost, ale celkově je dle mého Q600A všestrannější.

  21. Dobrý den,
    chtěl bych Vás požádat o názor.
    Na webu jsem našel možnost koupit soundbar Sony HT-G700 za cenu cca 6.300,-
    Otázka je, seženu za tuto cenu lepší soundbar?
    Případně, co jiného byste doporučil.
    děkuji

    • Dobrý deň.

      Poprosím váš názor na soundbar LG GX.
      Nemáte s ním nejaké skúsenosti ? Páči sa mi hlavne jeho dizajn pri montáži na stenu.
      Dá sa v súčasnosti kúpiť za 629 euro.

      • Dobrý den,

        popsal jsem to ve svém příspěvku. Nejlepší na GX je to jak vypadá. Čistě v kontextu ceny je třeba Samsung HW-Q800A, z pohledu zvuku výrazně lepší za podobnou cenu. GX není špatný a pokud je pro vás design velmi důležitý nebránil bych se mu. Jen pokud hledáte ten nejlepší zvuk za rozumnou cenu, tak bych raději hledal jinde.

    • Dobrý den,

      zkuste se podívat za kolik můžete mít Samsung HW-Q60T. Je relativně podobný, má o trochu lepší zpracování a lepší výšky. Naopak Sony vede v hlasitosti a kupodivu i lehce lepší prostorovost. Za mě jsou poměrně vyrovnané a záleží na osobních preferencích. A pochopitelně i ceně.

  22. Zdravím,

    pořád se rozhoduji o nákupu co nejlepšího saundbaru k mé TV LG CX 55.
    Cenu moc neřeším a vybral jsem 3 favority nad kterýma se rozhoduju:
    LG SP11RA, 7.1.4 (teď velmi dobrá cena cca 28K)
    Samsung HW-Q950A, 11.1.4
    Sonos Arc + 2xSYMFONISK

    cenu nějak moc neřeším, ale jde mi o sledování filmů v Dolby Atmos na Netflixu a hraní her na PS5

    Předem děkuji za každé doporučení

    • Dobrý den,

      všechno jsou to výborné řešení. Ale Samsung HW-Q950A je za mě znatelně lepší než LG SP11RA. U Sonos Arc je rozdíl menší, ale stejně bych osobně stále upřednostnil Samsung (navzdory prémiovější vzhledu Sonos Arc).

      • Dobrý den,

        mám podobné dilema jako Tomáš. Mám LG OLED65C11 + 2xSYMFONISK + Apple HomeKit.
        a) LG SP11RA (kompatibilita LG obraz i zvuk, jeden ovladač, vše komplet hned)
        b) Sonos Arc + 2xSYMFONISK + SUB(časem) + doplnění SYMFONISK v domácnosti (vše propojeno pod SONOS).
        c) HW-Q950A neřeším (nezapadá mi ani do LG+LG ani do Sonos domácnosti
        Co by jste volil v tomto případě?

        Předem díky Jirka

        • Covybrat.cz 10/12/2021 at 10:17

          Dobrý den,

          v takovém případě za mě b). LG má fantastické televizory, jejich OLEDy mají dlouhodobě pro většinu zájemců nejzajímavější poměr ceny vs užitné hodnoty na trhu. Ale soundbary tak skvělé (za mě) nemají. Proto si myslím že Arc + sada Symfonisků bude lepší volba.

  23. Dobrý den mám v plánu si koupit k TV Oled soundbar. Nějak stále hledám, vybírám, čtu recenze a stále nemohu se rozhodnout pro který. Rozpočet mám stanovený kolem 10 tisíci. No dejme tomu, že strop do 13 tisíci. Tědka se blíží i slevy.Vím, že v této cenové relaci nebude dolby atmos, takový jako u těch nejdražších, ale to mi nevadí. Mám jiné priority a to, čisté a srozumitelné dialogy, dobrý zvuk pro filmy i hudbu. Mám pár tipů
    1, JBL Bar 5.1 surround (momentálně v akci za 11 000, na heurece recenze, kde nedoporučuje, kvůli špatnému zvuku, kde je vše utlumeno i dialogy, kromě skvělých basů nic moc)
    2, Samsung Q700A
    3, Samsung Q800A ( dražší, ale může být v akci)
    4, LG SN8Y ( u něho nejsem jistý, nikde o něm žádná recenze)
    5, LG SN9Y ( taky za předpokladu, že bude ve slevě)
    6, Sony HT- G700

    Co by jste mi doporučil, můžete se ke všem vyjádřit?

    • Dobrý den,

      pořadí za mně (cenu neřeším):

      Samsung Q800A
      LG SN9Y
      LG SN8Y
      Samsung Q700A
      Sony HT- G700
      JBL Bar 5.1

      Samsung HW-Q800A je takový hezky univerzální. Na svoji cenu má moc hezký zvuk. Podporuje sice Atmos, ale nemá schopnosti ho plně využít. To je doménou až výrazně dražších modelů. Ostatní modely postupně ze seznamy víc a víc ztrácí.

      • Dobrý den, mám LG Oled 55CX a rád bych pořídil kvalitní zařízení co bude hezky zvládat dolby atmos.. rozměry obýváku jsou 380(sedačka-televize)x360 a plynule navazuje na kuchyň.. ideálně něco okolo 25-30k. Moc děkuji za radu.

        • Covybrat.cz 14/11/2021 at 19:56

          Dobrý den,

          při takovém rozpočtu bych se nebál doporučit Samsung HW-Q950A. Pokud by jste chtěl ušetřit, tak Samsung HW-Q900A. Jen o málo horší, ale pár tisíc ušetříte.

      • Ještě k LG. Dneska jsem koukal, že na Alze, je v akci letošní model SP8Y v akci z 18 na 11. Docela paradox je v tom, že letošní modely soundbarů od LG jdou teprve v listopadu k prodeji. Tak teďka váhám, nad tím samsungem Q800 nebo letošní LG.

        • Covybrat.cz 04/12/2022 at 14:09

          Dobrý den,

          pokud vám jde primárně o hudbu a 2.1, tak bych zvážil jestli není lepší řešení dvě klasické repro + sub (nebo i zesilovač). Za stejné peníze dostanete „víc zvuku“ než od soundbaru. Z „aktivních“ reproduktorů je famozní kombinace např. Acoustique Quality M 25 a MACKIE CR8S-XBT. Jste lehce nad 10 000 Kč a pro hudbu máte zvuk o jakém si soundbar za tyto peníze může jen zdát.

        • Dobrý den.potřeboval bych poradit se soundbarem,jde mi vyloženě o konfiguraci 2.1 zaměřenou primárně na hudbu rock metal atd.můžete mi doporučit váš tip na toto zaměření nejde mi ani tak o cenu ale kvalitu zvuku TV Samsung 65Qled děkuji za odpověď a doporučení

        • Covybrat.cz 12/11/2021 at 19:12

          Dobrý den,

          Samsung Q800A je za mě lepší. Mimochodem LG SP8Y se běžně prodává okolo 13 000 Kč. Cena v Alze je skvělá, ale není to sleva z 18 na 11, ale spíše z 13 na 11.

  24. Dobrý den. Chci vám poděkovat za vaše stránky.Recenze i doporučení jsou super. Prosím o názor na soundbar Sony HT-RT4 k tv Sony XH9077. Děkuji Petr L.

    • Dobrý den,

      na svoji cenovku velmi slušný zvuk. Je to domácí kino, takže oproti soundbarům má výhodu fyzického repro. Prostorovost zvuku je spíše průměrná, ale s ohledem na cenu myslím dobrá. Pokud ho můžete mít za solidní cenu okolo 8 000 Kč, tak dobrá volba. Zaznamenal jsem na něj i kritické reakce, ale většinou to bylo o špatném nastavení televizoru, kdy je nutné mít u zvukového výstupu vybráno „HDMI Pass Through“. Jako režim na soundbaru doporučuji „Movie“

      • Ještě jednou vás budu zatěžovat dotazem. Co Samsung HW-Q70T/EN a zadní reproduktory? V porovnání se Sony bude lepší volba který? A ještě dotaz ohledně značky Sharp. Tam se mi naskytla zajímavá nabídka na Sharp ht‑sbw800, ale jejich produkty neznám vůbec. Děkuji za věnovaný čas.

        • Covybrat.cz 04/09/2021 at 18:45

          Dobrý den,

          Sharp ht‑sbw800 jsem neměl možnost slyšet. Ale projel jsem několik zahraničních recenzí a nevypadá to na extra výhodnou koupi. Výrobek se pohybuje okolo průměru. Samsung HW-Q70T/EN + zadní repro není špatná volba, ale dal bych ji přednost pouze v případě, že chcete řešení úspornější na místo. Případně máte nový televizor Samsung a chcete využít synergie mezi nimi – Q-Symphony.

      • Děkuji za odpověď. Ještě zvažují zda nepřiplatit a nevybrat něco, kde je už i Atmos. Jen nevím zda se to za něj domů vyplatí a rozdíl bude tak znát. Konfigurace by byla také 5.1.

        • Covybrat.cz 03/09/2021 at 11:08

          Dobrý den,

          jestli chcete mít doma Atmos u kterého poznáte rozdíl tak se bavíme rozhodně o částce přes 20 000, spíše až k 30 000 Kč. Pokud přemýšlíte o Atmosu u zařízení do 15 000 Kč nemá to (za mě) cenu.

  25. Dobrý den, mohl by jste mi poradit ohledně soundbaru? Mám OLED tv od LG řada CX 55 palců. Chtěl bych k tv soundbar. Na trhu jich je spoustu, rozpočet mám nastavený 12 000. Docela mě zaujal Samsung HW-Q800T. Chci se zeptat, jestli není lepší vzít stejnou značku k tv a to od LG soundbar. Je v takové cenové relaci stejně dobrý, ne-li lepší? Ve Vašem testu nebyl žádný od LG. Případně jiná značka? Sleduju netflix, tak preferuji Dolby Atmos. Děkuji za odbornou radu.

    • Dobrý den,

      Samsung HW-Q800T je loňský model, což znamená to že je za velice příjemnou cenu. Pokud jde o Dolby Atmos tak vás zklamu, soundbary v této cenové hranici ho nedokáží náležitě reprodukovat. Tím jen chci nastavit správná očekávání, soundbar Dolby Atmos formát přehraje, znít bude dobře. Takový trochu lepší Dolby Digital. K tomu co znáte z kina to bude velmi vzdálené. Ale soundbary co dokáží slušně využít Atmos jsou tak 25 000 + a ideálně zadní repro. Jinak alternativou od LG je LG SN9Y, rovněž loňský model, rovněž super cena. Nepatrně lepší (i když má více kanálů, tak v realitě je prostorovost zvuku velmi podobná) a nepatrně dražší. V praxi bohužel často stejná značka tv i soundbaru neznamená lepší spolupráci, u velkých korporátů se často jedná o samostatné firmy / divize. Tím vám nechci tlačit Samsung. Zrovna v případě těchto dvou jsou myslím obě dvě velmi slušné možnosti.

  26. Dobrý den,

    chtěl bych se zeptat jaký soundbar má kvalitnější zvuk, jestli Samsung HW-T530 nebo HW-T550, soundbar bude na 90% času využíván na sledování filmů a seriálů (netflix, HBO). Nějak se nedokážu rozhodnout jaký bude lepší, popřípadě okolik je horší jak ten druhej 🙂

    HW-T530 (3990Kč), HW-T550(4990Kč)

    Připojen k TV – 55″ Samsung QE55Q64T

    Děkuji za odpověd

    • Dobrý den,

      T550 má lehce vyšší výkon 320 W vs T530 má 290 W. Celkově bude T550 o trochu lepší, ale s ohledem na cenu bych spíše volil T530. Oba jsou to levné základní soundbary, budou rozhodně lepší než zvuk z Q64T ale zázraky od nich nečekejte.

  27. Dobrý den, měl bych na Vás dotaz ohledně soundbaru Samsung hw-q950a (případně starší verze hw-q950t). Jak se na tento výrobek díváte? Máme klasický panelákový byt a chtěli bychom nějaký soundbar ke sledování filmů (velká sbírka Blu-ray disků) a ke hraní her. Děkuji za odpověď.

    • Dobrý den,

      de facto nejlepší soundbar od Samsungu s výborným zvukem, pro panelákový byt je hlasitost více než dostatečná. Loňská Q950T je o trochu levnější a má (to je spíš pocitové, než znatelně patrné) nepatrně horší zvuk. Každopádně pokud je to na hranici rozpočtu, tak bych se starší verze vůbec nebál. Pokud o peníze nejde, bral bych novější model. Myslím, že budete spokojeni. Kdybych měl zmínit i slabší stránky, tak existují i lepší soundbary s Dolby Atmos – např. Sony HT-ST5000. Ale také je cenově výrazně výše.

  28. Dobrý den,

    pročetl jsem všechny recenze ale pořád se mi nedaří udělat nějaký závěr. Prosím vás tedy o radu.
    Hledám soundbar, kde je moji prioritou prostorový zvuk ale i samozřejmě kvalita zvuku obecně.Cena orientačně 10 – 12 tis. velikost místnosti cca 5×7, tv LG oled 2020. Často zmiňujete yamaha yas 207 ovšem ta nemá dolby atmos atd. Rozhoduji se tedy mezi Sony HT-G700,TCL TS9030,Samsung HW-Q70T ( v recenzích čtu, že je třeba dokoupit zadní repro, což by nebyl problém ale je to skutečně takový rozdíl ? Nebo nezastane jiný model soundbaru tutéž kvalitu i bez zadních repro ? ) Případně pokud mi doporučíte nějaký jiný model, budu rád.

    Děkuji za ochotu.

    • Dobrý den,

      v cenové hladině 10 – 12 000 Kč nedostanete soundbar, které dokáže Dolby Atmos přehrát ve slušné kvalitě. Tím vás nechci odradit od zmiňovaných modelů, jen trochu zbrzdit očekávání. Jinak vždy platí, že fyzické zadní repro udělá lepší prostorový zvuk než soundbar bez nich (při podobné cenové hladině – jasně že soundbar za 30 000 Kč i bez repro bude ve většině případů lepší, než ten za 5 000 a zadním repro). Nicméně v této cenové hladině a pokud chcete co nejlepší Dolby Atmos i relativně levného soundbaru, tak bych doporučil Samsung HW-Q70T a ideálně k tomu Samsung SWA-9000S (pokud to rozpočet nedovolí, tak Samsung SWA-8500S).

  29. Zdravím,
    zvažuji koupí TV a soundbaru. Ohledně TV jsem se zde radil s vaším kolegou a zřejmě budu volit 65 uhlopříčku. Zřejmě jsem dospěl k závěru a to TV Sony KE-65XH9077 nebo KE-65XH9096. Také uvažuji, že k TV koupím soundbar a potřeboval bych poradit. Chtěl jsem TV+S do 30 tis. Ta TV sony se dá sehnat cca 25 tis., tak jsem nejprve uvažoval soundbar Yamaha Yas-107 (cca 5 tis., splnilo by rozpočet), pak jsem se ale se vzhlédl v Yamaze Yas-207 (kolem 8 tis.), nevím však jak je to s prostorovým zvukem, navíc někdo tento typ chváli, jiní uživatelé kritizují. Dnes jsem narazil na Sony HT-S40R (do 9 tis.), který je 5.1 kanálový a zadní bedny jsou bezdrátové. Viděl jsem i dost pozitivní a věrohodnou recenzi, navíc ty zadní bedny jsou zřejmě plus oproti té yamaze. Také mě ještě zaujaly soundbary Klipsch BAR-40 (9 tis.) nebo Klipsch Cinema 400 (nad 10 tis.). Takovou cenu jsem již nechtěl objetovat, ale zaujalo mě provedení, protože bedny vypadají ve dřevě, což se mi ani u yamahy ani sony nezdá. Jak to vidíte, co byste poradil? Díky Lukáš

    • Dobrý den,

      u Sony HT-S40R jsou plus fyzické zadní repro a synergie se značkou televizoru kterou plánujete zakoupit. Klipsch Cinema 400 nebo Klipsch BAR-40 bych nebral. Na první pohled sice vypadají dobře, ale zvuk je horší než u zmiňované Yamahy nebo Sony.

      • Díky tedy, kdybych ale volil mezi zmíněným Sony HT-S40R a Yamahou Yas 207, tak by byla lepší volbou Sony? Nebo raději volit Yamahu, ta by vyšla asi i cenově lépe.
        Díky Lukáš

        • Covybrat.cz 02/07/2021 at 10:30

          Dobrý den,

          i základní Yamaha-yas 107 bude lepší než zvuk z televizoru, rozdíl však nebude tak výrazný. Jestli to chápu správně, tak vy chcete co nejlepší prostorový zvuk a manželka zase nechce zadní fyzické repro. Za této situace mi yas-207 přijde jako nejrozumnější volba.

        • Zdravím,
          ještě jsme to probírali s manželkou a ta není moc zastáncem beden a když už, tak že by stačil jen ten sounbar pod televizi bez subwooferu, myslíte, že by stačila tedy i Yamaha Yas-107 a jaký efekt by vůbec měla, zda už by nebyl dostačující jen zvuk z TV. Já jsem zase zastáncem, že když už, tak aby ten zvuk byl prostorový, proto jsem upřednostňoval Sony HT-S40R. U Yamahy bez zadních beden si tím nejsem jistý, sice u 207 je tam 3D prostorový zvuk DTS Virtual: X, ale nevím jaký efekt to může mít a u 107 už vůbec nevím. Prostorově bez dalších beden by ale vyhovoval manželce. Navíc u 107 jsem cosi četl, že při vyšší hlasitosti drnčí. Díky

        • Covybrat.cz 26/06/2021 at 07:31

          Dobrý den,

          mě osobně více vyhovuje zvuk od Yamahy, ale nemusí to platit pro každého. V obou případech se jedná o velice povedený soundbar za slušnou cenu.

  30. Dobrý den, pokukuji po nějakém Soundbaru asi 2.1 ten by měl stačit do panelového bytu na filmy hudbu a programy v tv líbí se mi:

    Yamaha Yas 207
    Yamaha Yas 209
    JBL 2.1

    • Dobrý den,

      Yas 207 je s ohledem na cenu nejrozumnější volbou. 209 je o trochu lepší, ale cena většinou o 2 000 Kč větší. A to za ten rozdíl nestojí.

  31. Dobrý deň znova sa u vás obraciam o radu, rozmýšľal som nad LG soundbarmi ale keďže som sa dočítal (aj vy ste mi to potvrdili) že sú to dosť priemerné soundbary tak ste mi odporučili aj Sonos ARC. Tento soundbar ma tiež veľmi zaujal ale nepodporuje DTS formáty…Je to veľký problém? Keďže občas by som si aj nejaký Blu Ray film pustil a za takú cenu by som už fakt nechcel kompromisy…Ako to prosím vidíte vy? Ešte je v hre aj JBL 9.1 ale s cenovkou 1000€ je to už fakt maximum. Netreba mi satelitné repráky keďže ich nemám kde dať a najlepši by bol All in one soundbar čo môže Sonos ARC splniť len ten DTS nebude chýbať alebo dolby Atmos bude stačiť. Ďakujem

    • Dobrý den,

      všechny Blu-ray disky mají jako „fall-back“ variantu Dolby Digital 5.1. Takže pokud by některý z filmů neměl podporu Dolby Atmos, můžete si ho přehrát v DD. Což je pochopitelně výrazně horší, než DTS. Otázka je zde spíše jaké filmy máte a zda jste případně ochoten přežít občasný film v DD. Pokud neplánujete sledovat filmy z Blu-ray každý den, tak bych asi tento kompromis zvážil.

  32. Zdravím,

    můžete prosím srovnat staré domácí kino(genius 5.1), soundbar TCL 9030 a Onkyo HT-S3910? Genius 5.1 mám, ale po koupi nové televize bych musel řešit nějaký 5.1 převodník(máte nějaký tip?). TCL se mi líbí kompaktností, ale netuším, zda-li se prostorový zvuk vyrovná geniusu. Onkyo mám v hledáčku, kdyby to TCL nebylo to pravé+případně k němu můžu připojit poměrně kvalitní repro z hi-fi(a podporuje dts). Soustava bude v obýváku 6x6m a bude sloužit na hudbu a Netflix(nejlépe Dolby Atmos-genius to nedá).

    Děkuji za radu. MIchal

    • Dobrý den,

      to je opravdu obtížné. Staré domácí kino (nevím jaký typ), soundbar (který je prostorově nenáročný) vs kompletní domácí kino. Obecně vám domácí kino skoro vždy lepší zvuk, než soundbar stejné cenové kategorie. Co je výhoda soundbaru je jeho prostorová nenáročnost. Pokud ji nepotřebujete (z předchozího 5.1 řešení odhaduji že ne), a nevadí vám vyšší cena uváděného Onkyo, je to určitě lepší volba. Soundbar bych volil v případě, že chcete kompaktnější řešen

  33. Dobrý den,

    měl bych na vás prosbu o pomoc. Mám doma TV LG 40LF632V, která má i HDMI (ARC). Momentálně ji mám zapojenou přes zesilovač do reproduktorů, ovšem bohužel zvuk při pouštění blu-ray disků je špatný, nebo spíše nevyvážený (tiché dialogy a hlučné efekty). Zřejmě převod DTS, či 5.1 zvuku v zesilovači. Chtěl jsem poprosit o dvě rady:
    1) uvažuji o koupi soundbaru a rozhoduji se mezi TS8111, Yamaha YAS-107 nebo YAS-207 (je v nich tak velký rozdíl?)
    2) dá se nějak vytušit, že budou soundbary fungovat na stejném ovladači jako TV?
    Díky moc
    JJ

    • Dobrý den,

      k tomu zesilovači těžko radit, takto na dálku. Pokud jde o nový soundbar, tak bych si v první řadě stanovil rozpočet, jaký chcete pro nákup mít. Pokud se do něj vejde i YAS_207, tak bych ji bral. Z pohledu prostorového zvuku je to skutečně znatelný rozdíl.

      • Dobrý den, prosím o radu pro soundbar k tv LG 65 Oled C2 do 15 tisíc. Účel – filmy a hry na ps5 a xbox series x. Moc děkuji za doporučení.Michal.

        • Covybrat.cz 25/03/2023 at 15:52

          Dobrý den,

          opravdu velmi lehce nad tuto hranici lze pořídit Samsung HW-Q930B a za tuto cenu je to vážně skvělá volba.

      • Zesilovač je starý analogový, takže největší problém bude v něm. Ke gramofonu je ale super.
        Myslíte, že to ovládání by mělo fungovat u všech třech typů? Rozpočet jsem si ještě nestanovil, to je fakt. Původně jsem myslel cenu okolo 6 000 i když je to málo. Ale jak píšete jinde, rozdíl mezi repro v TV a soundbarem za 6 000 je markantní.

        • Covybrat.cz 15/03/2021 at 21:23

          Dobrý den,

          pokud jde o ovládání, tak s uvedenou tv nemám zkušenost, či spíše už si ji nevybavuju, proto těžko něco garantovat. Ale podporu HDMI-CEC má. Za šest tisíc se dá pořídit slušný zvuk, jen bych vážně zvážil ten drobný příplatek na YAS-207.

  34. Zdravím potreboval by som nejaký sounbar ku mojej LG B9 telke. Mal som Samsung hw Q60r ale ovládanie cez tv ovládač bolo strašne spomalené( keď by som chcel dať hlasitosť od 0 do 30 tak by to trvalo večnosť) a aj subvofer sa akosi pomaly prispôsoboval, proste to spolu neladilo, takže by som chcel nejaký buď LG alebo inej značky, ale Samsung už asi nie.

    Chcem aby podporoval dolby Atmos a bol v nejaké cenovej kategórii asi okolo 600-700€. Aký by ste mi prosím odporučili? Rozmýšľam nad LG SN8Y alebo sn9y ale naozaj neviem si vybrať.

    • Dobrý den,

      po předchozí negativní zkušenosti se Samsungem chápu, že chcete stejnou značku soundbaru jako máte tv, ale musím varovat, že LG dělá „průměrné“ soundbary. Nechci říct, že jsou špatné, to rozhodně není pravda. Ale stejně tak platí, že nepatří mezi špičku. Za ní zaostávají zejména v podání zvuku. Pokud však nejste velmi náročný posluchač, měli by stačit. Určitě bych si si připlatil za SN9Y. Cenový rozdíl není příliš velký a kvalitativně to stojí za to. Větší počet repro,  96 vs 192 kHz u Hires Audia za to dle mého stojí. Jinak jsou totožné, samozřejmě až na rozměry, hmotnost a podobné atributy.

      • Ďakujem za odpoveď a je ešte nejaký iný soundbar inej značky podobný cenovo sn9y ktorý by ste odporučili keď píšete že LG robí priemerné soundbary? Podotýkam že soundbar je do malej izby takže netreba veľkú hlasitosť a nejak extra veľké basy, hlavna je kvalita zvuku a konektivita.

        • Covybrat.cz 07/03/2021 at 22:02

          Dobrý den,

          pokud nebudete trvat na podpoře Dolby Atmos tak, bych doporučil ke zvážení Polk Magnifi Max SR. Za stejnou cenu má podle mého lepší zvuk než LG. Ono upřímně soundbary v této cenové kategorii stejně s Atmosem nedokáží žádné velké věci, to umí až soundbary kolem tisíce euro – JBL Bar 9.1, Sonos Arc nebo Samsung HW-Q950T.

          Když se na to dívám kolem a kolem napadají mě tři možnosti:

          LG SN9Y – špatný není, s LG tv by měl fungovat dokonale a umí Atmos
          Polk Magnifi Max SR – hraje o něco lépe, ale neumí Atmos
          Sonos Arc – nejlepší, ale divím se, že se na SK prodává okolo 850 euro

          Každá možnost má nějaké kompromisy, ale dokonalého kandidátu tu bohužel nevidím.

  35. V předchozím komentáři jsem řešil přechod ze Sony HT-RT3 na TCL TS9030. Dnes jsem TCL koupil a zkoušel, ale asi jsem od přechodu čekal více. Zvuk je lepší, hraje pěkně, ale mám pocit, že k prostorovému zvuku mi zadní repro chybí (32m2, TV Samsung 65ru8002. Možná proto, že u Sony HT-RT3 bylo.

    Máte prosím tip na soundbar, který má zadní repro do cca 20tis? Díval jsem se např. na Samsung HW-Q800T + swa 9000s (17tis), Polk Magnifi Max SR (15tis), JBL bar 5.1. (ale nelíbí se mi nabíjecí zadní repro). Nebo jiný?

    Mám doma ještě poměrně nevyužitý IKEA Simfonisk (Sonos), který hraje neskutečně na svoji cenu. Ještě mě napadlo koupit soundbar Sonos Beam (11tis), playbar (13tis) a k němu využít simfonisk + ještě jeden dokoupit. Líbí se mi arc, ale ta cena… (22tis).

    Moc děkuji!

    • Dobrý den,

      bezdrátové zadní repro je součástí většiny sad, pokud by nevadilo tak bych doporučoval JBL Bar 5.1 nebo Polk Magnifi Max SR, oba jsou velmi dobré. HW-800T + zadní repro Samsung SWA-9000S/EN je dle mého o něco horší a u tichých scén lehounce šumí. Zajímavá alternativa jsou i ty Simfonisky, máte pravdu že na svoji cenu hrajou vážně úžasně.

      • Dobrý den,

        moc děkuji za rady. TCL TS9030 jsem vrátil a uvědomil si, že potřebuju zadní repro jak jsem byl zvyklý u Sony HT-RT3 a že musím navýšit rozpočet, aby tam byl nějaký znatelný posun ve zvuku. Aktuálně jsem zaseklý mezi top volbou Sonos arc + dva symfonisky z ikey (umím za cca 22tis včetně symfonisků) – ten má pouze eARC, s mojí UE65RU8002 by tedy jelo v režimu ARC a v budoucnu při koupě nové TV by byl potenciál repro ještě vyšší (samozřejmě, pokud to bude mít zdroj). Nicméně při běžném streamování (Netflix) by to potenciál eARC stejně nevyužilo. Nicméně rozpočet je dost vysoký a nevím, zda by mi nechyběl subwoofer? JBL bar 5.1 jsem vyřadil kvůli nabíjecím zadním reprům. Zbývá kompromis Polk Magnifi Max SR (13500 Kč) a ještě jsem narazil na Klipsch Cinema 600, kde se dá dokoupit zadní repro (umím komplet za 20tis). Máte nějakou zkušenosti s Klipsch Cinema 600? Oproti Sonos ale není moc rozdíl v ceně, ale zas má subwoofer. 🙂

        • Covybrat.cz 10/03/2021 at 23:02

          Dobrý den,

          s Klipsch Cinema 600 bohužel zkušenost nemám, co jsem letmo prolétl pár zahraničních recenzí, tak zrovna jeho subwoofer tam příliš chválen nebyl. Mě přijde, že máte poměrně široký rozptyl a bylo by dobré si specifikovat co přesně chcete, ve stylu:

          bezdrátové nabíjecí repro – ne
          subwoofer – ano?
          atd..
          + pevný rozpočet
          takto utíkáte do mnoha směrů a těžko se vám bude hledat konkrétní kus

  36. Dobrý den, rozhoduji se mezi TCL TS9030, který je dle recenzí skvělý (běžně 9990, mám možnost za 8440 Kč) nebo mezi Sony HT-G700 (nyní v akci z 11990 na 8990). Cenově jsou tedy cca stejné. Nebo je lepší volba do cca 9tis? Aktuálně mám Sony HT-RT3 a chci změnu a nechce se mi v novém bytě instalovat zadní repro na kabely. Moc děkuji Tomáš

    • Upřímně bych nejradši Sonos arc + dva symfonisky. :)) Ale to mě asi manželka vyžene s rozpočtem. To by byla nejlepší volba (arc 21500 Kč, jeden symfonisk 2690 Kč) a dle recenzí to je TOP a umí to Airplay. Popřípadě se podrobněji podívám na Polk Magnifi Max SR (13500 Kč). U JBL bar 5.1. (15800 Kč) by se mi ale nechtělo nabíjet zadní repro. Tedy zbývá cenově příjemnější Polk. Měl jste ho možnost zkoušet naživo?

      Děkuji a přeji hezký Den! 🙂

      • Dobrý den,

        to je bezpochyby krásná kombinace, ale cenově jste skoro na dvojnásobku původního rozpočtu. Polk Magnifi Max SR jsem měl tu čest slyšet. Má hutné basy a na filmové efekty takový „plnotučný“ zvuk. I s hudbou si poradí slušně. Za mě je to takový univerzální bojovník. Rozhodně neaspiruje na nejlepší soundbar na trhu, ale s ohledem na cenu podává vyrovnaný výkon bez větších slabin. Za mě patří k těm zajímavějším nabídkám na trhu.

    • Dobrý den,

      z uvedené dvojice bych bral TCL TS9030. Je lepší. Ale i tak bych doporučil kouknout na Yamaha YAS-207. Vím, že parametrově na první pohled nevypadá, ale reálně hraje fakt skvěle.

      • Moc děkuji za odpověď. Ještě jsem zapomněl zmínit, že bych uvítal i Airplay a TCL jako jedno z mála v této ceně má. TV mám Samsung UE65RU8002 (hlavně filmy a seriály) na doporučení z tohoto webu. Díval jsem se ještě na Samsung a mohu mít HW-Q70T za 9800 kč. Bude tento Samsung nebo Yamaha YAS-207 lepší i za cenu toho, že bych neměl Airplay? Popřípadě co byste volil, kdyby se o pár tisíc zvýšil rozpočet? Např. Samsung HW-Q800T (13tis), JBL bar 5.1 Surround (14tis) s airplay nebo jiný?

        • Covybrat.cz 05/03/2021 at 21:46

          Dobrý den,

          v případě, že máte v plánu Airplay využívat často, to může být rozhodující faktor pro TCL. Zmiňovaný Samsung mi přijde s ohledem na cenu jako méně zajímavá volba, proto bych zůstal spíše u TCL. Jen podotýkám, že Yamaha umí připojení skrze bluetooth, takže pokud chcete jen nasdílet zvuk z telefonu ze Spotify může posloužit dobře. Jít s cenou výše? Nejsem si jistý, že je to nutné. Jistě, všechno jsou to o něco lepší soundbary ale s cenou o více než polovinu vyšší. Pozor na to, že Samsung HW-Q800T rovněž neumí Airplay.

  37. Dobrý den,
    chtěl bych vás poprosit o radu ohledně soundbaru TCL TS8111. Primárně mě zajímá zlepšení mluveného slova (okrajově hudba z youtube). Máte s TCL8111 nějakou zkušenost? Jako alternativu mám yas-107. Druhá možnost je jít cenově níže a brát něco jako TCL TS6100. Nemám se soundbarama žadnou zkušenost, nikde si to teď neposlechnu a nemám představu, jaký je to skok.
    Předem děkuji za odpověď,
    s pozdravem,
    Radovan

    • Dobrý den,

      měl jsem možnost vidět (a slyšet) dražší verzi TCL TS9030 a musím uznat, že jsem byl překvapen jak dobrá je (s ohledem na cenu). Takže i když nemám přímou zkušenost (a i ze zahraničních recenzí to tak vypadá), že TS8111 je slušný produkt. Yamaha YAS-107 nejspíše nebude výrazně lepší. Osobně bych volil podle výhodnosti nabídky. Za stejnou cenu bych bral Yamahu, když bude TCL o pár set levnější, zkusil bych ho. Klesat na základní soundbary s cenou okolo 2 000 Kč nedoporučuji. Těch 5-6 tisíc mi přijde jako ideální kombinace ceny a toho co za ni dostanete (pro běžného uživatele). Oproti zvuku z tv to bude neskutečný posun. Uvidíte sám.

  38. Dobrý večer,
    nedávno jsem si zakoupil novou smart TV, i díky vaší radě jsem vybral LG OLED55CX, ještě jednou díky.
    Aktuálně řeším další technickou vychytávku, a to soundbar. Rozhoduji se mezi SONY HT-G700, JBL Bar 2.1, Yamaha YAS-207 nebo LG SN7Y, uvažoval jsem i nad značkou Sonos, ale nepodporuje formát DTS, což bych chtěl.
    Jde mi převážně o filmy, v menší míře o hudbu, jiné ozvučení v bytě nemám, televize je v obýváku 6x5m.
    Požádám vás tedy o radu, co se celkově kvality týče, ale i vzhledem k poměru cena/výkon.
    Předem děkuji, s pozdravem
    Pavel L.

    • Dobrý den,

      za mě je v této kategorii (do 10 000 Kč) favoritem Yamaha YAS-207. Audio zážitek ze sledování filmů posune o několik úrovní dále. A myslím že i s ohledem na rozměry prostoru má do bytu dostatečný výkon.

  39. Dobrý den, přemýšlím o koupi sounbaru, ale není mi jasné, jak je to s podporovanými formáty. Proto píši dva dotazy:

    Budu-li mít TV, která podporuje pouze formát Dolby Atmos, k ní připojený SoundBar, který bude odporovat pouze DTS.

    Co se stane, pokud spustím video soubor, jenž má:
    A) zvuk pouze ve formátu Dolby Atmos
    B) zvuk pouze ve formátu DTS

    Druhý dotaz pak mám ještě na zpětnou kompatibilitu- pokud sound bar podporuje např DTS:HD, znamená to, že podporuje i DTS?

    Děkuji za odpověď

    • Dobrý den,

      v případě, že chcete pustit video s podporou Dolby Atmos na tv co ho neumí zpracovat (či do zařízení co ho neumí přehrát) použije se „horší“ formát, například Dolby Digital. Pokud soundbar nedokáže zvukový formát (a není žádný fallbackový, ale Dolby Digital) přehrát, musíte přehodit zvukový výstup z tv na „PCM“. Ale bohužel přijdete o prostorovost zvuku. Mimochodem, to že tv podporuje Dolby Atmos znamená to, že dokáže přečíst metadata které tento formát obsahuje. To stejné dokáže i mnoho telefonů a dalších zařízení. Pro plné využití Dolby Atmos potřebujete odpovídající audio zařízení. Lepší soundbary dokáží vykouzlit slušný prostorový zvuk, ale soustavě reproduktorů pro Dolby Atmos fyzicky rozmístěné v prostoru se nikdy rovnat nemohou.

  40. dobrý den, chtěl bych požádat o radu. koupil jsem televizi Samsung QE55Q70T a uvažuji o zakoupení soundbaru. preferuji značku samsung a volím mezi: Samsung HW-T530, Samsung HW-Q60T, Samsung HW-Q70T a úplně se neumím rozhodnout. partnerka chce zejména aby zněla lépe hudba než z tel. reproduktorů. máme PS4, klasický panelový obývací pokoj 23m2. cenové rozdíly v sounbarech jsou a ne, že by to bylo zrovna problémem. jediný umí eARC, nevím jestli to je zásadní věc a proto bych prosil o názor a o nějaké obsáhlejší shrnutí vhodnosti uvedených soundbarů.děkuji

    • Dobrý den,

      znít než tv reproduktory bude každý z nich. Co se týče „kvalitativního“ rozdílu, tak v zásadě odpovídá cenovému rozdílu mezi nimi. Mimochodem, vím že chcete Samsung, ale zkuste zvážit i Yamaha YAS-207, na svoji cenu má neskutečný zvuk. eARC má výhodu v přenosové kapacitě, dokážete přes něj poslat i bezztrátové formáty typ Dolby True HD. Vyloženě nutně jej nepotřebujete.

  41. Dobry den, chcel by som radu mam obyvacku spojenu s kuchynou o rozmeroch 6x8m + vysoky strop cca 4m v najvyssom bude strechy. Chcel by som si rozsirit svoju Samsung TV U55… o lepsi zvuk (hlasitost + priestor) ale zaroven mat moznost si obcas pustit aj dobru hudbu ktora sa mi v tak velke miestnosti nestrati. Kladol by som mozno doraz aj na basy. Co by ste mi poradili? Dakujem

    • Dobrý den,

      jaký si představujete rozpočet?

      • Rozpocet tak do 600e. Este by ma zaujimalo napr. v porovnani s domacim kino napr. Sony BDV-E4100. Dakujem

        • Covybrat.cz 11/01/2021 at 16:49

          Dobrý den,

          pokud jde o srovnání, tak při cca stejné cenové hladině domáci kino nabídne vždy lepší prostorový zvuk. Ale je náročnější na místo a instalaci. Soundbar je v tomto ohledu vždy o něco horší, ale zase je mnohem více prostorově úsporný. Pokud chcete ten nejlepší prostorový zvuk, domácí kino je správná cesta. Pokud chcete dobrý zvuk a nemáte moc místa, či nechcete řešit instalaci, je tu soundbar. V této cenové hladině lze vybírat z moc hezkých kousků, třeba Samsung HW-Q800T, případně u nás trochu méně známý, ale se super poměrem ceny a kvality – Polk Audio MagniFi MAX SR.

  42. Dobrý den, chtěl bych vás poprosit o radu v případě soundbaru Sonos Arc. Zvažuji jeho koupi a zajímalo by mě, jestli podle vás do klasického panelákového obýváku postačí opravdu jen soundbar bez subwooferu, jak uvádí některé články ( sub šílená cena…! ). A pak také, jestli jsou výrazně horší volbou zadní reproduktory Ikea Symfonisk, místo originálních Sonos One SL? Mám TV Samsung QE55Q85R a s kompatibilitou by snad problém být neměl. Děkuji velice.

    • Dobrý den,

      musím přiznat, že jsem o Ikea Symfonisk neměl tušení. Snažil jsem se dohledat nějaká hodnocení a (pro mě) překvapivě, jsou na svoji cenu hodnoceny kladně. Zda jsou plně srovnatelné s Sonos One SL nedokáží říct, ale dovolím si tvrdit že poměr cena výkon má Ikea Symfonisk lepší. Co se týče Sonoc Arc, tak cena je skutečně poměrně vysoká. Ale je to all in one řešení s bezdrátovými satelity, což není zase tak běžná kombinace. Zda vám bude chybět subwoofer nedokážu říct. Rozhodně platí, že Arc má basy výrazně lepší než původní Beam. Pro někoho je subwoofer nutností, já ho třeba k životu nutně nepotřebuji. Zvlášť do bytu mi přijde že mají slušné repro/soundbar dostatečný výkon – samozřejmě záleží jak citlivé máte sousedy 🙂 

  43. Dobry vecer prajem,
    chcel by som Vas poprosit o odporucenie 2-3 soundbarov vhodnych k
    TV HISENSE H65U8B do miestnosti 4×4,5m v cenovej relacii do 200-300 Eur.
    Vopred dakujem.

    • Dobrý den. Prosím o radu. Sb Creative Stage má „hluchá“mista. Občas na chvíli vypadne zvuk úplně v případě tichých scén. Nebo občas seká začátky slov. Připojeno optikou. Nevíte co s tím? Děkuji. Zdenek

      • Dobrý den,

        bohužel nemám s tímto soundbarem zkušenost a ani se mi nepodařilo žádné podobné info dohledat, proto nemohu pomoci.

    • Dobrý den, 

      ideálně Yamaha YAS-207, případně Samsung HW-Q60T (ale to už je trochu nad limit), případně Polk Audio MagniFi Mini nabízí slušný zvuk a zároveň i docela netradiční vzhled.

  44. Dobry den,
    Dekuju za super recenzi. Mohl bych vas poprosit o vas nazor na muj vyber soundbaru Samsung HW-T450/EN k televizi Samsung UE55TU8502?
    Kriteriem je znacka Samsung, cena do 5 000 Kc a 2.1. Vesmes chci nahradit soundbar Samsung HW M360.

    Predem moc dekuju!

    • Dobrý den, máme Tv Samsung QE65Q80T, a i když zvuk není vůbec špatný, přesto bychom rádi chtěli zlepšit jeho „prostorovost“. Jde hlavně o poslech TV – Netflix, místnost 6x4m. Rozhodujeme se mezi YAS207 a asi o 1000 Kč dražší Samsung HWQ60T. U Samsungu mě láká použití jednoho ovladače i pro TV, i když zvuk je důležitější. Je možné používat jeden ovladač i pro Yamahu? Děkuji předem za radu a případně i za jiný návrh.

      • Dobrý den,

        když zapojíte soundbar do Q80T HDMI konektoru s podporou ARC (je to u něj napsané), tak můžete ovládat hlasitost soundbaru ovladačem od tv. Z pohledu zvuku bych doporučoval YAS-207 je lepší a levnější.

    • Dobrý den,

      doporučil bych se podívat i na Yamaha YAS-107 (vím, nesplňuje značku Samsung a podmínku 2.1), poměr ceny a výkonu v dané kategorii má neskutečný. O cca 1 000 Kč dražší a 2.1 alternativa je Polk Audio Signa S2. Pokud trváte na Samsungu i ceně, tak je Samsung HW-T450 dobrá volba. Pokud si můžete dovolit zaplatit o trochu více, šel bych rovnou do Samsung HW-T550, rozdíl je znát.

      • Dobry den,

        Dekuju za odpoved. Na vasi radu jsem zuzil vyber na Yamahu YAS107 a Samsung HWT550. Cenove se nyni pohybuji dost podobne. Yamaha ma vykon pouze 100W a nema subwoofer, za to by mela mit dobry zvuk, Samsung ma vyssi vykon i subwoofer, nevim ale jaky ma zvuk. Pokud se nepletu Dolby Atmos neumi ani jeden. Muzete prosim poradit?

        Dekuju
        Igor

        • Covybrat.cz 20/01/2021 at 19:09

          Dobrý den,

          je to přesně jak píšete. S Yamahou budete mít čistější zvuk, se Samsungem „více dunění“. Musíte si sám říct, co chcete víc.

  45. V úvode článku je obrázok soundbaru (chápemm že iba ilustratívny) od Xiaomi, ale v teste nebol porovnávaný výrobok tejto značky 🙂
    Zaujala ma ponuka na Xiaomi Soundbar 2.1, ktorý za cenu okolo 170€ (cca 4500 KČ) aspoň podľa popisu nevyzerá vôbec zle. Má s ním niekto skúsenosť ako to hrá?

    • Dobrý den,

      bohužel jsem se s ním dosud nesetkal a proto nemohu poradit. Souhlasím, že parametrově nevypadá zle a do pokoje běžné velikosti bude pravděpodobně o třídu lepší než zvuk z klasického televizoru. Do větší místnosti bych se bál, že nebude mít dostatek výkonu.

      • Dobry den. Poradite jaky soundbar? Mam tv samsung qe55q80r a vyuziti je netflix,filmy obecne,hry a nejaka ta muzika pro doma. Koukam treba po Yamaha yas 107. Libi se mi samotny soundbar bez klasickeho subwooferu. Nebo jestli mi doporucite nejaky vas tip v teto cen.relaci? Diky za odpoved. Marek

        • Covybrat.cz 03/01/2021 at 08:16

          Dobrý den,

          to rád slyším a přeji ať spokojenost vydrží.

        • Diky. Zakoupil jsem a spokojenost.

        • Covybrat.cz 17/12/2020 at 21:23

          Dobrý den,

          Yamaha YAS-107 (stejně jako Yamaha YAS-207 verze se subwooferem) je ve své cenové hladině extra povedená. Alternativa možná Panasonic SC-HTB400EGK, dokáže být o něco hlasitější, ale Yamaha má zase o něco lepší zvuk.

  46. Prosím o radu, potřebuji v podstatě jen zlepšit dialogy, mluvené slovo (klasický problém nedoslýchavých), které z TV repráčků není slyšet, zvlášť když je podbarvené hudbou o řád silnější…Subwofer není potřeba.
    Soundbar 3.0 je málo k vidění, navíc jsem omezený šířkou (80cm +-)
    Měl byste jednoduché, levné doporučení? Naposlouchat si to v obchodě asi nezvládnu.
    Auna Stealth Bar 60, Philips TAPB400/10, Sharp HT-SB106, Denver DSB-4010, …?

    • Dobrý den,

      nevím co máte za televizor (z pohledu audia), ale velmi levný (a oproti mnoha televizorům zlepšující zvuk soundbar) je Sharp HT-SB106. Samozřejmě od něj nelze čekat zázraky, ale věřím že pro Vaše účely by měl fungovat.

  47. Dobrý deň, potreboval by som poradiť ohľadom kúpy soundbaru k mojej TV Samsung QE55Q70R.
    TV sa bude využívať v paneláku veľkosť obývačky cca 18 m2 na sledovanie TV a počúvanie hudby cez Youtube…
    Rozhodujem sa medzi týmito
    SONY HT-S350
    PANASONIC SC-HTB510
    LG SN5Y
    YAMAHA YAS-207
    SAMSUNG HW-T450

    Vedeli by ste mi prosím zvoliť 2 najlepšie? prípadne jeden 🙂

    Ďakujem

    • Dobrý deň ďakujem za odpoveď.
      Bol som dnes na predajni a ponúkli mi tieto ceny

      Yamaha YAS-207 cena 269 €
      Panasonic SX-HTB510 cena 219 €
      Samsung T550 cena 249 €
      LG SN5Y za 199 Eur

      Ktorý by ste prosím odporučili z pohľadu ceny a kvality?
      Pomer cena/výkon

      Ďakujem

      • Dobrý den,

        v takovém případě bych kupoval Yamaha YAS-207 – ta cena je podle mého velmi dobrá. Pokud potřebujete za každou cenu ušetřit, tak Panasonic SX-HTB510.

    • Dobrý den, 

      nejlepší (a také nejdražší) je za mě YAMAHA YAS-207 – zejména pokud máte rád hudbu se silnější basovou složkou. Mezi zbytkem je zajímavý Panasonic SC-HTB510. Je o něco horší ale také s nižší cenou.

  48. Dobrý deň,

    v prvom rade ďakujem za prehľadné recezenzie a množstvo času venované diskusii.

    Aktualne vyberám soundbar k TV (QE55Q70R), nerad by som z toho robil vacsiu investiciu ako 8 000. V danej cenovej relacii s ohladom na aktualne akcie (a vyhrady priatelky k designu 🙂 ) mi do finalneho vyberu sadli:
    – Samsung HW-T550 (favorit na cenu)
    – Samsung HW-T650 (3.1, chyba atmos)
    – Sony HT-XF9000 (starsi model, atmos, externy sub)
    – Sony HT-X8500 (nema ext sub, napriek tomu ma obecne dobre recenzie na zvuk, novsi model, atmos)

    vyuzitie: sledovanie filmov, serialov (velke % netflix), hranie ps hier, hudba z externych zariadeni(BT). Uprednostnenie skor kvality oproti hlasitosti.

    priestor: mienostnost 4×4 metre otvorena jednou chybajucou stenou do kuchyne a chodby, tv na stene priamo oproti sedacke, protistojna stena hned za sedackou.

    dotazy:

    Nebude chybajuca stena mat vyplyv na virtualizovany priestorovy zvuk?
    Je vobec podpora atmosu pri virtualizacii a pouziti stale len 2.1 kanalov „worth it“ co sa zazitku z posluchu tyka?
    Ktory z uvedenych produktov by ste uprednostnili? Pripade je v ich okoli podla vas iny, ktory by stal za zvazenie?

    Dakujem moc za odporucenie

    • Dobrý den,

      když to beru v poměru cena vs výkon tak Samsung HW-T550, za mě velmi rozumná volba. Je o cca 1 500 Kč levnější než HW-T650 a jen nepatrně horší – jasně chybí mu ten středový kanál a díky tomu je o něco méně zřetelný a hlasitý než T650. Ale není to nic dramatického. Zvláště když z vašeho popisu cítím, že hledáte cenově efektivní volbu. Obě zmíněné Sony nejsou špatné, okolo úrovně T550, ale jsou zbytečně drahé. Jasně mají podporu Dolby Atmos, ale v této cenové hladině a konfiguraci to má daleko ke zvukovému zážitku jaký můžete znát třeba z kina – to je i odpověď na vaši další otázku, za mě je to zde spíš marketingové lákadlo. Co se týče chybějící stěny, tak pochopitelně nějaký dopad mít bude. Ale s trochou hraní s nastavením věřím, že půjde do jisté míry eliminovat.

      • Dakujem za informacie. Mam este doplnujuci dotaz, ak mozem.

        Nepodarilo sa mi najst moc recenzii na soundbar Philips TAPB603 – mate s nim skusenost? Pri rozumnej kombinacii zlavy a akcii na cashback je pre mna cena cca 6000, co uz je blizko HW-T550

        Dakujem

        • Covybrat.cz 25/11/2020 at 22:59

          Dobrý den,

          zkušenost bohužel nemám. Když vezmu v potaz ten cashback a parametry, tak nevypadá špatně. Zkoušel sem dohledat nějaké recenze, ale je jich jako šafránu. Zaznívá v nich slušný zvuk a trochu horší výbava / konektivita.

  49. Dobrý den,

    Mohli by jste mi, prosím, poradit, jaký soundbar vybrat?

    Rozhoduji se mezi Samsung HW-Q90R a JBL Bar 9.1 Dolby Atmos.

    Děkuji, Böhm.

    • Dobrý den,

      toto je poměrně vyrovnaná volba. Samsung dokáže být o něco hlasitější a má lepší výšky. Naopak JBL má lepší prostorový zvuk a bohatší výbavu (chromenost /apple air play). To jsou zásadnější rozdíly co mě napadají. Samozřejmě bych při výběru zvážil i ceny obou přístrojů.

  50. Ešte by som mal podotázky ak môžem:
    1. Aký je rozdiel vo zvukovom prejave medzi q70t v q70r keďže cena je momentálne rovnaká pri oboch modeloch resp. Ktorú by ste odporúčal pri mojom TV
    2. Našiel som dokonca ešte v ponuke v jednom eShop q800t za podobnú cenu, má zmysel sa uberať aj touto cestou, alebo zbytočne
    3. Myslite si, že pri bežnom pozeraní TV by stalo za úvahu sa uberať cestou napr. aj domáceho kina, pripadne wifi sústavy (zosilňovač + repro) vs. Soundbar, alebo Soundbar je postačujúci pre potreby bežného smrtelnika. Nie som žiadny audiophil akurát by som chcel celkom pekne zážitky pri pozeraní bežného TV

    Ďakujem

    • Dobrý den,

      Samsung HW-Q70R je předchůdce Q70T a za mě má o něco hlubší basy. Naopak Q70T má zase o něco lepší podání prostorovosti. Ani v jednom případě nejde o nějaké extra dramatické rozdíly. Samsung q800t má větší subfoower, ale (možná i vyššímu číslu v názvu navzdory) není zvukově výrazně lepší. Soundbar vs kvalitní domácí audio (klidně i stereo) je primárně o tom co posloucháte. V hudbě nemá soundbar proti repru šanci (aspoň pro moje uši – samozřejmě pokud se bavíme o porovnatelné cenové kategorii), naopak soundbar (či full domácí kino) vynikne u prostorovosti zvuku. Kde vidím hlavní výhodu soundbarů je jejich menší prostorová náročnost (vůči klasickému 5.1 řešení). Z toho co píšete vám udělá radost jak soundbar, tak klidně i nějaká bazarová kombinace zesilovače + dvou repro (tak to mám kupříkladu já, většinu času právě hudba ale i zvukový zážitek u filmů je silný – samozřejmě musím obětovat „prostorovost“).

      • Dobrý den, mám tv QE65Q85, ale chtěl bych vylepšit zvuk. Soundbar jsem si vyhodnotil jako nej volbu a i když můj model nepatří mezi podporované tv k technologii Q-Symphony, někde jsem zahlédl, že by to mohlo fungovat. I proto jsem se primárně zaměřil na Samsung. Rozhoduji se tedy mezi Q70T a Q800T. U q800t vidím, jen větší subwoofer a podporu pro alexu. Jinak mě přijde naprosto stejný. Vzhledem k tomu, že sousedi asi stejně více basů nesnesou sáhl bych po q70t. Místnost do 35 m2 s tím, že cca polovina je obývací část a zbytek kk a jídelní stůl. Rozpočet zastropován právě cenou toho q800t.
        Zde bych chtěl tímto požádat o radu (už jsem ji zde dostal u tv a jsem velice spokojen), je moje úvaha správná nebo něco přehlížím? Popřípadě jestli v této cenovce je něco lepšího ne Samsung pro můj účel (o2tv,hbogo,youtube,netflix a občas nějaká hudba – spíše populární), chtěl bych lepší mluvené slovo a lepší atmosféru při sledování seriálů a filmů.
        Jiri

        • Covybrat.cz 30/04/2021 at 10:18

          Dobrý den,

          díky moc za přidání dlouhodobější uživatelské zkušenosti. Pokud jde o hudbu, tak soundbar většinou nestačí klasickému kombu (repro + zesilovač) ve stejné cenové hladině. Při přehrávání hudby budou hrát i zadní reproduktory. Pokud jde o SWA8500S a SWA-9000S, tak pokud to chápu správně, tak zvuk u obou modelů zadních reproduktorů je naprosto stejný. Každý model je kompatibilní s určitými soundbary a to je rozdíl mezi nimi.

        • Děkuji za radu, Q70T už nějaký týden mám tak přidám pohled obyč uživatele.
          – Q-Symphony je opravdu až od roku 2020 asi spojeno s earc, takže u mě nic což jsem tušil, ale přesto jsem doufal
          – Funkce, ovládání, připojení atd. mě naprosto vyhovuje a netoužím po ničem dalším
          Zvuk:
          – Filmy zde bych řekl, že přesně splnil očekávání, bar vtáhl více do děje a zvuk má opravdu prostorovější charakter
          – Hudba tady trošku zklamání, ještě si zkusím pohrát s nastavením nebo umístěním (možná je trošku nízko cca 50 cm od země), ale cítím zvuk trošku více „plechově“ s porovnáním třeba s jbl 2.1. Navíc mě vadí to, že zvuk vychází pouze z jednoho bodu, to je možná tím, že ten bar je prostě slabší na prostor kolem 35 m2.
          Celkově tedy je to tak 50:50, primární cíl byl seriál/film a tam jsem spokojen, ale to ostatní…
          Zkusím se zde ještě zeptat zda nemá někdo zkušenost se zadníma repro. I když v mém případě by se hodili možná spíše ještě dva satelity dopředu což asi nejde.
          Jak tedy zadní sada funguje? U filmů je mě jasné, že to dělá jen prostorový zvuk, ale jak se to chová při hudbě? hraje to zároveň i s barem?
          Druhá věc je který typ – je na výběr jen Samsung SWA-8500S nebo SWA-9000S logicky bych sáhl po 8500 protože jsou levnější, ale je tu otázka fungování zda pojedou s q70t co jsem pochopil dle návodu tak 9000s má nějaký párovací hw klíč do usb-c což 8500s nemá. Pokud má někdo s tímto zkušenost prosím o radu, děkuji

        • Covybrat.cz 08/04/2021 at 19:52

          Dobrý den,

          s ohledem na cenu je za mě lepší volba Q70T. V reálu je jeho projev skoro stejný, přesně jak zmiňujete. Aktuálně ji vidím nejlevněji za 9 500 Kč, to je skutečně rozumná cena. Při standardní cenovce okolo 11 000 kč bych zvažovali yamahu-yas207. Ta je o trochu horší, ale zase výrazně levnější. Při současné ceně mezi nimi není příliš velký rozdíl a proto bych zůstal u Samsungu.

1 2

    Přidejte váš dotaz nebo recenzi

    Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

    Covybrat.cz
    Logo