První v Evropě. Čeští vědci a potápěči vytvořili 3D model zatopené Chýnovské jeskyně

Čeští potápěči a geodeti dokázali jako první v Evropě naskenovat zatopenou část jeskyně. Chýnovskou jeskyni na Táborsku natočili na video a poté z něj vytvořili její 3D model. Na centimetry tak zpřesnili mapu, která vznikla v 80. letech minulého století.

Tento článek je více než rok starý.

Dolní Hořice (Táborsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Potápěč Jiří Chmel vysvětlil, že pohyb kamery musel být při natáčení plynulý, aby se ulehčilo následné zpracování obrazu. Při snímání jeskyně geodeti využili zkušenosti ze skenování korunovačních klenotů, kde řešili například lom světla na drahokamech.

Speleologové při mapování zatopené části Chýnovské jeskyně | Foto: Lucie Hochmanová | Zdroj: Český rozhlas

Tým geofyzika Jiřího Šindeláře z Archeologického ústavu Akademie věd České republiky v Brně využil při skenování jeskyně zkušenosti se zkoumáním historických objektů a archeologických nalezišť s pomocí technologie nedestruktivního průzkumu.

Díky tomu se jim jako prvním v Evropě spolu s potápěči podařilo udělat podrobný 3D model zatopené jeskyně.

„Je velmi obtížné zkoumat zatopené prostředí, musí tam potápěč a jsou to stísněné podmínky. Potápěči se zpravidla vrací po hmatu, protože je tam téměř nulová viditelnost. A v tom prostředí musí ještě vytvořit podrobnou mapu, navíc s omezeným časem,“ řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

František Krejča s novou mapou zatopené části Chýnovské jeskyně | Foto: Lucie Hochmanová | Zdroj: Český rozhas

Upravili jsme technologie, které používáme v archeologii pro dokumentaci nalezišť, pro potřeby potápěčů a během jednoho dvacetiminutového ponoru jsme naskenovali 300 metrů jeskyně,“ dodal.

Trojrozměrný model jeskyně nyní poslouží k jejímu dalšímu zkoumání, třeba při hledání zdrojů vody. „Voda z Chýnovské jeskyně se používá pro chýnovský vodovod,“ doplnil František Krejča ze správy Chýnovské jeskyně.

Správa jeskyní České Republiky chce stejným způsobem nasnímat i další podzemní prostory.

Lucie Suchánková Hochmanová, Veronika Paroulková, lac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme