V poslední době se mluví o tom, že pokud lidstvo nezmění svoje chování, reálně hrozí zánik planety. Sucho, málo vody, kácení pralesů, zabíjení zvířat, znečištění, plasty a odpad – to je jen malá část z toho, co ničí naší Zemi. Naštěstí existují lidé, kteří se opravdu snaží a nejenom tak, že třídí odpad a nepoužívají jednorázové plasty (i když i to je skvělé!). Povíme vám o úžasném projektu dvou lidí, kterým se podařilo něco úžasného. Manželé mají na svědomí projekt, kdy za necelých 20 let vysázeli stromy tam, kde bylo jen pusto a prázdno. Podařilo se jim vysázet kolem 2 milionu stromků! Dokázali vkřísit prales, který zde dříve býval. Jak se jim to povedlo? A co na to říkáte?



Za necelých 20 let vzkřísili zničený prales. Podívejte se na výsledek!

záchrana planetyFoto: pixabay

Lidé neustále kácejí lesy, pralesy a přírody ubývá. To se rozhodl změnit pár – brazilský fotograf Sebastian Salgado a jeho žena Lélia. Vymysleli projekt, kdy promění 600 ha vyprahlé země v Aimorés, Minas Gerais, v Brazílii.



A jak to vzniklo? Dokumentární fotograf, který má fotografie známé po celém světě, si chtěl odpočinout od práce a tak se vrátil do míst svého dětství, kde se svou ženou převezme rodinnou farmu po rodičích. Těšil se na přírodu, kterou si pamatoval, ale bohužel ho čekalo zpustlé údolí, které nepřipomínalo ten obraz z dětství, který si pamatoval. Rozhodli se, že to změní! Jeho manželka ho přiměla k tomu, aby obnovili ztracené a začali pracovat na zlepšení. Několikrát málem zkrachovali, sháněli peníze kde se dalo, sázeli, nedařilo se, ale oni se nevzdali a bojovali.

Za celkem 18 let se jim podařilo, spolu se svými přáteli, vysázet 2 miliony stromů. To je úžasný výsledek!

Nejen, že planetě udělali neskutečnou službu, ale dali domov spoustě zvířatům a rostlinám. Vzniklo biodiverzních 293 druhů rostlin, 172 druhů ptáků, 33 druhů zvířat, přičemž některá z nich se objevovala na seznamu ohrožených druhů zvířat a dokonce, což je velmi důležité, se obnovily zásoby vody.

Farma ani obnovený prales už manželům nepatří, celé místo se stalo rezervací, kterou spravuje Instituto Terra, což je organizace, kterou manželé založili.



Na fotce níže se můžete podívat na úžasný rozdíl, který je nezpochybnitelný.

záchrana planetyFoto: Instituto Terra

Co na tento projekt říkáte? Chtěli byste, aby se vám povedlo něco podobného?

Záchrana planety je nutná a takové projekty a akce k ní napomáhají. Každý jeden vysazený strom je úspěch a rozhodně žádná zbytečnost. Pokud máte možnost, určitě se přidejte a podporujte podobné programy.

„Díky za každý zachráněný a vysazený strom kdekoliv na Zemi.“

Chtěli byste se dozvědět více informací? Podívejte se na www.homefortrees.com.

Líbí se vám, jak manželé obnovili zničený prales? Sdílejte a podělte se o tento příběh.

Podívejte se na první vertikální lesy s 3000 stromy ve městě!