InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Milevsko zažilo velký moravskočeský mejdan

  Śtarostka Hustopečí Hana Potměšilová s tamějším rodákem Jožkou Šmukařem.

Śtarostka Hustopečí Hana Potměšilová s tamějším rodákem Jožkou Šmukařem.

MILEVSKO - Předpověď počasí nevěstila na sobotu nic dobrého. A skutečně část odpoledne propršela. Přesto na milevské náměstí dorazily stovky lidí, aby se seznámili s Moravany z Hustopečí, které se brzy oficiálně stanou novým partnerským městem Milevska. Přátelé z Hustopečí přivezli víno od svých vinařů a produkty z mandlí, protože Hustopeče jsou proslulé největším mandloňovým sadem ve střední Evropě. V chladném a deštivém odpoledni šla na odbyt zejména pálenka mandlovice. Tekla doslova proudem. K největším pokladům Hustopečí patří také tamní rodák Jožka Šmukař, který přijel s cimbálovkou a nadělil nadšenému publiku tříhodinový koncert, kde nakonec zpívali skoro všichni. A někteří i bujaře tančili.

 

Z Hustopečí dorazila rada města v čele se starostkou Hanou Potměšilovou a místostarostou Bořivojem Švástou. Pozdravit je přišli i senátor Jaroslav Větrovský a náměstek hejtmanky Pavel Hroch. Na úvod vyhrávala domácí Kovačka, pak ji vystřídala moravská cimbálovka. 

Starostka Hustopečí Milevské doslova okouzlila, několikrát během odpoledne spontánně vklouzla na jeviště a přidala druhý hlas ke zpěvu Jožky Šmukaře. Moravané zpívali snad všude, i ve stáncích při prodeji svých produktů. Nakonec vytáhli na jeviště i starostu Milevska Ivana Radostu a jeho duet s kolegyní starostkou Když jsem já šel tou putimskou branou vyvolal pod stanovými plachtami výskot a nadšení, že ani Milevsko rozhodně není ve zpěvu pozadu. 

"Přijeli jsme otevřít jihočeská a moravská srdce. A dnes se tu sešli dobří lidé," loučil se Jožka Šmukař a starostka Hana Potměšilová dostala závěrem otázku: "Tak chcete nás za parťáky?" "Jasně, že vás chceme," odpověděla bez váhání a pro noviny prozradila víc o dalších krocích, které budou v partnerství obou měst následovat. A všem přítomným adresovala do Hustopečí pozvání. 

Venku chvílemi cedil déšť jak z konve, ale pod stanovými přístřešky to žilo ostošest. Děti také viděly pohádku klauna Honzy Krejčíka, dokonce stihly i skákací hrad, než začalo pršet. Ve stáncích bylo k mání plno dobrot a mnohým se nechtělo domů ani večer, kdy se změnil hudební žánr a o zábavu se postarala kapela Beatles revival.  

Déšť bohužel zhatil společné focení všech červenožlutých - tedy těch, kteří slyšeli na výzvu, aby dorazili na náměstí v něčem červeném a žlutém, což jsou barvy ze znaku obou nových spřátelených měst. Stihli jsme je ale fotit průběžně a tento pozdrav moravským přátelům zařadíme jako samostatnou fotoreportáž. 

Diskuse k článku - 14 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • Pavlína 

    Reagovat

     

    Hustopeče mají půvabnou a milou starostku a jak umí zpívat.

    Vloženo 13.5.2019 06:58:58

  • skeptik 

    Reagovat

     

    Podle fotek výborný pořad hlavně pro důchodce. A hned má Radosta další voliče.

    Vloženo 12.5.2019 13:46:51

    • Jana 

      Reagovat

       

      Až skepik něco uspořádá, hned se tam půjdu podívat.

      Vloženo 12.5.2019 14:13:46

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Krásná akce. Škoda že počasí odradilo asi víc lidí. Ale i tak skvěle připravená událost, včetně stanu atd. Akorát přemýšlím čím my "oplatíme" tuto akci. Víno tu nemáme, Jožku taky ne, maškary už asi znají.

    Vloženo 12.5.2019 12:28:26

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Maskary se neomrzí a přidáme k tomu pivo.
      Možná trochu Milevské závisti a zloby, aby ji tu nebylo tolik.

      Vloženo 12.5.2019 13:42:35

  • Milevsko 

    Reagovat

     

    Bylo to opravdu super. Děkujeme za krásné odpoledne i večer!

    Vloženo 12.5.2019 11:54:36

  • Milevšťák 

    Reagovat

     

    Velkou pochvalu zasluhují organizátoři této akce.
    Je půl dvanácté , jedu okolo náměstí a je uklizeno , vypadá vše jako by se včera nic nedělo.
    Palec hore ! Kratochvíle , Horku , Procházko a další.

    Vloženo 12.5.2019 11:39:37

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace