Roste počet dětí, které nedokončí základní vzdělání. ‚Propadnout by neměl nikdo,‘ říká psycholog

neděle 12. května 2019 ·

Podle posledních údajů nedokončí základní vzdělání až šest procent dětí. S daty přišlo v pátek ministerstvo školství. Velká část podle údajů končí v osmé třídě. Měl by se v Česku změnit přístup k výuce nebo školský systém, aby na základní vzdělání dosáhli všichni, nebo je přirozené, že část populace zůstane bez ukončených studií? Diskutovali o tom odborníci v Českém rozhlasu Plus.

Václav Mertin (repro ČT)

V základním vzdělání by nemělo propadnout žádné dítě. Že mimo Česko je to ještě horší, to mě vůbec nezajímá,“ říká v diskusi dětský psycholog Václav Mertin z Filosofické fakulty Univerzity Karlovy.

Podle něj postupně ubývá nekvalifikované práce, takže jakýkoliv nedostatek ve vzdělání představuje problém. „Český systém klade nároky nediferencované, pro řadu dětí je to brnkačka, pro řadu dětí nepřekonatelný problém. Dětem, které nejsou geniální, tak jim nepomáhá,“ popisuje.

„Škola by se měla dítěti věnovat. Povinně chodí do školy, stát tedy přebírá zodpovědnost za vzdělání,“ uzavírá.


Celý text a pořad ke stažení naleznete zde
Zprávu ČTK k tématu naleznete zde

3 komentářů:

Janek Wagner řekl(a)...
12. května 2019 v 10:32  

Diletantská dezinterpretace statistiky. Ostuda MŠMT, ČTK i České školy, která ji bez korektivu přebírá.

Milan Keršláger řekl(a)...
12. května 2019 v 19:04  

Běžná ZŠ nemá šanci vzdělat toho, kdo nechodí do školy, v hodinách nepracuje, vyrušuje, boří výuku a je pro ostatní "king" (tj. nic nemusí, škola/učitelé/psychologové jsou na něj krátcí, nemá žádné hranice ani vychování). Škola musí fungovat (alespoň průměrně) a takoví žáci jsou případem pro speciální školy (resp. speciální). Pokud budou zůstávat v ZŠ, můžeme tam rovnou výuku zabalit úplně a zabývat se tím, aby vyučující "přežil".

mirek vaněk řekl(a)...
13. května 2019 v 8:00  

Teoretizování je jedna věc a praxe neco úplné jináho. To, že někteří žáci vyjdou z 6. trídy není problém školství ale sociálky. Je třeba se podívat na poměry v rodině, protože školství má nástroje, jak pracovat i s takovými dětmi.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.