Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Volvo CE uvádí elektricky poháněné rýpadlo a nakladač

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Společnost Volvo Construction Equipment se v oblasti pohonu svých stavebních strojů chce více zaměřit na využití elektrické energie. Představila proto své nové elektrické kompaktní stroje, jimiž jsou rýpadlo ECR25 a kolový nakládač L25.

Společnost Volvo Construction Equipment (CE) se především u svých kompaktních rýpadel a nakladačů chce vzdát vznětových motorů a nahradit je elektromotory. V rámci využití elektrických a hybridních pohonu se již v loňském roce zapojila do projektu testování autonomních sklápěčů ve skutečném provozu povrchového dolu. Do tohoto projektu pak poskytla elektrické sklápěče HX2 s autonomním řízením, prototyp bagru EX1 a nakladač LX1 s hybridním pohonem.

Mezinárodní veletrhu stavební i těžařské techniky a nákladních vozidel BAUMA 2019 v Mnichově se pak stal místem, kde společnost Volvo CE představila své nové elektrické kompaktní stroje, jimiž jsou rýpadlo ECR25 a kolový nakládač L25. Zároveň zde byl zahájen i jejich prodej.

V porovnání se svými tradičními protějšky mají mít tyto stroje, které jsou prezentovány jako první z nabídky elektricky poháněné modelové řady kompaktních rýpadel a kolových nakladačů značky Volvo CE, nulové emise, výrazně nižší emise hluku, nižší provozní náklady, vyšší efektivitu a nižší nároky na údržbu.

Společnost Volvo CE pak od poloviny roku 2020 plánuje zahájení prodeje nových elektricky poháněných kompaktních rýpadel (EC15 až EC27) a kolových nakladačů (L20 až L28) a současně útlum vývoje těchto modelů s pohonem vznětovými motory.

Pro přechod rýpadla ECR25 a kolového nakladače L25 na elektrický pohon byly spalovací motory nahrazeny lithium-iontovými akumulátory.

Rýpadlo ECR25 je vybaveno lithium-iontovými akumulátory a jedním elektromotorem, který zajišťuje jak pohon stroje, tak pohon hydrauliky pro jeho přípojná zařízení. Akumulátory stroje mají poskytovat dostatek elektrické energie pro osmihodinový pohon ECR25 v nejčastějších typech provozů, jakými jsou například stavební práce.

Kolový nakladač L25 je rovněž osazen lithium-iontové akumulátory umožňujícími osmihodinový provoz v regulérním provozu, jako je například konstrukce infrastruktury, zahradnické práce, krajinářství a zemědělský provoz. Model L25 je však vybaven dvěma zvlášť sestrojenými elektromotory, jedním pro hnací soustavu a druhým pro pohon hydrauliky. Díky oddělení jednotlivých systémů má tento stroj dosahovat vyšší efektivity jak celkově, tak u každého systému zvlášť.

Oba stroje ECR25 i L25 mají vestavěná nabíjecí zařízení umožňující nabíjení přes noc připojením k běžnému typu domovní elektrické zásuvky. K dispozici bude také možnost rychlého nabíjení vyžadujícího přístup k silné zdrojové síti, s nímž mohou být akumulátory strojů nabity na plnou kapacitu během jedné až dvou hodin.

Po představení nových elektricky poháněných kompaktních strojů, má být určitý počet těchto strojů provozován a testován v rámci pilotních projektů zákazníky společnosti Volvo CE, až do zahájení výroby v polovině roku 2020.

Zdroj: Volvo Construction Equipment

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme