9. den v Madridu: O titul si to rozdají Djokovič a Tsitsipas. Na programu je finále čtyřhry mužů

12. 5. 2019, 09:15
Previews 9
V rámci devátého a zároveň posledního hracího dne letošního ročníku Mutua Madrid Open poznáme vítěze mužské dvouhry. O titul si to rozdají dvojnásobný šampion a světová jednička Novak Djokovič a řecký mladík Stefanos Tsitsipas. Finále čtyřhry mužů obstarají nenasazené páry Jean-Julien Rojer, Horia Tecau a Diego Schwartzman, Dominic Thiem.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále dvouhry mužů •
Djokovič (1-Srb.) - Tsitsipas (8-Řec.) | Manolo Santana (18:30 SELČ)
• Finále čtyřhry mužů •
Rojer/Tecau (Niz./Rum.) - Schwartzman/Thiem (Arg./Rak.) | Manolo Santana (15:30 SELČ)


• Finále dvouhry mužů •
Novak Djokovič (1.) - Stefanos Tsitsipas (9.) | Manolo Santana (18:30 SELČ)
Letošní finále madridského Masters obstarají světová jednička a dvojnásobný šampion Novak Djokovič a řecký mladík Stefanos Tsitsipas, který se dnes pokusí navázat na skalp Rafaela Nadala a vybojovat svůj nejcennější titul. Jediný dosavadní souboj vyhrál loni v osmifinále Masters v Torontu Tsitsipas.

Djokovič dnes bude útočit na 33. trofej z Masters (bilance ve finále 32-15), čímž by vyrovnal rekordmana Nadala. Aktuálně první hráč světa bude hrát své 107. finále a usilovat o 74. kariérní trofej, kterou by vyrovnal legendárního Roda Lavera. Jednatřicetiletý Srb letos hrál finále pouze na Australian Open, kde získal 15. grandslamový vavřín, třetí v řadě. Posledním srbským vítězem madridského podniku je právě Djokovič (2016). V Madridu vyhrál obě finále (2011) a dnes zaútočí na první antukový titul od French Open 2016, kde zkompletoval kariérní grandslam.

Teprve dvacetiletý Tsitsipas je ve finále Masters podruhé v kariéře a poprvé na antuce. Loni v Torontu prohrál finále s Nadalem. Ve finálových bojích má celkově bilanci 3-3. Letos dvakrát uspěl (Marseille a Estoril), trofej pro poraženého finalistu naopak přebíral v Dubaji. Dnes se může stát úplně prvním řeckým vítězem turnaje Masters a nejmladším šampionem od roku 2017, kdy v Římě triumfoval 20letý Alexander Zverev.

Djokovič může ještě navýšit svůj ohromný náskok v čele žebříčku ATP, a to až na více než 4 000 bodů na druhého Nadala. Tsitsipas má bez ohledu na dnešní výsledek zajištěno vylepšení svého maxima o jednu příčku. Pokud zvítězí, posune se ještě před Keie Nišikoriho a bude v pondělním vydání světovou šestkou.

Tsitsipas už v semifinále proti Nadalovi působil velmi nervózně a měl problém zápas ukončit. Proti Djokovičovi, který se v Madridu výrazně přiblížil své nejlepší formě, to bude mít ještě těžší, protože Nadal letos na antuce nedominuje jako v posledních letech. Na straně Srba budou i zkušenosti. Do utkání vstoupí jako favorit.

Tip: Djokovič ve dvou setech

Aktuální forma
Vítěz posledních tří grandslamů Novak Djokovič se po nepřesvědčivých výkonech na březnových Masters nezlepšil ani na antuce. V Monte Carlu udolal Philippa Kohlschreibera a nedal šanci Taylorovi Fritzovi, nicméně ve čtvrtfinále nestačil na Daniila Medveděva.

Cesta turnajem
V Madridu si na úvod znovu snadno poradil s Taylorem Fritzem, v osmifinále ani potřinácté neztratil set s Jérémym Chardym a čtvrtfinále po odstoupení Marina Čiliče hrát nemusel. Vůbec poprvé od triumfu na Australian Open se dostal do semifinále. V něm ve dvou tie-breacích přemohl osm zápasů neporaženého finalistu posledních dvou ročníků Dominica Thiema.

Historie na Mutua Madrid Open
Djokovič v Madridu vybojoval dvě ze svých 32 trofejí z turnajů Masters. Přemožitele nenašel v letech 2011 a 2016. Loni skončil již ve druhém kole na Kyleovi Edmundovi. Ve španělském hlavním městě hraje hlavní soutěž pojedenácté.

Novak Djokovič - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open (vítěz);  Dauhá (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Madrid (finále)
Bilance: 18-4
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na antuce: 5-1
Bilance proti hráčům Top 10: 3-0 (kariérní 199-90)
Bilance ve finále Masters: 0-0 (kariérní 32-15)
Bilance ve finále: 1-0 (kariérní 73-33)
Grandslamy: Australian Open (vítěz)

Novak Djokovič - Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 27-8
Nejlepší výsledek: vítěz (2011, 2016)
Loňský výsledek: 2. kolo
Generálka: Monte Carlo (čtvrtfinále)
Cesta turnajem: volný los, Fritz (6-4 6-2), Chardy (6-1 7-6), (9) Čilič (bez boje), (5) Thiem (7-6 7-6)

Aktuální forma
Tsitsipas prožívá životní sezonu. Po semifinále na Australian Open vyhrál halový podnik v Marseille a další finálovou účast přidal v Dubaji. Po nepříliš povedených březnových Masters zahájil antukovou část sezony v Monte Carlu a následně hrál v Barceloně, na obou turnajích skončil s bilancí 1-1. Poslední generálku v Estorilu naopak celou vyhrál.

Cesta turnajem
V Madridu začal povinným vítězstvím nad lucky loserem Adrianem Mannarinem a set neztratil ani s nevyzpytatelným Fernandem Verdascem, ve čtvrtfinále ve třech setech vyřadil obhájce titulu Alexandera Zvereva a v semifinále si v třísetové bitvě vyšlápl na antukového krále a pětinásobného šampiona Rafaela Nadala. Na kontě má osm výher v řadě.

Historie na Mutua Madrid Open
Tsitsipas při svém loňském debutu v Madridu vypadl hned v prvním kole s Jevgenijem Donským.

Stefanos Tsitsipas - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Estoril, Marseille (vítěz);  Dubaj (finále);  Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Estoril (vítěz)
Bilance: 27-9
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na antuce: 10-2
Bilance proti hráčům Top 10: 3-2 (kariérní 10-13)
Bilance ve finále Masters: 0-0 (kariérní 0-1)
Bilance ve finále: 2-1 (kariérní 3-3)
Grandslamy: Australian Open (semifinále)

Stefanos Tsitsipas - Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 4-1
Nejlepší výsledek: finále (2019)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Monte Carlo (osmifinále), Barcelona (osmifinále), Estoril (vítěz)
Cesta turnajem: volný los, Mannarino (6-2 7-5), Verdasco (6-3 6-4), (3) A. Zverev (7-5 3-6 6-2), (2) Nadal (6-4 2-6 6-3)


• Finále čtyřhry mužů •
/ J. Rojer / H. Tecau - / D. Schwartzman / D. Thiem | Manolo Santana (15:30 SELČ)
Letošní finále mužské čtyřhry nabídne souboj mezi elitními deblisty Jeanem-Julienem Rojerem, Horiou Tecauem a elitními singlisty Diegem Schwartzmanem, Dominicem Thiemem. Oba páry se potkávají poprvé.

Dvojnásobní grandslamoví šampioni Rojer a Tecau spolu pravidelně nastupují již od roku 2014 a společně vyhráli 17 turnajů. Na Masters spolu slavili triumf pouze v roce 2016 právě v Madridu. Rojer ve své kariéře posbíral 26 trofejí, dvě má z Masters. Tecau má na kontě o osm titulů více, na Masters rovněž triumfoval dvakrát.

Cesta turnajem
1K: (7) B. Bryan/M. Bryan (4-6 7-6 12-10)
2K: Edmund/N. Skupski (6-2 6-7 10-5)
ČF: Demoliner/Medveděv (bez boje)
SF: Koolhof/Tsitsipas (6-4 5-7 10-5)

Schwartzman s Thiemem spolu hrají čtvrtý turnaj, ve finále jsou podruhé, letos neuspěli v Buenos Aires. Argentinec ani Rakušan ještě nikdy na okruhu ATP ve čtyřhře netriumfovali.

Cesta turnajem
1K: Marrero/Verdasco (4-6 6-3 10-3)
2K: Dimitrov/Chačanov (bez boje)
ČF: (6) Marach/M. Pavič (2-6 6-3 10-7)
SF: Pella/J. Sousa (6-3 6-2)

MUTUA MADRID OPEN 2019 - PROGRAM 9. HRACÍHO DNE
• MANOLO SANTANA • (od 15:30 SELČ)
1. Rojer/Tecau (Niz./Rum.) - Schwartzman/Thiem (Arg./Rak.)
2. Djokovič (1-Srb.) - Tsitsipas (8-Řec.) / nejdříve v 18:30 SELČ
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
Krisboy
Cici ve dvou.
Reagovat
Pe3k
i wish
Reagovat
a.magerova
Reagovat
Kozoroh
My zas chceme vyrovnat Nadala na Masters turnajích a druhou trofej v letošním roce :p
Reagovat
Patik
Masters tituly v Noleho prípade by som vôbec neriešil a už vôbec nie keď ich má všetky z každého turnaja..to si história viac zapamätá ako to že má Nadal 35krát Monte Carlo.
Reagovat
a.magerova
Jakože zabít 2 mouchy jednou ranou?!
O Nadala mi nejde, ale... :-P
Reagovat
Patik
Mohol by to vyhrať mladý Will Turner..má obrovský potenciál..skvelú hru a pohyb..a to je len na začiatku..je vidieť kto je jeho idol..vie zahrať variabilný tenis..agresívny backhand zobrať loptu rýchlo po odskoku..aj keď mám Noleho rád..tento titul prajem Števovi..potrebuje poriadny titul ako odrazový mostík pre jeho lepšiu budúcnosť..odmeniť za neskutočný progres..ten chalan môže onedlho získavať grandslamy..som rád že je na okruhu po zániku big4 éry je to budúcnosť tenisu.
Reagovat
Torresek
Byla by paráda kdyby deblový titul vyhrál Thiem s Diegem. Diego by to neskutečně potřeboval aby si začal zase víc věřit a Dominic je super tenista, jen ty výpadky jsou trochu moc

Singl titul přeji Stefanosovi (: už tak mladý dokazuje nejenom talent, tenisový um ale i to že je strašně chytrý. Například jak se mu povedlo zlomit Zvereva a pak přehrát Nadala .
Reagovat
Mayo
Grécko vs Srbsko

1-6, 3-6 začína dominancia
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist