Malou Helenku přivedla na konkurz teta, která se znala s asistentem režisérky Věry Plívové-Šimkové. Původně byla vybrána pro vedlejší roli, při kamerových zkouškách se ale rozhodlo, že si zahraje tu hlavní. Jak Vítovská později uvedla, byla tehdy moc malá na to, aby si uvědomila, že hraje spolu se slavnými herci jako Marie Rosůlková nebo Jiří Schmitzer. Ještě ani neuměla číst. "Texty mi zkrátka někdo přečetl a já si to zapamatovala," vzpomínala s úsměvem. Postsynchrony by ale v té době ještě nezvládla, takže ji ve studiu nadaboval někdo jiný.

O čtyři roky později Helena zaujala také režiséra Jindřicha Poláka. Pod jeho vedením natočila rovněž dvojdílný pohádkový film a opět se v něm jmenovala Kačenka. Ze snímků, ve kterých kdy účinkovala, je Kačenka a strašidla tím nejznámějším. Vypráví o malé dívce, které tajemný dědeček odkáže pouťový Dům hrůzy, aniž by věděl, že v něm přebývají opravdová strašidla. Kačenka je ale dokáže oživit, protože na ně věří.

Natáčení Heleně příliš zasahovalo do školní docházky, a tak se o další role už ani neucházela. Dráha herečky ji prý beztak nikdy nelákala. Vystudovala policejní akademii a Vysokou školu zemědělskou a stala se z ní manažerka. Kromě toho je také vášnivou chovatelkou francouzských a britských koček. Lesk showbyznysu jí nic neříká. "Už je to jen milá vzpomínka," prohlásila, přestože by svým vzhledem mohla filmové tvůrce zaujmout i v dospělosti. Vyrostla z ní totiž velice pohledná žena - posuďte sami ve fotogalerii.