Žádný sex, vyzývá herečka. Protestuje tak proti zákonu ‚tlukoucího srdce‘, který zakazuje potrat

Kvůli přísnému zákonu o potratech ve státě Georgia herečka a aktivistka Alyssa Milanová vyzvala ženy k sexuální stávce, dokud nezískají kontrolu nad svými těly.

Georgia Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předpisu se přezdívá zákon tlukoucího srdce, protože zakazuje potrat od chvíle, kdy je možné u lidského plodu detekovat bití srdce. To bývá většinou asi v šestém týdnu těhotenství, kdy spousta žen ještě ani neví, že čeká dítě. Republikánský guvernér státu Georgia Brian Kemp při podpisu zákona odpor očekával.

„Musíme chránit život v každé jeho fázi. Uvědomuji si, že tento zákon někdo možná napadne u soudu. Ale naše práce je dělat, co je správné, a ne, co je jednoduché,“ řekl Kemp. Zákon má nabýt účinnosti od začátku příštího roku.

Jihokorejský zákon zakazující potraty je v rozporu s ústavou, rozhodl soud. Do roku 2020 se musí změnit

Číst článek

Alyssa Milanová dlouhodobě bojuje za ženská práva a věnuje se i jiným tématům. Hvězda seriálů Melrose Place nebo Čarodějky se například angažovala v hnutí MeToo nebo se snažila získat peníze na boj proti tropickým nemocem. Protestovat proti zákonu tlukoucího srdce přijela do Georgie už v dubnu, když ho schvaloval tamní Kongres.

„Odmítáme tento pokus kriminalizovat ženy za to, že dělají rozhodnutí o tom, co je pro ně v životě nejlepší. Tento nebezpečný a chybný zákon kopíruje spoustu dalších, které už byly uznané jako protiústavní. Jako mužům, kteří prosazují slabou vládu, vám chceme vzkázat, že vláda nikdy není silnější, než když vstupuje do ženského těla nebo ordinace lékaře,“ vyjádřila se Milanová.

Sex za odměnu?

Milanová s herečkami ze státu Georgia za zády argumentovala, že tento zákon přinutí mnoho žen jít na potrat ilegálně, což může ohrozit jejich zdraví nebo i život. Proti předpisu se postavili i další hollywoodští herci jako třeba Sean Penn, Alec Baldwin, Mia Farrowová nebo Amy Schumerová. Část filmového průmyslu se zavázala, že kvůli zákonu nebudou v Georgii pracovat, a stát tak přijde o příjmy na daních.

První tweet Milanové na toto téma lajkovalo přes 38 tisíc lidí a 13 tisíc ho sdílelo. Pod příspěvkem se ale objevila taky spousta kritických komentářů. Jedna strana, jak se dalo očekávat, dávala najevo, že podle nich je potrat vražda a plody prý trpí. Z druhé strany to ale Milanová schytala za to, že údajně svým protestem staví ženy do podřízené pozice a tváří se, jako by ženy poskytovaly sex můžum pouze za odměnu.

Přísný zákaz potratů platil v Mississippi jen několik měsíců. Porušuje práva žen, rozhodl soudce

Číst článek

Milanová se jim prý svou výzvou snaží odepřít potěšení. Jedna žena z Georgie například nechápe, proč by neměla se svým manželem spát, když on je proti kritizovanému zákonu úplně stejně jako ona. Herečka na odpor reagovala sdílením článku, který popisoval, jak v historii různé sexuální stávky přiměly muže změnit politická rozhodnutí. Tím ale vyvolala další kritiku. Manžel Milanové ale její boj na twitteru podpořil s tím, že někteří lidé nepochopili, o co v celé věci jde.

Situace v jiných státech

S odporem se setkávají i v jiných amerických státech. V Kentucky zákon zablokoval federální soud, v Mississippi má platit od července, ale už ho tam taky napadli u soudu. Tamní justice už loni zablokovala volnější potratový zákon. Zákaz interrupcí od 15. týdne označila za protiústavní. V Ohiu zákon tlukoucího srdce přijal republikány ovládaný Kongres už v roce 2016. Guvernér John Kasich, který patří k liberálnějšímu křídlu americké Republikánské strany, ho vetoval z obavy, že porušuje americkou ústavu. Zároveň ale podepsal zákon zakazující potraty od 20. týdne těhotenství. Stejné omezení platí i ve víc než 10 dalších státech USA.

Nejvyšší soud o potratech rozhodoval v roce 1973, kdy je povolil v zásadě do doby, dokud není dítě aspoň teoreticky schopné přežít mimo tělo matky. Rozhodnutí známé jako Roe versus Wade je od té doby předmětem diskuzí. Složení Nejvyššího soudu se zároveň mění. Současný americký prezident Donald Trump už za dva roky v úřadě stihl jmenovat 2 z 9 jeho členů a oba jsou spíš konzervativní. Někteří aktivisté, včetně Milanové, se tak obávají, že by soud mohl své minulé rozhodnutí změnit. Trump zároveň vystupuje spíš proti potratům.

V dubnu ve Wisconsinu americký prezident za burácení svých příznivců vyprávěl, jak lékaři provádějí potraty v pokročilých fázích těhotenství a pak po dohodě s matkou vraždí životaschopné děti. Řada lékařů nebo amerických politiků jako senátoři Bernie Sanders a Patty Murrayová to označila za lži.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme