Švýcaři se nadřeli, ale vedou českou skupinu, Rusové hladce přehráli Rakousko

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 5. 2019 22:50
Hokejisté Švýcarska porazili na mistrovství světa v Bratislavě Lotyšsko 3:1, mají na svém kontě šest bodů a díky nejlepšímu skóre vedou tabulku skupiny B. Bez větších problémů si poradili dva favorité mistrovství světa se slabšími soupeři. Rusko porazilo Rakousko 5:0. Švédové rozdrtili ve druhém utkání na mistrovství světa v Bratislavě nováčka Itálií 8:0 a připsali si první body na turnaji.
Střelec dvou branek Dadonov
Střelec dvou branek Dadonov | Foto: Reuters

Švýcaři byli v první třetině střelecky mírně aktivnější, výraznější šance si ale vytvářeli Lotyši. Brankáře Genoniho však nepřekonali Freibergs ani Balcers, který se dostal hned do několika příležitostí.

Až poté o sobě dali vědět i Švýcaři, ve druhé části hned třikrát nebezpečně střílel Hischier. Bezbrankový stav se změnil až ve 34. minutě, kdy otevřel skóre Hofmann.

O 18 sekund později byl ale vyloučen Haas a Lotyšsko přesilovku rychle využilo a vyrovnalo. Zasloužil se o to Indrašis. Na konci druhé části měli Švýcaři dvouminutovou výhodu přesilové hry pět na tři, přes velký tlak ale brankáře Merzlikinse nepřekonali.

Přesilovky hrály důležitou roli i ve třetí třetině. Lotyšsko mělo třikrát za sebou početní výhodu, krátce dokonce i pět na tři, výborného Genoniho ale nepřekonalo. A přišel trest. V 57. minutě rozhodl Hischier. Lotyši se poté pokusili vyrovnat při hře bez brankáře, ale inkasovali potřetí.

Sborná si zastřílela

Rusové zůstávají bez ztráty bodu. Dvěma góly se na výhře nad Rakouskem podílel stejně jako v pátek proti Norsku (5:2) útočník Jevgenij Dadonov z Floridy. Brankář Alexandr Georgijev z New York Rangers při premiéře na světovém šampionátu udržel čisté konto, stačilo mu k tomu 15 úspěšných zákroků.

Do sestavy sborné se vedle Georgijeva zařadili nově také obránce Nikita Zadorov z Colorada a útočník Ivan Tělegin. Zadorov se mohl už ve třetí minutě zapsat mezi střelce, po jeho střele od modré čáry pomohla Starkbaumovi tyč. Vzápětí mohl vytěsnil Georgijev ránu Unterwegera.

Skóre otevřel ve 13. minutě při vyloučení Thomase Raffla Dadonov, jenž se trefil po kombinaci Kučerova a Guseva z pozice mezi kruhy. Rakušanům k vyrovnání nepomohlo přečíslení Thomase Raffla s Komarekem ani Herburgerův pokus.

Sborná ze svých šancí využila tu v 35. minutě. Kučerov předvedl krásnou kombinaci s Gusevem a zvýšil na 2:0. Hned za 36 sekund se Rusové radovali znovu. Kaprizovovu přihrávku od levého mantinelu tečoval za Starkbauma Tělegin.

Ve třetí třetině si sborná ještě vylepšila skóre. Sergačov po 15 sekundách hry předložil puk před před prázdnou branku Dadonovovi, který si snadno připsal druhou branku v utkání a celkově čtvrtou na turnaji.

Ve 45. minutě poprvé bodoval kapitán Kovalčuk, který usměrnil za rakouského gólmana Orlovovu přihrávku. Rusové už další příležitosti neproměnili a v 59. minutě neobrala Georgijeva o nulu ani tečovaná střela Pallestranga.

Lander si připsal proti Italům hattrick

Do vedení se Švédové dostali už po 130 vteřinách. Po Brattově akci se puk odrazil k Landerovi, který jej zasunul u pravé tyče za De Filippa Roiu. Italové, kteří v prvním utkání v sobotu utrpěli podobný debakl 0:9 se Švýcarskem, přes soupeřovy šance drželi dlouho jen těsnou ztrátu.

Náskok týmu kouče Rickarda Grönberga zvýšil až v 26. minutě v přesilové hře při Bardarově vyloučení Hörnqvist, který se prosadil před brankou po Erikssonově přihrávce. V druhém dějství pomohla Italům po Nylanderově střele horní tyč.

Ve 42. minutě mohli Italové snížit, když se Insamův pokus odrazil od brusle obránce Gustafssona do pravé tyče. Vzápětí při vyloučení Micelliho zakončil kombinaci Nylandera a Adriana Kempeho do odkryté branky Lindblom. Za 55 vteřin zvýšil střelou z pozice mezi kruhy Krüger.

V 49. minutě se v přečíslení po Erikssonově přihrávce prosadil ve vlastním oslabení podruhé v utkání Lander. Potom skóroval Nylander, který z dorážky překonal sedícího italského gólmana. V 56. minutě střelou z mezikruží dovršil hattrick Lander a výsledek uzavřel 91 sekund před koncem tečí střely Adriana Kempeho Hörnqvist.

Skupina B (Bratislava)

Rusko - Rakousko 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 13. Dadonov (Gusev, Kučerov), 35. Kučerov (Gusev), 35. Tělegin (Kovalčuk), 41. Dadonov (Sergačov, Malkin), 45. Kovalčuk (Orlov, Kuzněcov). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Schukies (Něm.) - Leermakers (Niz.), Vanoosten (Kan). Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. Diváci: 9033.

Rusko: Georgijev - Něstěrov, Sergačov, Orlov, Zajcev, Gavrikov, Chafizullin, Zadorov - Dadonov, Malkin, M. Grigorenko - Kaprizov, Kuzněcov, Ovečkin - Kučerov, Anisimov, Gusev - Barabanov, Andronov, Kovalčuk - Tělegin. Trenér: Ilja Vorobjov.

Rakousko: Starkbaum - Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Unterweger, Schlacher, Wolf, Strong - M. Raffl, Herburger, P. Schneider - Ganahl, Komarek, T. Raffl - F. Hofer, Hundertpfund, Zwerger - Haudum, Obrist, Rauchenwald. Trenér: Roger Bader.

Itálie - Švédsko 0:8 (0:1, 0:1, 0:6)

Branky a nahrávky: 3. Lander (Bratt, L. Eriksson), 26. Hörnqvist (E. Pettersson, L. Eriksson), 42. Lindblom (A. Kempe, W. Nylander), 43. Krüger (Rasmussen, M. Kempe), 49. Lander (L. Eriksson), 53. W. Nylander, 56. Lander (E. Lindholm), 59. Hörnqvist (A. Kempe). Rozhodčí: Reneau (USA), Stano (SR) - Dalton (Brit.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 3:2. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 6984.

Itálie: De Filippo Roia - Trivellato, Pavlu, McMonagle, Helfer, Marchetti, A. Hofer, L. Zanatta, Tauferer - Rosa, Bardaro, Ramoser - Miceli, D. Kostener, Insam - Deluca, Andergassen, Gander - Hochkofler, S. Kostner, Lambacher. Trenér: Clayton Beddoes.

Švédsko: H. Lundqvist - A. Larsson, Ekman-Larsson, E. Gustafsson, Ekholm, M. Pettersson, Hägg - Hörnqvist, W. Nylander, E. Pettersson - Lindholm, A. Kempe, Lindblom - Bratt, Lander, L. Eriksson - M. Kempe, Krüger, Rasmussen. Trenéři: Rikard Grönberg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.

Lotyšsko - Švýcarsko 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 35. Indrašis (Balcers) - 34. Hofmann (Kurashev, Martschini), 57. Hischier (Praplan, Josi), 60. Moser. Rozhodčí: Iverson (Kan.), Kaukokari (Fin.) - Hancock (USA), Lhotský (ČR). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: 7773.

Lotyšsko: Merzlikins - Galvinš, Cibulskis, Freibergs, Sotnieks, A. Kulda, Balinskis, Zile - Indrašis, Blugers, Darzinš - Abols, Keninš, Balcers - Rihards Bukarts, Meija, Roberts Bukarts - Dzierkals, Batna, Gegeris - Marenis. Trenér: Bob Hartley.

Švýcarsko: Genoni - Josi, Y. Weber, J. Moser, R. Diaz, Genazzi, Loeffel, Frick, Fora - Fiala, Hischier, Praplan - S. Moser, Haas, Ambühl - Hofmann, Kurashev, Martschini - Scherwey, Ch. Bertschy, Rod. Trenér: Patrick Fischer.

 

Právě se děje

Další zprávy