Rodinné rozpočty málo utrácejí za vzdělání, ale více za cigarety a alkohol, varoval v ČT Sedláček

12.05.2019 15:39

Hosty druhé hodiny Otázek Václava Moravce byli také ekonomický analytik Evropského odborového institutu (ETUI) Jan Drahokoupil a ekonom Tomáš Sedláček. Debatovali o tom, jak si vlastně stojí česká ekonomika. Přicházejí horší časy?

Rodinné rozpočty málo utrácejí za vzdělání, ale více za cigarety a alkohol, varoval v ČT Sedláček
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Pánové se shodli na tom, že čeští zaměstnavatelé dnes kladou důraz na robotizaci práce, což je v pořádku.

Drahokoupil zdůraznil, že naše ekonomika musí projít strukturální proměnou, nemůžeme se prý stále spoléhat na levnou pracovní sílu. „A já si myslím, že není řešením dovážet sem méně kvalifikované pracovníky. My už dneska soutěžíme o nejlepší pracovníky s Německem a s těmi mzdami, které máme, nemůžeme soutěžit,“ pravil Drahokoupil. „Spousta těch firem v podstatě není schopná nabídnout vyšší mzdy, a pokud chybějí pracovníci, přijímají je ze zahraničí. Jenže nás to pak udržuje v módu levné ekonomiky, v módu montovny.“

Sedláček si posteskl, že málo utrácíme za vzdělání. „I ty rodinné rozpočty málo utrácejí za vzdělání, více utrácíme za cigarety a za alkohol,“ kroutil hlavou Sedláček. Teď na tom nejsme ekonomicky nijak špatně, ale nemusí to trvat dlouho a situace se změní. Podle Sedláčka by se lidé měli naučit cestovat za prací.

Hosté věnovali pozornost také americko–čínské obchodní válce. Německo, na němž jsme hospodářsky také závislí, vyváží zboží jak do USA, tak do Číny, takže tato obchodní válka se dotkne i nás.

Podle Drahokoupila bychom udělali dobře, kdybychom věnovali pozornost klimatickým změnám, protože tyto změny nás ovlivňují, ale politici to neřeší. Naší ekonomice se přitom zatím relativně daří. „Nám tohle ujíždí, i když bychom si teď mohli dovolit do toho investovat,“ zlobil se na politiky Drahokoupil. „My jsme ekonomicky celkem v pohodě, ale promrháváme čas na řešení důležitých situací,“ doplnil ještě.

Sedláček mu dal za pravdu. „Reformy se dělají v tu nejméně vhodnou dobu a pak to odnášejí ti nejchudší. Je hrozná škoda, že jsme tady těch šest let prožili takhle. Analytici si budou drbat hlavu, proč už jsme neudělali tu důchodovou reformu,“ litoval ekonom.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…