Ven z města

Láká vás neobvyklá dovolená? Zkuste to po Čechách a Moravě na koňském hřbetě

Dovolenou na koňském hřbetě můžete strávit třeba ve společnosti přátel / Pixabay
Milujete koně? Pokud ano, jednou z možností, jak cestovat i po Čechách a Moravě, je na koňském hřbetě. Ostatně nejeden milovník koní tvrdí, že právě tak je pohled na krajinu nejkrásnější. Pozitivem je pohoda, kterou vám to přinese, zdravotní benefity, symbióza se zvířetem, společnost stejně naladěných jezdců. Pravda, dovolená v sedle, ta chce abyste v ježdění už měli něco za sebou, pro začátečníky to rozhodně není. Kam se vydat na koni?
Reklama
Reklama

autor  redakce

12. května 2019   |   21:17

Možná pochybujete a nevěříte, že u nás najdete dostatečné zázemí pro koně a máte strach vyrazit. Obavy stranou. V Čechách i na Moravě v posledních letech vzniklo a vzniká celá řada hipostezek. Prvenství má v tomto ohledu Jihočeský kraj, který je rozhodně charakterem krajiny nádherný ale více či méně už jej dohánějí i naše ostatní kraje.

Primát mají jižní Čechy

Úplně první hipostezka se zrodila právě tomto kraji, a to v roce 2005 na úbočí hory Kleť, nachází se v chráněné krajinné oblasti Blanský les. Je dlouhá 10 km a vede místy, kde cesta byla už od pradávna. V současnosti mají Jižní Čechy nejhustší a nejlepší síť hipostezek.

Hipostezky jsou u nás dobře značeny

Jak tyto stezky poznáte? Jsou označeny, a to čtvercem o straně 10 cm, u veřejné hipostezky je v jeho středu barevné kolečko vyznačující se průměrem 6 cm. Když jde o okružní cestu, najdete uprostřed podkovu. V případě, že stezka odbočuje, nechybí šipka.

Nechybí potřebný servis

Na trasách hipostezek najdete na celou řadu rančů a stájí, kde si odpočine, nakrmí se a napojí váš kůň a vy můžete i přenocovat. Kromě toho je k dispozici řada úvazišť, napajedel, informačních cedulí, které vás navedou do koňských stanic. Naštěstí tohle už není problém, právě spousta rančů a stájí se sama stává jedním z koňských stanovišť, kam můžete se svým ořem dorazit. Takže strach z cestování na koni rozhodně není na místě.

Respektujte trasy stezek

Je ale třeba si předem prostudovat trasu hipostezek, aby vás nic nezaskočilo, a z těchto stezek neodbočovat. Myslete totiž na to, že autoři tyto stezky koncipovali tak, aby nedocházelo k žádným, nebo naprosto minimálním kontaktům s věcmi, které by koně nějak rušily. Pokud byste se ale vydali s koněm sami na vlastní pěst, riskujete třeba to, že narazíte na rušnou silnici, kterou nebude možné přejít, nebo se dostanete do průmyslové oblasti apod. Proto rozhodně trasy respektujte – existují už jejich mapy, které najdete v informačních centrech i na internetu.

Tipy na hipostezky, kterými se vydat

  • Jezdci, kteří mají rádi horský terén, mohou zkusit Krkonošskou stezku dlouhou 136 km, na níž uvidí naše nejvyšší hory zblízka, nebo také 26 km dlouhou trasu ke Krakonošově vyhlídce, kdy při jízdě minou špitál v Kuksu. 129 km dlouhá cesta Na koni po Jeseníkách zase spojuje Jeseníky a Beskydy. 
  • Kdo dává přednost mírnější krajině plné luk a pastvin, může zvolit třeba velký (38 km) nebo malý (20 km) okruh Vizovickem na Zlínsku. Krásy naší přírody můžete pozorovat také třeba na trasách dokonce pěti hipostezek v chráněné krajinné oblasti Českosaské Švýcarsko, tady už ale opět jde o náročnější terén. 
  • Protože jsme chválili Jihočeský kraj, rozhodně zkuste okruh Šumavou, který začíná na Javorníku a vede ke Kdyni. Krásná šumavská příroda se vám otevře jako na dlani, okruh je dlouhý cca 50 km.

Vydejte se do Rakouska nebo do Polska

Příznivé je, že je snahou jednotlivých krajů propojovat hipostezky mezi sebou, a dokonce i mezi jednotlivými zeměmi. Pak se budete moci vydat na koni nejenom přes celé Čechy a Moravu ale třeba i na jih do Rakouska, nebo na sever do Polska. Vyplatí se si tak potom naplánovat delší dovolenou, alespoň čtrnáct dní, nebo ještě lépe tři týdny nebo měsíc.

Další zajímavé články
Reklama