Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Švýcaři ubojovali Lotyše 3:1, Kanada si pochutnala na hráčích Británie

Sport

  22:56
Košice / Bratislava - Hokejisté Kanady deklasovali ve svém druhém zápase na mistrovství světa v Košicích Velkou Británii 8:0 a získali první body do tabulky skupiny A. V bratislavské skupině B se Švýcaři na výhru nad Lotyšskem hodně nadřeli, nakonec slaví vítězství 3:1.

Kanaďané se radují z branky do sítě Velké Británie. foto: Reuters

Velká Británie - Kanada 0:8 (0:2, 0:3, 0:3)

Branky a nahrávky: 3. Joseph (Henrique, Nurse), 13. Mantha (McCann, Stecher), 23. Turris (Mantha), 28. Strome (Marchessault, Chabot), 40. Fabbro (Jost), 41. Turris (Mantha), 47. Couturier (Mantha, Chabot), 51. Mantha (Theodore, Jost). Rozhodčí: Rantala (Fin.), Tufts (USA) - Goljak (Běl.), Lazarev (Rus.). Vyloučení: 3:2, navíc Lachowicz (Brit.) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 4563.

Kanaďané podle očekávání diktovali tempo hry a ve 3. minutě se dostali do vedení. Skóre otevřel pohotově dorážející Joseph. Britové mohli následně vyrovnat, ale více práce měl i nadále brankář Bowns. Podruhé jej po McCannově akci překonal Mantha.

Další tři góly přidali zámořští hráči ve druhé třetině, ve které pokračovala jejich střelecká i herní převaha. Zatímco gólman Hart si za 40 minut připsal jen šest zákroků, na jeho protějšek šlo 40 střel. Potřetí jej překonal Turris, poté v přesilovce Strome a 23 sekund před druhým odchodem do kabin Fabbro.

I ve třetí části nakonec Kanaďané, kteří na úvod MS prohráli s Finskem, přidali tři góly. Po osmé inkasované brance Bowns přepustil své místo Whistleovi, kterého již hráči Javorových listů nepřekonali.

Genoni i Merzlikins v brankách čarovali

Lotyšsko - Švýcarsko 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 35. Indrašis (Balcers, Darzinš) - 34. Hofmann (Kurashev, Martschini), 57. Hischier (Praplan, Josi), 60. Moser. Rozhodčí: Iverson (Kan.), Kaukokari (Fin.) - Hancock (USA), Lhotský (ČR). Vyloučení: 5:6.

Lotyšsko: Merzlikins - Galvinš, Cibulskis, Freibergs, Sotnieks, A. Kulda, Balinskis, Zile - Indrašis, Blugers, Darzinš - Abols, Keninš, Balcers - Rihards Bukarts, Meija, Roberts Bukarts - Dzierkals, Batna, Gegeris - Marenis.

Švýcarsko: Genoni - Josi, Y. Weber, J. Moser, R. Diaz, Genazzi, Loeffel, Frick, Fora - Fiala, Hischier, Praplan - S. Moser, Haas, Ambühl - Hofmann, Kurashev, Martschini - Scherwey, Ch. Bertschy, Rod.

Švýcaři byli v první třetině střelecky mírně aktivnější, výraznější šance si ale vytvářeli Lotyši. Brankáře Genoniho však nepřekonali Freibergs ani Balcers, který se dostal hned do několika příležitostí.

Až poté o sobě dali vědět i Švýcaři, ve druhé části hned třikrát nebezpečně střílel Hischier. Bezbrankový stav se změnil až ve 34. minutě, kdy otevřel skóre Hofmann.

O 18 sekund později byl ale vyloučen Haas a Lotyšsko přesilovku rychle využilo a vyrovnalo. Zasloužil se o to Indrašis. Na konci druhé části měli Švýcaři dvouminutovou výhodu přesilové hry pět na tři, přes velký tlak ale brankáře Merzlikinse nepřekonali.

Přesilovky hrály důležitou roli i ve třetí třetině. Lotyšsko mělo třikrát za sebou početní výhodu, krátce dokonce i pět na tři, výborného Genoniho ale nepřekonalo. A přišel trest. V 57. minutě rozhodl Hischier. Lotyši se poté pokusili vyrovnat při hře bez brankáře, ale inkasovali potřetí.

Simon Moser se snaží dorazit puk za lotyšského brankáře Elvise Merzlinkinse.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!