Svět knihy – pátek 10. 5. 2019

svet-nahled
Na Výstavišti Praze Holešovicích opět v druhém květnovém víkendu proběhl největší knižní veletrh v Česku, Svět knihy. Tématem 25. ročníku byla Paměť a vzpomínky, hostem Latinská Amerika. Samozřejmě jsme si jej nenechali ujít…

Veletrh byl vždy nejen plný knižních novinek, ale hlavně jedinečných setkání a pořadů na zajímavá témata. Já jsem s dcerou letos vyrazila na dva dny, protože v jednom bychom neměly šanci vidět vše, co nás zajímalo. I tak jsme mohly zažít jen nepatrný zlomek toho, co program nabízel.

hlavnisal

Na úvod pátečního programu jsme si nenechaly ujít živé vysílání Blízkých setkání Terezy Kostkové, která si jako hosta pozvala spisovatelku Pavlu Horákovou, autorku trilogie o dětské partě Hrobaříků a čerstvé držitelky Magnesie litery za prózu za knihu Teorie podivnosti. Bylo opravdu pozoruhodné být součástí živého vysílání a sledovat, jak se před našima očima odvíjí rozhovor, který současně s námi slyší rozhlasoví posluchači napříč republikou, a vnímat, jak moderátorka nejen klade připravené otázky, ale také jak reaguje na to, co se dělo kolem. Bylo až nepochopitelné, že ani ruch pravého křídla veletržního paláce ji nedokázal rozhodit z klidu a soustředěnosti. To se bohužel nedalo říct o nás jako posluchačích, kteří jsme místy velmi obtížně lovili z toho halasu slova obou protagonistek. Obzvlášť, když na vedlejším stánku probíhal křest dětské knihy za mocného povzbuzování přítomných dětí.

ter-kostkova-pavla-horakova ter-kostkter-kostk-autogram

Návštěvy celých školních tříd jsou nevyhnutelným rysem veletrhu ve všední den.

Po nutném autogramu od obou protagonistek živého natáčení Českého rozhlasu jsme se přesunuly na opačný konec výstavního prostoru, kde v Autorském sále probíhal rozhovor nad knihami Miss exitus a Raději zešílet v divočině. Autor obou titulů Aleš Palán za pomoci Denisy Novotné vysvětloval, co jej k napsání obou knih vedlo a jakým způsobem sbíral materiál. Raději zešílet v divočině je kniha rozhovorů se šumavskými samotáři, lidmi, kteří dobrovolně žijí v izolaci a souznění s přírodou. V současné době Aleš Palán připravuje volné pokračování ojedinělého rozmlouvání s lidmi na okraji společnosti. V letos vydané knize Miss exitus se zaměřuje opět na téma okrajového zájmu: na osudy lidí spojených s domácí hospicovou péči.

ales-palan alespalan-autog

Na výstavišti jste mohli nejen vidět a zakoupit značné množství knih. Velká pozornost byla upřena také na stále více oblíbené audiotituly. My jsme z řady setkání zaměřených na audiozpracování navštívily setkání s interprety Audioknih roku 2018. Šlo o Lukáše Křišťana (Jedlová samota), Hanu Maciuchovou (Krvavé jahody, Robin), Milenu Steinmasslovou (Stará dáma vaří jed), Jaromíra Medunu (Cizinci v noci) a Jana Vlasáka (Terror). Bylo zajímavé poslouchat, jak který z interpretů přistupuje k načítání audioknih. Dabéři také prozradili, co právě nyní pro posluchače připravují nového.

audiokniha-roku

Kateřina Konopásková za vedení Asociace vydavatelů audioknih (AVA) nejen povídala o tom, jakým způsobem se vybírají vždy ty nejlepší audioknihy pro nominace, ale také o Bystroušce – tedy ceně pro nejlepší dětskou audioknihu roku, kterou volí samy děti. Její letošní výsledky se dozvíme v září.

Po nutné pauze na oběd jsme se zastavily u stánku Albatros Media a poslechly si motivační povídání mladého podnikatele a cestovatele Mikyho Škody, autora novinky Můžeš (po)dělat cokoli.

miky-skoda

Poté jsme se přesunuly do levého křídla a s veselým týmem Audiolibrix.cz jsme se zamýšleli na téma: „Jak poznáte skvělého detektiva“. Nejen, že byla beseda vtipně vedená, ale posluchači, kteří měli hojně šanci se zapojit do debaty, navíc mohli za správné odpovědi získat audiokarty s kódy pro volné stažení některé knihy z oblíbených krimisérií. Tímto jim děkujeme za dvě kartičky .

audiolibrix audiokarty

Současně s tím proběhla autogramiáda asi nejznámějšího českého překladatele Williama Shakespeara Martina Hilského. A také měli čtenáři šanci získat autogram a fotografii od Zdeňka Svěráka.

hilsky-a zd-sverak

V šestnáct hodin jsme ale už byly v Literárním sále. Konala se tam beseda s britským novinářem a autorem thrillerů o pátrání po zmizelých lidech Timem Weaverem. V jejím rámci také byla pokřtěna audiokniha Ztracený (Audiotéka.cz) a poslední česky vydaná kniha Muž bez minulosti. Kromě Tomáše Němce, majitele nakladatelství Mystery Press, které v ČR Weaverovy knihy vydává, překladatelky Alžběty Lexové a autora se účastnil setkání také interpret případů Davida Rakera Igor Bareš. Ten se zhostil role kmotra. Tim Weaver byl velmi milý a jen litoval, že hlas Igora Bareše nemůže číst jeho dílo v angličtině. Pan Bareš zase řekl:

David Raker je mi blízký, protože je takový omlácený životem jako já.

A dodal, že si knihu nikdy dopředu nečte, aby jeho emoce byly při načítání audioknihy pravé a nefalšované. Za mne klobouk dolů, protože jeho interpretace je opravdu dokonalá.

krest-tim-weaver tim-weaverIMG_6646

Po nezbytné autogramiádě a rozloučení nás ve stejném sále čekalo setkání s autorkou knihy Nezlomný, o čemž vám přineseme samostatnou reportáž.

Vrcholem dne bylo setkání s nositelkou Nobelovy ceny za literaturu, paní Hertou Müllerovou. Velký sál naplnili čtenáři do posledního místa a tísnili se i ve vchodové části. Beseda byla simultánně tlumočena a většina návštěvníků, kteří neuměli německy, využila sluchátek. Téma rozhovoru se točilo zejména kolem poslední česky vydané knihy Liška lovec, ale také samozřejmě kolem života v totalitním rumunském režimu a kolem psaní samotného. Paní Herta Müllerová uvedla, že v Rumunsku, kde se narodila, je velmi dobře přijímaná a její knihy zde byly i zfilmovány. A to přesto, že žije již od roku 1987 v Berlíně.

herta-mullewrovaherta- muller-aut

Bohužel před závěrečnou autogramiádou nebylo dostatečně jasně řečeno, že se autorka nepodepíše jinam než do knihy, tak jsme zbytečně čekaly ve frontě na podpis do dceřina deníku. Jedinečné setkání tak korunovalo hořké rozčarování…
Abychom si spravily chuť, zastavily jsme se ještě před odchodem z výstaviště na stánku francouzské literatury, kde probíhala autogramiáda tvůrce jedinečné kriminální série Bernarda Miniera. Minier byl velice milý a podepsal se nám nejen do knihy, ale i do památníku.

bernard-aut bernard-m-kniha bernard-m-sesit


Těšte se ještě na reportáž ze křtu knihy Nezlomný a reportáž ze sobotního dne. A jako bonus připravujeme i rozhovor s Robertem Bryndzou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTeorie podivnosti

Horáková, Pavla

Argo, 2018

zobrazit info o knizeHrobaříci a Hrobaři

Horáková, Pavla

Argo, 2018

zobrazit info o knizeRaději zešílet v divočině
Setkání s šumavskými samotáři

Palán, Aleš – Šibík, Jan

Prostor, 2018

zobrazit info o knizeMiss exitus

Palán, Aleš

Prostor, 2019

zobrazit info o knizeTerror
Audiokniha

Simmons, Dan

OneHotBook, 2018

zobrazit info o knizeMůžeš (po)dělat cokoli
O všem, co mi ve škole něřekli

Škoda, Miky

XYZ, 2019

zobrazit info o knizeMuž bez minulosti

Weaver, Tim

Mystery Press, 2019

zobrazit info o knizeLiška lovec

Müllerová, Herta

Mladá fronta, 2019

zobrazit info o knizeSestry

Minier, Bernard

XYZ, 2019

Napsat komentář