Folkové prázdniny 2019 – vybíráme z programu

Folkové prázdniny 2019 – vybíráme z programu
12. května 2019 World music, Aktuality, Folk Autor: Milan Tesař

Téma letošních Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou zní O duši. Vybíráme z programu festivalu některé zajímavé momenty. Rozhovor s dramaturgem Michalem Schmidtem budeme vysílat 25. června 2019. 

Jedním z vrcholů festivalu bude projekt Harfy nad Oslavou, v němž se setkají tři mimořádné osobnosti: Catrin Finch z Walesu, senegalský hráč na koru Seckou Keita a Kolumbijec Edmar Castañeda.

Mezi největší události posledních let patří album Yiddish Glory, nominované dokonce na Grammy. Židovské písně z 2. světové války a holocaustu zvonící vzdorem, krutou pomstou, láskou, nadějí a humorem, o kterých se svět neměl nikdy dozvědět v ukrajinském archívu nedávno objevila kanadská historička Anna Shternshis a do albové a koncertní podoby je s mezinárodní sestavou hvězdných hudebníků uvedl producent Dan Rosenberg.

Festival společným programem otevřou polská skupina Vołosi a maďarský houslista Félix Lajkó a o závěr se postará další výbušná skupina z Polska Tęgie Chłopy, reprezentující tradiční taneční hudbu z regionu Kielce.

Ze Skotska do Náměště přijíždějí dvě instrumentálně excelentní kapely – Talisk, naplňující představu o moderním, strhujícím a vzrušujícím akustickém triu, vnímajícím skotské, irské a anglické tradice jako inspirace, které je třeba nutně prozkoumat a jedinečně vynalézavě převést k obrazu svému. A Rura, oceněná mnoha cenami, včetně nominace na prestižní BBC Folk Awards a s pověstí jedné z nejvíce vzrušujících kapel skotské tradiční scény.

Dvojice italských zpěváků a hudebník Ilaria Graziano & Francesco Forni míchají americanu, folk, blues, rock, tango a vášnivé neapolské písně jak to dnes umí snad jen oni sami. Originální verzi provensálské polyfonie na pokraji hlasových a fyzických možností, ne-li hodně daleko za nimi, přiveze šestice zpěváků San Salvador, která se stala naprosto nečekaným šokem loňského veletrhu WOMEX.

Proslulý kubánský jazzový klavírista Omar Sosa, zpívající hráč na koru Seckou Keita ze Senegalu a venezuelský perkusista Gustavo Ovalles věří tomu, že skrze transcendentální ódu Transparent Water, zahrnující impresionistické meditace i tranzovní rytmy, lze nahlédnout do lidské duše. Dočkáme se nesmírně podmanivé hudby, na kterou sedí Omarova klasifikace jazzu coby filosofie svobody, navíc podle něho nejde ani tak o worldjazz, jako o „music of the Earth“.

Autenticky syrový gospel do Náměště přivezou Como Mamas od břehu Mississippi: „Nenechte si od nikoho ukrást radost ze života.“ Tři fantastické zpěvačky totiž nepřestávají brát gospel za radostný rámus pro Hospodina a podle toho jejich gospel také zní.

(Zdroj: Tisková zpráva pořadatelů festivalu)

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!