Zdraví

Netradiční druhy zeleniny v kuchyni: tuřín se hodí jako příloha, mangold a lebeda nahradí špenát

Sbírání kytiček

Již s příchodem prvních jarních dnů většina z nás zatouží po čerstvé zelenině, bylinkách, ale třeba i některém ovoci.

Pokud i vy patříte mezi milovníky těchto dobrot, přinášíme několik tipů, čím letos své nákupy na farmě ozvláštnit. Vyzkoušejte i vy netradiční druhy zeleniny, možná budete překvapeni, jak moc vám zachutnají. Staročeské odrůdy se totiž zase vrací do módy.

Tuřín

Tuřín neboli brukev řepka se pomalu ale jistě vrací i na české farmy a zahrady. Tato skromná a tradiční kořenová zelenina byla v minulosti oblíbená. Jedná se o zeleninu, která svou chutí připomíná kedlubnu a svým lehce fialovým vzhledem řepu či větší ředkev. Její dřeň je sytě oranžová až žlutá. Je to nenáročná a mrazuvzdorná rostlina. Podle webu healthline.com má nízký obsah kalorií. Je skvělým zdrojem vitamínů A, C, vápníku, draslíku i vlákniny. Perfektně se hodí do polévek, jako příloha (např. pečené hranolky), ale spolehlivě nahradí i maso v “masových” směsích. Seženete ji spíše na farmářských trzích a v menších obchodech.

Vyzkoušejte mangold místo špenátu

Milujete špenát? Aby ne! Co takhle ale místo něj tentokrát zkusit mangold? Rostlina podobná právě špenátu má velmi chutné listy i stonky, které jsou plné vitamínů a využijete je jak ve studené, tak i v teplé kuchyni. Mangold můžete mít v několika různých odrůdách, jejichž stonky mohou hrát všemi barvami (např. žlutá, fialová). Listy rostliny jsou výtečné zejména do salátů, můžete je ale i podusit a podávat jako přílohu. Podle webu medicalnewstoday.com mají vysoký obsah vitamínů, minerálních látek a zejména vlákniny.

Listy červené řepy a lebedy

Neváhejte a okuste i listy červené řepy, které se perfektně hodí do letních salátů. Můžete je jíst syrové nebo vařené. Jsou výborné, když jsou restované jako křupavá příloha. Lebedou nahradíte v kuchyni špenát.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.healthline.com/nutrition/turnip-nutrition#nutrition, www.medicalnewstoday.com/articles/284103, specialtyproduce.com/produce/Saltbush_15908.php
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků