Duben

Recenze: Trhlina

Vydáno dne 09.05.2019
Mysteriózní příběh z temného lesa. Z temného slovenského lesa!?!
V roce 1994 se poblíž Burkitsville v Marylandu ztratili tři studenti … Záhada Blair Witch vznikla o pět roků později a zaznamenala obrovský úspěch. Sám bych se ji nebál označit za nejlepší horor všech dob. Není divu, že inspirovala další tvůrce, mezi nimiž nechyběl spisovatel Jozef Karika, jehož kniha se velmi slušně prodávala, a tak podle ní vzniknul i celovečerák. Nebo že by to bylo tím, že film Daniela Myricka a Eduarda Sancheze jest natolik silně zakořeněný v popkultuře, že si slovenský autor myslel, že tvoří cosi originálního a přitom opisoval podvědomě? Každopádně v okolí pohoří Tribeč na Slovensku se ztrácejí lidé a v tamním lese se asi děje něco prapodivného, ba možná nadpřirozeného. Ideální příležitost pro čtyři odvážlivce, aby se tam vydali pátrat po příčině toho všeho.

Tým tvoří čerstvý absolvent vysoké školy a bývalý feťák Igor, který jednoho dne najde v prostorách bývalé psychiatrické léčebny trezor, ve kterém se nachází spis a fotky a efedrin. Všechno se týká „pacoše“ Waltera Fischera, který se na Tribeči kdysi ztratil a když ho našli, na sobě měl popáleniny a jiná zranění. Byl úplně mimo a už se z toho nikdy nedal do kupy. Igorova přítelkyně Mia rozhodně není hloupá. Jedná se o racionálně uvažující osobu. Ale bude to v těhle končinách k něčemu? Robustnímu Davidovi nechybí sebevědomí a odhodlání. V případě ohožení týmu zajícem, srnkou, jelenem, eventuálně divočákem by si dozajista věděl rady. Ale co když se objeví něco jiného?

No, a čtvrtý týpek jménem Andrej je kapitola sama pro sebe. Působí, že ve škole brejličky se mu mlžily, zato jedničky se mu množily ... Neboli dříve andílek, teďka debílek. Chrlí záhadologická moudra, čímž akorát všechny nasírá. Navíc si musí píchat inzulín. Ať už se v tomhle lese nachází čarodějnice, Ghoul, zombie nacisti nebo kanibalové, mnozí by si jistě vsadili na to, že tenhle klučina půjde první. A tahle skvadra má přijít celé záhadě, která se ovšem zakládá na skutečných případech (!), na kloub. A taky má pro nás být tahle skvadra dostatečně zajímavá, abychom se na ni vydrželi ty necelé dvě hodky dívat, což se naštěstí daří.

 










 

Sice tady nikdo nenajde mohylky z kamenů a na stromech nevisí creepy voodoo panenky, ale přesto se postavy ztratí, byť mají k dispozici GPS. Přestože jdou stále stejným směrem, dojdou po mnoha hodinách zpátky nikoliv k přechodu přes řeku, ale ke stejnému pochybnému domku, od kterého odešli. I v Záhadě Blair Witch byl takový hrůzný domeček. Ve slavném hororu ke špatným událostem došlo na místě zvaném Mrtvá skála (v originále Coffin Rock),v Trhlině zase u Jarmarečního kříže (v originále Jármiarečnoj kriežok nebo tak nějak). Mia dokonce podezírá kolegy z toho, že ledacos narafičili. Hrdinové tohoto slovenského počinu jsou však ze své situace natolik vystřesovaní, že mají halucinace, ve kterých vidí kupříkladu nazlobeného týpka s cígem a s flintou. Všechno dokonce zajde až tak daleko, že nepoznají, že bludičky a jeep nebo bludičky a motorky nejsou jedna a ta samá věc.

Jednou se taky objeví dítě, které pochválí, že ostatní pijou „živou vodu, protože pak nepotkají smrt.“ Není přitom jasné, jestli se tady takové dítko skutečně fyzicky vyskytlo, nebo jestli se jedná o další přelud. Velká škoda, že takovýchto nedoslovností není víc! Peter Bebjak jest tak zkušený, že by jimi jistě dokázal diváky přinutit k zamyšlení. Atmosféru si film ve druhé polovině udržuje velice slušnou. Je to ale dáno především tím samotným syrovným lesem, ve kterém občas najdeme i pozůstatky sněhu. Rozhodně to nebude tím psychologickým aspektem, byť se herci a herečka snaží, seč můžou. Ačkoliv scenárista jim těmi tuctovějšími standardními situacemi práci párkrát zrovna neusnadňuje.

Trhlina výrazně pomohla turistickému ruchu v okolí Tribeče, tak jako Záhada Blair Witch zpopularizovala Burkitsville. Rozdíl je akorát v tom, že tahle novinka není Found Footage. Sám bych se tam docela vyrazil podívat, přestože členové štábu na tomto místě zvaném též „Slovenský Bermudský trojúhelník“ nikdy nikam nechodili sami. Trhlina rozhodně není bezchybná. Kromě uvedeného dialogy sem tam tahají za uši a první polovina se nepříjemně táhne. Přesto se díky té cestě do temného lesa může stát, že půjde o nejlepší letošní horor. Docela mě zajímá, jak si povede v našich kinech. Nemuselo by to být až tak marné. I proto, že bylo určitě dobrým tahem promítat s českými titulky.

FOTO: Falcon
Hodnocení autora: 7/107/107/107/107/107/107/107/107/107/10
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz