Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
59. Zlín Film Festival se blíží

59. Zlín Film Festival se blíží

13.05.2019

59. ročník festivalu představí letos na 280 filmových snímků z 51 zemí světa. Hlavní téma bude s ohledem na sté výročí narození cestovatele Miroslava Zikmunda zaměřeno na objevování a poznávání. Cestovatelská témata se tak budou prolínat jak filmovým, tak doprovodným programem. V mimosoutěžní sekci věnované Přírodě se představí světoznámé přírodopisné dokumenty, které především mladým divákům přinesou zajímavé, poučné a jedinečné momenty (Zrozeni v Číně, Jane, Příběh lesa). Filmy neopomenou akcentovat ani témata ekologie a ochrany životního prostředí (Home, A Plastic Ocean). Hostem bude např. producent, režisér a filmař žraloků Steve Lichtag, který malé diváky provede nejen unikátním ekosystémem atolu Aldabra. Hostem bude třeba také Přemysl Rabas, ředitel ZOO ve Dvoře Králové. Doprovodí dokument mapující život a smrt Sudána, posledního samce nosorožce bílého ve filmu Poslední na světě.

Kapitola věnovaná tématu Lidé se zaměří na celovečerní hrané filmy o původních obyvatelích různých koutů světa – od Inuitů, Austrálců, Maorů, Indiánů a řady dalších, jejichž prostřednictvím budeme moci nahlédnout do neobyčejných životů těchto etnických skupin (Indian Horse, Legenda o Sarile, Pán velryb). Hostem této sekce bude např. Frank Tomas Grapl, který divákům ukáže tradiční maorský tanec Haka a povypráví o životě svých předků na Novém Zélandu.

Sekce Země uvede profil balkánské kinematografie. V 14 celovečerních hraných filmech poznají diváci temperamentní a pohostinnou atmosféru zemí bývalé Jugoslávie, ale třeba také Bulharska či Albánie. Festival představí dílo albánské dětské režisérky Xhanfise Keko. Za přispění albánského Národního filmového archivu budou dvě její díla součástí přehlídky balkánských filmů - Rozmazlená Mimoza a Tomka a jeho kamarádi.

Významnou součástí sekce Země bude programový blok věnovaný Miroslavu Zikmundovi a jeho následovatelům. Festival uvede dvě komentovaná pásma složená z filmů H&Z určená i dětem a mládeži. Následovat budou projekce filmů a besedy s cestovateli. Zajímavou sondou do života lidí na jednom z nejchladnějších trvale obydlených míst na Zemi – v ruské vesnici Ojmjakon (-72 stupňů Celsia) bude snímek talentovaného mladého studenta Dominika Bariho, který získal podporu nadace Leonarda DiCapria a jehož film byl nominován na Oscara.

Zlín Film Festival přivítá tři mladé evropské herečky. Jordanne Jones z Irska se po letech vrací do Zlína a uvede soutěžní debut irského herce Hugha O'Conora Metal Heart. Z Velké Británie přijede společně s režisérem Williamem McGregorem sedmnáctiletá herečka Eleanor Worthington-Cox, která se ve svých 10 letech stala nejmladší držitelkou Ceny Laurence Oliviera za výkon z muzikálu Matilda. V současné době hraje v populárním seriálu Britannia. Do Zlína přiváží temný historický příběh z Walesu Gwen. Trojici letošních Young Star doplní Milena Tscharntke, čerstvá držitelka německé ceny Zlatá kamera za objev roku. Diváci mohou tuto vycházející německou hvězdu vidět v dramatu Vše zapomenuto, vše odpuštěno.

Reklama

Související novinky

Zemřel Miroslav Zikmund

Zemřel Miroslav Zikmund

02.12.2021

Ve požehnaném věku 102 let nás opustil známý český cestovatel, spisovatel a dokumentarista Miroslav Zikmund, jehož životní pouť byla nerozlučně spojena s kolegou Jiřím Hanzelkou (*1920 - †2003). V… (více)

32. ročník festivalu Finále Plzeň se blíží

32. ročník festivalu Finále Plzeň se blíží

11.04.2019

Finále Plzeň zveřejňuje program svého 32. ročníku, který proběhne od 11. do 16. dubna v západočeské metropoli. I v letošním roce je filmová přehlídka především oslavou českého filmu a jeho tvůrců –… (více)

12. ročník festivalu EIGASAI se blíží

12. ročník festivalu EIGASAI se blíží

09.03.2019

Filmový festival Eigasai, pořádaný již tradičně jako každé jaro Česko-japonskou společností ve spolupráci s Kinem Lucerna a Japonským velvyslanectvím v Praze, nabízí divákům v již 12. ročníku… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

včera

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

25.04.2024

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama