Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nahý kluk (3) v okně 9. patra: Děti dělí od tragédie centimetry a sekundy, varují odborníci

Autor: Matouš Voldřich - 
13. května 2019
05:20

Rodiče kloučka (3) dali spát, on ale vyskočil z postýlky a pochodoval po venkovním parapetu okna v 9. patře paneláku! Předtím se ještě svlékl donaha… Odborníci před neposedností dětí varují.

Na Spider-Mana si prcek hrál v sobotu před druhou odpoledne v Narcisové ulici v Praze 10. Svědci okamžitě volali policii. Hlídka běžela do bytu, hasiči se zatím k prckovi snažili dostat pomocí výsuvného žebříku. Mezitím chlapec sice vklouznul do pokoje, ale vzápětí se už zase procházel po okně. Tentokrát vyzbrojen plyšáky, které na své zachránce házel.

To už se ale strážci zákona dozvonili na rodinu a hocha vtáhli dovnitř. Dospělí museli dýchnout, byli střízliví. „V tuto chvíli nic nenapovídá tomu, že by došlo k jakémukoliv protiprávnímu jednání. Situaci ale dále prověřujeme,“ řekl Blesku policejní mluvčí Tomáš Hulan. Mysleli, že synek spí, ten zatím hazardoval se životem.

Speciální pedagog Miloslav Čedík: Je třeba neustálá kontrola

Lze předejít podobným událostem?

„Děti potřebují kontinuální kontrolu. V tomto raném věku je musíme chránit tím, že na ně stále dohlížíme a dáváme nebezpečné věci z dosahu. Týká se to například horkých nápojů, zaslepování zásuvek, a jak ukazuje tato událost, i zabezpečení oken.“

Proč se děti pouštějí do takových dobrodružství?

„Děti může zajímat v podstatě všechno, žijí si svým životem. Všechno, co objevují, dokonale zkoumají a těmi prstíky dokážou sáhnout třeba do zásuvky nebo vylézt do okna. Dohled je na nás dospělých.“

Zlepšuje se nebezpečná zvědavost s věkem?

„Do určitého věku naopak. Čím je dítě větší, tím je šikovnější, pohyblivější a je schopné se víc ohrozit. Ve věku tří let už je schopno vylézt do výšky, přisunout si židličku nebo cokoliv otevřít, vypít nebo sníst.“

Dokáže si dítě uvědomit nebezpečí?

„Nedokáže, to je přesně úkol nás dospělých a musíme jim vše trpělivě vysvětlovat.“

Kdy se to mění?

„I děti v raném školním věku mají problém s vyhodnocením rizik, i když se to s postupujícím věkem zlepšuje. Například mohou vjet do silnice na kole, skočit z výšky nebo se zranit při sportu.“

Co všechno prcci dokážou

První rok života 

Schopnosti: postupně leze, umí sahat po věcech a uchopit je či postavit se na nohy.

Největší rizika: svrhnutí horkého nápoje, snězení či vdechnutí nevhodné věci (léky, oříšky, bonbony, hračky), pád z nábytku, prstíky v zásuvce.

Druhý rok života

Schopnosti: dokonalé lezení, chůze a postupně běh, rozvoj jemné motoriky, první slova, schopnost samostatné hry.                                                                   

Nová rizika: lezení do výšky, schopnost otevřít téměř cokoliv, rizika spjatá s hrou (ostré a drobné předměty), vběhnutí do silnice.

Třetí rok života

Nové schopnosti: dokonalá chůze a postupně běh a sportovní hry (tančení, klouzání, skákání, jízda na odrážedle), rozvinutější řeč, téměř samostatné oblékání, modelování a jiná výtvarná činnost, používání příboru.

Nová rizika: útěk a schování se, dokonalejší schopnost lezení do výšek (např. na nábytek či stromy) a riziko pádu, nebezpečí zranění nůžkami či jinými předměty při výtvarné činnosti, rizika spjatá se sportem.

Čtvrtý rok života

Nové schopnosti: samostatné oblékání, dokonalejší sportovní schopnosti (běh, skok, lezení, jízda na koloběžce či kole), dokonalejší řeč, samostatnější hygiena, používání složitějších nástrojů (jehla, nůžky a další ostré předměty), dokonalejší schopnost týmové hry.

Nová rizika: spjatá s používáním složitějších nástrojů a výtvarných potřeb, rvačky spjaté s týmovou hrou, nová rizika při sportu (pády na kole, vjetí do silnice).

Víte, že...

Sobotní případ dopadl šťastně. V dubnu po pádu z okna zemřel chlapec (†4) v Přerově. Policie z jeho smrti obvinila osobu, která ho hlídala.

pajato73 ( 13. května 2019 12:09 )

chtela bych videt reakci rodicu na ty fotky kluka v okne...

mikimaus321 ( 13. května 2019 09:49 )

cepp ( 13. května 2019 09:06 )

Naše kočka se také ráda procházela po parapetu až jednou spadla ze čtvrtého patra. Nic si nezlomila, ale 14 dnů se těžko pohybovala. Za měsíc byla opět fit. Na parapet už od té doby neleze.
Chce to zkrátka vlastní zkušenosti.

Zobrazit celou diskusi