Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Expolitik Miroslav Macek: Na veletrhu s »opsaným« labužníkem

Autor: J. Kopřiva, J. Tomek - 
13. května 2019
05:37

Napřed dělal reklamu v luxusní restauraci s »véčou« za 2 tisíce, teď zavítal na veletrh pro knihomoly. Expolitik Miroslav Macek (74) se vydal na pražské Výstaviště besedovat i o svojí knize pro gurmány. A nic mu nevadí, že ji nejspíš jen okopíroval z už jednou vydaného díla.

Někdejší významný politik ODS Macek vydal loni na podzim knihu Labužníkem na plný úvazek. Pod tou je podepsaný společně se svojí o 42 let mladší manželkou Petrou Hrochovou (32). Problém je v tom, že některé pasáže jsou téměř stejné jako ty, které před 15 lety vyšly v publikaci Jak se stát labužníkem. Tu sepsal Macek se svojí předchozí ženou Janou Blochovou-White (67), jak už dříve informoval Blesk.

Stydí se?

Bývalý místopředseda občanských demokratů ale i tak vyrazil společně s manželkou Petrou předvést dílo na veletrh Svět knihy. Ve stánku Albatrosu asi hodinku uvelebení na gauči manželé besedovali o soužití dvou spisovatelů a před nimi byly vyrovnané jejich publikace. Že by ale tu labužnickou Macek nějak extra vystavoval a chlubil se jí, se úplně říct nedalo. V jejím vydání ale problém nevidí. „Text, který jsem použil, je celý můj, celý jsem ho napsal já a veškeré recepty, které jsem tam dal, jsem psal já nebo moje paní. A samozřejmě jsem se ptal i nakladatelství, jestli nevadí, že ten text už jednou vyšel, kde byly recepty mé bývalé ženy. A nakladatelství s tím nemělo žádný problém,“ hájil se před časem Blesku.

Je mi ho líto

Blochová v reakci svému bývalému vmetla, že by se měl spíš než spisovatel titulovat opisovatel. A argumentuje i svým rukopisem, který má Blesk k dispozici. Jenže pro Macka to není důkaz. „Vlastní rukou můžete přepsat i Balzaca,“ tvrdil sebevědomě.

Blochová se ale celému případu zatím spíš smála. „Naše soudy jsou zahlceny daleko důležitějšími případy a taky je mi ho trochu líto. Už nemá vlastní nápady a tím nemyslím jenom tuto knihu. I jeho tvorba je spíše používání nápadů jiných,“ narážela nejspíš na Mackem sepsané pokračování legendárního Saturnina, kterou ale některé recenze moc nešetřily, a dokonce došlo i na slovní spojení »literární Kameňák«.

Pohlavek padl kvůli ex

Památný »výchovný pohlavek« Macek uštědřil někdejšímu ministrovi zdravotnictví Davidu Rathovi (53, exČSSD) právě kvůli řečem o Blochové. K potyčce došlo před 13 lety na sjezdu stomatologů, který Macek moderoval. Důvodem bylo nelichotivé vyjádření Ratha na adresu manželů, kdy tvrdil, že si konferenciér vzal Blochovou jen kvůli penězům. Exministr tehdy nazval Macka zbabělcem a oba kohouti se do sebe pustili pěstmi, dokud je jejich asistenti neodtrhli.

Luxus s véčou za tisíce

Macek s manželkou Petrou už knihu prezentovali ve vyhlášené restauraci šéfkuchaře Miroslava Kaliny (42, na snímku) známého jako porotce z kuchařské soutěže MasterChef. Večeře s vínem a knihou přitom vyšla návštěvníky »jen« na 2150 korun. Jestli je publikace skutečně okopírovaná, nechtěl Kalina hodnotit. „To je mimo moje vnímání, nedokážu to posoudit,“ řekl dříve Blesku. Křtít knihu si u něj prý může každý.

agfor ( 13. května 2019 17:00 )

No co, starý zvyk. Napřed opsal diplomku a teď zase kuchařku.

bobou ( 13. května 2019 11:27 )

To máte sice pravdu, ale nakonec se ukázalo, že měl MUDr. Rath co se týče onoho sporného vyjádření vlastně pravdu. A to se časem také potvrdilo.

ki33 ( 13. května 2019 10:02 )

Macek prý Janu Blochovou velmi miloval a byl prý špatný z jejich rozvodu. Třeba tam ta láska pořád trvá a chce ji mít neustále "u sebe" aspoň díky kuchařce. Tak JB je krásná žena. A jinak ODS, co říct. Tunely. A špína.

hajne ( 13. května 2019 08:50 )

Na každou svini se někde vaří voda.

petr12 ( 13. května 2019 08:08 )

ODS pakáž Fialová žumpa neskutečná strana křiváren špíny politiku s tradicí organizovaného zločinu,rabování!!

Zobrazit celou diskusi