O nás     Inzerce     KontaktSpolehlivé informace o IT již od roku 2011
Hledat
Nepřehlédněte: Usnadní vám práci: Pozoruhodné IT produkty pro rok 2024
Správa dokumentů
Digitální transformace
Informační systémy
Hlavní rubriky: Informační systémy, Mobilní technologie, Datová centra, Sítě, IT bezpečnost, Software, Hardware, Zkušenosti a názory, Speciály

Pozoruhodné IT produkty 2024
E-knihy o IT zdarma
Manuál Linux

Cray a AMD budují nejvýkonnější počítač současnosti

Superpočítač s názvem Frontier staví pro americké ministerstvo energetiky společnosti AMD a Cray. Systém o cílovém výkonu 1,5 exaflopu bude provozován pracovištěm Oak Ridge National Laboratory. Tvůrci jej hodlají dokončit do roku 2021.

V rámci projektu Frontier vydá americká vláda zhruba 500 milionů dolarů na hardware a 100 milionů na související vývoj a výzkum. Za vynaložené prostředky do dvou let získá pravděpodobně nejvýkonnější počítač světa, který bezmála osminásobně překonává současného lídra žebříčku Top 500. Tím je systém Summit, který rovněž provozuje pracoviště Oak Ridge National Laboratory.

Superpočítač Frontier využije přizpůsobené serverové procesory AMD Epyc, pravděpodobně s architekturami Zen 3 nebo Zen 4. Každý z nich bude propojen se čtyřmi grafickými čipy či kartami Radeon Instinct s vlastní pamětí typu HBM – High Bandwith Memory. Jejich vzájemnou komunikaci zajistí rozhraní AMD Infinity Fabric. Výměnu dat mezi výpočetními uzly o rychlosti až 200 Gb/s na port zprostředkuje rozhraní Cray Slingshot.

Po dokončení má superpočítač Frontier figurovat a pracovat ve 100 rackových skříních na podlahové ploše o výměře 7300 čtverečních stop. Tvůrci předpokládají, že se spotřeba celého systému bude pohybovat mezi 30 až 40 megawatty.

Hranici jednoho exaflopu americká vláda v roce 2021 nepřekoná jen jedním systémem. Další kandidát směřuje do Argonne National Laboratory v Chicagu. Zákazník i jeden ze dvou hlavních technologických partnerů jsou shodní, tj. americké ministerstvo energetiky a firma Cray. Superpočítač s názvem Aurora ovšem sází na technologie společnosti Intel.

Oba stroje využijí vědci pro simulace a experimenty. Díky pokroku na poli strojového učení a umělé inteligence, lze předpokládat, že se vedle tradičních témat, jako jsou například předpovědi počasí, medicínské studie nebo jaderné reakce, pro oba superpočítače objeví i řada nových aplikací.

 

frontier2_592frontier2_592aurora2_592aurora2_592


(13. 5. 2019 | Lukas_Kriz)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2011-2024 BusinessIT.cz, ISSN 1805-0522 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu BusinessIT.cz a ochrana soukromí | Používáme účetní program Money S3 | pg(6937)